Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrzest

Chrzest od 16 co podac do jedzenia

Polecane posty

Gość anooootak
Pracujemy, obiady jemy w pracy, bierze się jedzenie w takie kolorowe zamykane pudełeczka i odgrzewa w mikrofali :P Możesz to nazwać lunchem jak wolisz, ale dla mnie posiłek jedzony w połowie dna w czasie przerwy obiadowej jest obiadem. W dni wolne w domu jadamy o tej samej porze. Drugie śniadanie to dla mnie jakiś owoc i jogurt ok. 10 rano, czasem tak jadam, ale rzadko, nie jestem rano specjalnie głodna :)

Gość j23w kalesonach
ale odjazd,wszyscy tak wczesnie obiady jecie? czy to regionalne?

Gość 87878787988
a na co te bzdury z płytami? Swoja droga pierwszy raz słysze to określenie.... Ja tez mam ten problem... Tyle że na bank nie będę przesadzac... Będzie jakis tort i coś na słodko, oraz jako drugie danie- chyba coś w rodzaju obiadu. Schab pieczony ze sliwką i pewnie kilka rodzaków surówek, oraz do wyboru- ziemniaki, może jakieś kluski, itp.

Gość chaparrita
U mnie obiad jest o 6.W poludnie to jem kanapke albo salatke,no drugie sniadanie normalnie.Rzeczywiscie moze to zalezy od regionu.

Gość 8psow
u mnie obiadek okolo szostej a na lunch tez salatka z mieskiem lub kanapka

Gość anooootak
chaparrita, jak obiad o 6 to kolacja o której?

Gość anooootak
W ogóle to się jakoś definicje zmieniły, a ja nie zauważyłam czy jak? Bo dla mnie, i wg słownika j. polskiego: "obiad gorący posiłek spożywany najczęściej w środku dnia ". 16 czy 18 wieczór to jest środek dnia? Chyba jak ktoś pracuje na drugą zmianę...

Gość chaparrita
No kolacji nie jemy.Moze jakis owoc,szklanka mleka, albo deser poobiedni.Kladziemy sie spac po jedenastej.Pracujemy normalnie w ciagu dnia.Na sniadanie jem platki na mleku i owoc,na drugie sniadanie kanapki,salatke,owoce,no i potem w domu obiad zupa,drugie,czasem cos na deser od razu czasem pozniej.

Gość malusstwa
anooootak, racja. Ja też w pracy jem normalny obiad (surówka plus coś do odgrzania najczęściej), a w domu po powrocie z pracy (ok. 17) jakąś przegryzkę (można to nazwać podwieczorkiem ;) ) a potem wieczorem (ok. 19.30 - 20.00) kolację. I tak było zawsze w moim domu, obiad był posiłkiem w okolicach południa, nawet jeśli był jedzony w pracy/szkole i składał się głównie z kanapek i herbaty z termosa.

Gość malusstwa
Chaparita, u nas nie wchodzi w grę żeby pójść spać o 23 a posiłek zjeść parę godzin wcześniej, umarałabym z głodu w międzyczasie :D

Gość anootak bo zycie w Polsce sie
zmienilo, kiedys sie pracowalo od 7-15 , a czasem 6-14 i do domu na obiad przygotowany przez zone, w niedziele z rodzina o 14. Teraz praca jest do 17, o 18 w domu ( bo korki, i obiad, zchodniem systemem jest wieczorem, zwlaszca , jesli sie przy tym posiłku ma spotkac rodzina. A w pracy cokoliwek w pudelku lub kanapki,ew wyskok w biegu do najblizszego baru , czyli to, co lunch, takie zycie, praca to wymusza.

Gość anooootak
No tak, praca do popołudnia (ja różnie, kończę między 15.30 a 17), ale jakbym jadła jakiś solidny posiłek o 18 to bym go nie nazwała obiadem tylko kolacją ;) A lunch to dla mnie to samo, co drugie śniadanie jak już (ale nie lubię anglicyzmów) a nie to samo co obiad :P Cokolwiek w pudełku czy jak napisano wyżej kanapka i kawa z termosu, jedzone między południem a 14 (powiedzmy, zależy jak kto ma przerwę obiadową, u nas się wybiera 30 minut z tego przedziału) to jest obiad i tyle :P

