Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anemiczka chyba

kto z was cierpial na anemie ??

Polecane posty

Gość anemiczka chyba

jakie są objawy ?? i jak przebiega leczenie trzeba lykac tabletki jakies??

Gość czerwony kapturekk
jedz kwas foliowy + żelazo

Gość anemiczka chyba
bo ja taka jakas blada jestem , slaba , nic mi sie chce włosy mi wypadają, jem nieregularnie i malo mam szarą zmęczoną cere tak sie zastanawiam czy to moze byc anemia? a do czego moze doprowadzic nieleczona anemia?

Gość czerwony kapturekk
zrób sobie podstawowe badania krwi

Gość fgews
Ja mam anemię z niedoboru żelaza. Z tego, co wiem są różne rodzaje anemi. Przy tej z niedoboru żelaza muszę brać preparaty żelaza w tabletkach, do tego kwas foliowy żeby się lepiej przyswajało. U mnie problem z anemią ciągnie się od 10 roku życia albo wcześniej. Jak tylko poziom żelaza się podniesie po lekach i przestaje je brać, to za parę miesięcy znów spada. Też mam szarą i zmęczoną cerę,jestem blada, łamią mi się paznokcie,a jak zmieniam pozycję, wstaję nagle albo wchodzę po schodach to zawraca mi się w głowie, przy tym mam bardzo niskie ciśnienie i szybki puls. Najlepiej idź do lekarza pierwszego kontaktu po skierowania na badania krwi, ale z tego, co piszesz to może być anemia, ja też nie mam apetytu, jem mało i mam niedowagę. Próbuję jeść czerwone mięso, wołowinę, wątróbkę bo zawiera dużo żelaza, ale ostatnio w ogóle nie mam apetytu na mięso i trudno mi się zmusić. Z warzyw trochę żelaza mają brokuły, szpinak, brukselka, kiełki pszenicy, pokrzywy(można z nich robić surówkę), buraki. Ale najlepiej przyswaja się żelazo z mięsa.Witamina C też poprawia wchłanianie żelaza.

anemiczka chyba- mam tak samo jak Ty.Blada,słaba,jem nieregularnie itd.na dodatek w mojej rodzinie to sporo było osób z białaczką i anemią.Swoje wiedziałam,ale oczywiście nie poszłam zrobić podstawowych badań krwi :D W końcu musiałam iść zbadać cukier,bo okulistka zasugerowała,że mogę mieć cukrzycę to i całą morfologie sobie strzeliłam.Wyniki idealne.

Gość Pani Ordynato.r.
Idź zró badania, być moze to tlyko przemęczenie. Jednak moze sie także okazać, ze to coś poważniejszego. Lepiej zappobiegać niz leczyć. Dużo jest ludzi z podobnymi objawami, a wychodzą zdrowi z idealnymi wynikami.

Gość b6
Ja mam niedokrwistość wynikającą z niedoboru witaminy b6. Czyli moich krwinek jest dużo, ale są małe i tym samym hemoglobina niska. Męczę się z tym od 18 lat:(

Gość b6
Zawroty głowy zwłaszcza w trakcie miesiączki, niskie ciśnienie(w deszczowe dni tylko bym spała), mało energii nic mi się nie chce, szybki puls ni i non stop lekko podwyższona temperatura. Ostatnio zajadam się "macą", podobno jest lepsza od tych tabletek które brałam do tej pory, no ale zobaczymy;)

Gość anemiczka chyba
kiedys przechodzilam anoreksje, wogole sie nie leczylam tyle ze bylam bardzo chuda, nie roiblam sobie zadnych badan potem sie poprawilo, zrozumialam ze zdrowie jest najwazniejsze, ale do tej pory mam problemy z wlosami paznokciami , to juz trwa jakies 10 lat boje sie isc do lekarza :(

Gość anemiczka chyba
jem juz normalnie, no ale malo bo nie mam aptetytu a jak juz cos jem to są to najczęsciej slodycze :( kiepsko sie czuje tak ogolnie

Gość memento567
kochana nie zastepuj posilku pelnowartosciowego slodyczami, bo doprowadzisz organizm do masakrycznego stanu.... ja po roku niezdrowego odzywiania jestem w gorszym stanie niz ty;/ a objawy do anemi pasuja u mnie tak samo, jeszcze zanim przeczytalam ten topik zdecydowalam ze jutro punkt 8 ide na badania... cche wiedziec co mi dolega is ie wyleczyc i w koncu zlapac troche wiecej energii:)