Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika668

Dni płodne.

Polecane posty

Gość monika668

Miałam okres 17 maja, teraz miałam 15 Czerwca czyli 30 dni. Krwawienie 4-5 dni. Czy 2 dni po okresie (21 czerwiec) jest możliwość zajścia w ciąże, czy są to dni niepłodne?

Gość alisia1234
Małe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w siódmym dniu cyklu.Największe między 12 a 16 dniem cyklu w twoim przypadku. Pod warunkiem że cykle są regularne.

A jezeli ktos ma cykl 28dniowy to kiedy ma plodne tak dokladnie, bo niby wiem, ale chcialabym upenic sie :D Chodzi mi o takie dni kiedy jest chocby malutkie prawdopodobienstwa zajscia w ciaze.

Gość bella555
Przy 28 dniowych cyklach to pomiędzy 10 a 16 dniem od początku krwawienia,ale powtarzam gdy cykle sa regularne. a tak naprawdę bezpiecznie to będzie do 9 i po 17 dniu cyklu.

Gość tak na prawdę bardzo
ciężko to określić niniusia. Wydawało mi się to proste dopóki nie zaczęłam monitorować cyklu i mierzyć temperatury i mimo, że każdy mój cykl ma ok 28 dni (+/-1 dzień) to owulacja na prawdę różnie występuje. A raz mój cykl w ogole spłatał mi figla i od pierwszego razu jak dostałam okres ponad 10 lat temu po raz pierwszy trwał 25 dni. jakbym polegała na tym ile on trwa i jakie są szanse że w ciąże nie zajdę tuż po okresie to mogłabym się przejechać ostro.

Ja nie wykonuje pomiarów dokładnych(nie mam do tego głowy). Opieram się na tych kalendarzykach. Tyle ,że ja chce zajść w ciążę :) Póki co 6 bezowocnych miesięcy.

a może spróbuj choć raz? wtedy można na prawdę co do dnia określić owulację :) też wydawało mi sie kiedyś to straszne, a teraz robię to tak automatycznie, że aż tego nie pamiętam. Kalendarzykom w drugą stronę bym nie ufała, jak się stara o dziecko to co innego :)

W aptekach można kupić testy owulacyjne i dokładnie znaleźć moment owulacji.Ale może lepiej pójdź do gina.

Szczerze mówiąc nawet nie bardzo wiem jak się za to zabrać :) A skoro już tu jesteś droga koleżanko to może co nieco napiszesz ? :)

Gość tan
a czy przy cyklach 26-27-28 dniowych 20 dzien jest w miare bezpieczny?

Tak naprawdę nie ma reguły być może z wyliczeń wyjdzie ze jesteś bezpieczna a tak naprawdę może być zupełnie inaczej. Organizm lubi płatać figle. Antykoncepcja - najlepsza :P

najpierw odpowiem koleżance tan: potencjalnie jest ten dzień bezpieczny ale pod warunkiem, że wiesz, że owulacja już wystąpiła. Bo a nuż ten cykl ci się wydłużył niespodziewanie. tego nie wiesz do póki okresu nie dostaniesz. Carrie, metoda jest prosta, mierzysz temperaturę codziennie rano przed wstaniem z łóżka. ja to robię o 6 rano. dzwoni mi budzik, chwytam za termometr, mierzę temp, akurat ja w pochwie, ale można i w innych miejscach, ważne by zawsze w tym samym miejscu o tej samej porze tym samym termometrem. Przez 5 min jeszcze sobię drzemię a temp się mierzy. za chwilę dzwoni mi drzemka więc wyjmuje termometr, chowam go i albo wstaję do pracy albo śpię nadal. Zaleca spisać się od razu temp, ale ja to przetestowałam i spisuję potem. Potem nanoszę ją "na wykres" akurat korzystam z programu na stronce fertilityfriend.com, jest on właśnie dla kobiet starających się. Jak wystąpi owulacja to jest skok temperatury, bo zawsze progesteron ją podniesie. w ogóle ta metoda jest dobra by zobaczyć, czy wszystko z nami ok jeżeli chodzi o dwufazowość cyklu. To tak ogólnie napisałam, poczytaj w necie o naturalnym planowaniu rodziny.