ale to tylko kwestia nazewnictwa.Autorce chodzi przeciez nie o podanie kanapek , tylko o cos konkretniejszego, o gorący posiłek własnie. Zreszta nie tylko w Anglii je sie obiad wieczorem, raczej na całym swiecie,a poniewaz jestesmy coraz blizej swiata, sila rzeczy przejmujemy tez zwyczaje, czy kto chce, czy nie chce. Obiad (od: objadać się[potrzebne źródło]) główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16. Obecnie tradycyjna forma dwudaniowa nie jest już tak rozpowszechniona i poza specjalnymi uroczystościami bądź dniami tygodnia, jak np. niedziela, często obiad składa się tylko z jednego dania - dania głównego (w tym wypadku zupa nie jest daniem głównym)[potrzebne źródło]. Zmienia się także godzina spożywania obiadu. Pora obiadowa przesuwa się w kierunku godzin wieczornych. Czyli w sumie chodzi raczej o najobfitszy, ciepły posiłek w ciagu dnia

i niestety, jak zaprosisz kogokolwiek z zagranicy, (czy to USa, czy Szwecja, francja czy Wlochy )do domu na 19, to nie bede goscie oczekiwali kanapeczek, tylko cieplego konkretu.No trudno,tak jest na calym swiecie, o tej samej porze zaczynaja sie tez wszystkie obiady biznesowe, nie mowiac o tzw gala dinner.Cokolwiek myslimy o niezdrowym jedzeniu na noc, trzeba do tego przywyknac, bo swiat sie do nas nie dostosuje, jestesmy w mniejszosci:)

Gość dsfgsg
co do definicji obiadu to d;a mnie posiłek składający się z czegoś na gorąco, jakas potrawa typowo obiadowa (kanapki nie są dla mnie obiadem), wtedy nie wazne, czy podany jak w szpitalu o 13, czy jedzony po pracy o 18.

Gość lavvinkas
Włączę się do dyskusji :) Nie wiem jak się je w Anglii, ja mieszkam we Francji i o godz. 12 jest tu „państwowa przerwa obiadowa (zamykane są sklepy, punkty usługowe za to pełną parą pracują restauracje, stołówki, bary, wiele ludzi się tam w południe stołuje), posiłek jest porządny, wielodaniowy i sycący. Wieczorem (dość późno, choć nie tak późno jak w Hiszpanii) je się kolację, przeważnie będącą równie solidnym jak obiad posiłkiem, i rzeczywiście Francuz o godz. 19 oczekuje generalnie ciepłego konkretu (choć moja teściowa jada bardzo lekko), ale nie jest to dla niego obiad ;) A jako tłumaczowi (nie z angielskiego co prawda, ale angielski znam) nie przejdzie mi przez klawiaturę nazwanie wieczornego „gala dinner „uroczystym obiadem, bo jak już cytujemy ciocię Wiki: „Kolacja ostatni posiłek wieczorny. Powinien być lekkostrawny. W Polsce i w innych krajach europejskich kolację je się zazwyczaj w godzinach 18-21 Po wieczornym „gala dinner raczej nikt już dodatkowej kolacji nie robi ;) Jak ktoś jada obiad o 18 a kolację o 20 to pozostaje mi pozazdrościć spustu i żołądka (nawet, jak to są posiłki w miarę lekkie) ;) A już poważniej: rzeczywiście w Polsce robi się jakieś dziwne przesunięcie znaczeniowe w tej dziedzinie, co do kompletu z wprowadzaniem anglosaskich zapożyczeń typu brunch czy lunch jakoś nam ten obiad przeinacza a kolację zabija (bo nagle przestaje być na nią miejsce w rozkładzie dnia), stąd chyba cała dyskusja ;) Osobiście chciałabym widzieć rozpowszechnienie terminu „obiadokolacja, który IMHO najlepiej oddaje tę polską specyfikę kulturową (choć do tłumaczenia na obcy jest mocno wrednym stworem) :)

Gość kat67
U mnie zawsze byl pozno obiad bo wszyscy pracowali normalnie w biurze do czwartej.Dojazd do domu plus ugotowanie tego obiadu.Terazjest jeszcze pozniej bo o szostej trzydziesci.Kolacji nie ma gdzie wcisnac.Kolacje jemy w weekendy jak zjemy obiad wczesniej okolo czwartej.