Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wykonczona mamunia

Doswiadczone mamy- prosze o pomoc! Rytm dnia

Polecane posty

Gość wykonczona mamunia

Kochane, pomozcie. Napiszcie jak ulozylyscie sobie rytm dnia z malenstwem. Ja juz nie daje rady. Prosze napiszcie chociaz pare slow jak wprowadzic stale pory spania, karmienia, spacerkow itd Moj szkrab ma 2 miesiace ale chyba kazdy dzien wygl;ada u nas inaczej. Czasem synek spi kilka razy dziennie (po 20 minut, czasem krocej lub dluzej), czasami prawie w ogole. Pory dzrzemek sa zawsze inne, na spacer tez nie udaje mi sie wyjsc o tej samej porze. Maly jest bardzo absorbujacy, kiedy jest aktywny i pogodny bawie sie z nim caly czas a kiedy marudzi czy placze, domaga sie noszenia na rekach - nie ma sprawy moge to robic, ale potrzebuje chociaz jednej stalej godzinki, zeby cos zdzialac...A moze mam wszystko zalatwiac kiedy on zasnie wieczorem? Tylko ze ja wtedy slaniam sie na nogach. Nie moge niczego zaplanowac, nic zrobic. Ledwo zdaze wziasc prysznic czy nastawic pranie. Z gotowaniem to juz masakra. Wiem, ze sa dzieci, ktore sobie same zasna albo moga lezec samotnie i wszystko jest ok. Jednak moj maly taki nie jest. Osatnio odkryl karuzelke - mam wtedy 15 minut zeby cokolwiek zrobic w domu. Marze o fryzjerze czy chociazby pojsciu na zakupy. Co robic? Mam wybudzac malego do karmienia albo go przetrzymywac z jedzeniem? jakos nie mam serca.

Gość wykonczona mamunia
Acha tylko dodam ze udalo nam sie wprowadzic stala pore kapieli. Synek po wieczornym marudzeniu (ktore zaczyna sie o kolo 18) jest kapany o 19.30, potem karmienie i usypianie (niestety na rekach) i tak okolo 20.30 czasem 21.00 zasypia.

on ma tylko dwa miesiace, po 3 miesiącu rytm dnia powinien się już ustabilizować. dasz radę, trzymam kciuki :)

Gość no wlasnie ciezko
jest z dzieckiem ktore nie ma ustalonego trybu dnia ja tak mialam ze swoim synkiem bo przez sytuacje rodzinna nic sie nie dalo zaplanowac ale teraz przy drugim juz tak nie zrobie; moze na poczatek zacznij od kapieli o stalej godzinie potem jedzenie i do spania choc moze troche to potrwac przyzwyczajenie dziecka

ja pozwalałam swojej tak rządzić w rytmie dnia aż się sama ustawiła tak koło 4 m-ca. Jeśli Ci to nie przeszkadza to daj maluszkowi szanse i podążaj za nim i jego potrzebami. Oczywiście podobno można próbować regulować ale ja nie wiem nie robiłam tego. Moja córka sama sobie zrobiła rytm, który i tak się zmieniał po kolejnych 2 czy 3 miesiącach bo i jej inne potrzeby były :)

Oj miałam podobną sytuacuję. Synek w ogóle nie chciał spać. Usypiał przy jedzeniu, zjadał mało, spał 20 minut i po obudzeniu znowu domagał się jedzenia i tak w kółko. Nic nie dałam rady zrobić. Jak miał 3 miesiące to w końcu sie wkurzyłam i zaczęłam mu po trochu regulować jedzenie. Wydłużałam o kilka minut każdy kolejny posiłek tak, że doszłam do tego że był co 3 godziny. Jadał zaraz po spaniu czyli nie zasypiał mi wtedy podczas jedzenia i więcej zjadał. Co do spania ... hm..... troszkę dłużej spał ale ja cały czas walczyłam o jego spanie. Teraz sam przychodzi i mówi , że chce "aaaaa" . Mój synek też nie potrafił sam leżeć i bawić się. cały czas domagał się mojej obecności więc mogłam coś zrobić tylko wtedy jak spał. Przestałam go też wtedy usypiać na rękach tylko kładłam na boczku albo brzuszku i delikatnie klepałam po pleckach czy pupie i ładnie zasypiał. A teraz ... bierze pieluszkę do jednej ręki , baranka do drugiej ręki, mamie pokazuje drzwi żeby wyszła i zasypia (czasem jest trochę trudniej) Trzeba było na to trochę poczekać .... Powodzenia

Poczytaj "JĘzyk niemowląt" Tracy Hogg - tam jest rozdział ŁATWY PLAN - napewno CI pomoże :)

Gość wykonczona mamunia
Dzieki dziewczyny, pociesza mnie fakt ze moze rzeczywiscie to sie za jakis czas unormuje.

my z jedzeniem mieliśmy problem ale w dróga stronę bo mała po urodzeniu w ogóle nie chciała jesc tylko spala... wiec ja wybudzalismy ( a ze nie mialam pokarmu to dostawala bebilon).... wiec tak sobie wyregulowala ze teraz je co 3 godz. z zegarkiem w reku ..... w nocy robi przerwe na 5-6 godz. natomiast jak wrocilismy do domu zaczela miec problemy z zasypianiem i w tym nam pomogla ksiazka jezyk niemowlat ...... a i Klaudia śpi tylko wtedy gdy jest głosniej nie lubi spac w absolutnej ciszy wiec włączam jej jakies sluchowisko gdy zasypia .... wydaje mi sie ze wazne jest tez aby dziecko mialo stale godz. na kapiel i spacer......