Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marysia011

Do znających sie na komputerach

Polecane posty

Gość Marysia011

Od jakiegoś czasu moj komputer zaczął bardzo zwalniać przy otwieraniu czegokolwiek, nawet zwykłych folderów. Miałam na nim sporo rzeczy , wiec myslalam ze to przez to ze jest zawalony, usunęłam większośc ale dalaej tak samo wolno chodzi. Kupiłam go okolo roku temu, niczego nie ściagałam wiec to raczej nie wirus. Co moze byc tego przyczyną?

wirusy, robactwo, ogólnie syf kiła i mogiła, zawalony rejestr, itd. itp. najprościej zrobić format, po roku by się już przydał 🖐️

Gość Marysia011
zawsze po roku musze robic format? nie ma innego sposobu?:(

Gość Marysia011
ok, dzieki:)

taaa... najprościej to format a potem siedź i instaluj wszystko od nowa, aleście jej poradzili w życiu nie robiłam formatu, komputery chodzą po kilka lat wystarczy trzymać porządek i raz na jakiś czas w doktora sie pobawić...

Gość vvvvv
Na początek wciśnij ctrl+alt+delete zakładka procesy, sprawdź co zajmuje najwięcej pamięci

Gość Marysia011
vvvvv i co dalej?

Gość vvvvv
zobacz które procesy zajmuja dużo pamięci i je usuń. Tylko nie usuwaj tych podstawowych.

Gość ctrl+alt+del nic nie pomoże
przy zawalonych rejestrach, a windows ma niestety przykrą tendencję do zamulania z czasem. Czyszczenia rejestrów zaś nie zaleca się osobom, które zadają takie pytania ;) Pozostaje format lub udanie się do specjalisty

Gość Marysia011
najwiecej zajmuje mi IEXPLORE.EXE , gadu i jeszcze pare innych ale iEXE najwiecej. Ktorych nie moge usuwac?

Gość vvvvv
Rejestrów lepiej nie ruszać jesli ktoś nie zna sie dobrze na komputerach.

Gość vvvvv
używasz przeglądarki internet explorer? No to na bank tam siedzi wirus.

Hm, ja tam polecam formata. To nie takie trudne, a najsQteczniej oczyści kompa. Sama robię ok 3-4 razy do roQ i nie narzekam na prace kompa.

Ewa 33 ---> wytłumaczenie jej co i czym po kolei ma robić i potem zrobienie tego zajmie więcej czasu niż format ;) a w ogóle polecam zrobić format, poinstalować sterowniki, programy, etc. i zrobić obraz partycji sys. Każdy następny format zajmie 10 minut i masz czysty system gotowy do pracy 🖐️

Gość Marysia011
ja sie nie znam dlatego tylko pytam, przez 2 miesiace niestety nie bede mogła zrobic formata dlatego pytam tylko o cos co pomogłoby zeby chociaz troche szybciej chodził

najpierw zacznij od przeskanowania komputera jakimś antywirusem, choćby jakimś dostępnym online za friko. poza tym, spróbuj wejść w uruchom->msconfig->uruchamianie. tam odznacz te programy, które nie są Ci potrzebne przy starce systemu...powinno pomóc. format to ostateczność, ale fakt, najprostsze wyjście. niemniej jednak mnie szlag trafia jak mam wszystko instalować od nowa :P

Gość vvvvv
Przeskanuj sysatem czy nie ma wirusów i zrób defragmentacje. Nic sie nie wykasuje i nic nie będzie trzeba instalować.

Gość format to dla nieudacznikow
i calej reszty ktora po za klepaniem w klawisze i robieniem madrej miny nie ma pojecia o pracy komputera

\"format to dla nieudacznikow i calej reszty ktora po za klepaniem w klawisze i robieniem madrej miny nie ma pojecia o pracy komputera\" dlatego polecam format ;)

Gość Marysia011
format to dla.... to co ty bys sugerowal?

Gość Marysia011
vvvv mam zdefragmentowac caly dysk i to wystarczy? wiem ze to pewnie głupie pytanie ale czy nic mi sie nie stanie wtedy z plikami?

Sama defragmentacja niewiele pomoże. Poza tym zobacz, siedzisz tu już godzinę i nadal nic nie zdziałałaś, a w tym czasie miałabyś już sformatowaną partycję i zainstalowany od nowa windows ;) 🖐️

Gość Marysia011
hm... wiesz pewnie gdybym umiala to bym juz miala:) No ale niestety chyba bede sie musiala jeszcze troche pomeczyc z tą zniewalająca szybkoscia otwierania sie wszystkiego

tym bardziej jak się ma zrobiony obraz systemu... nie opłaca się grzebać i czyścić czegokolwiek, nawet komuś dobremu w te klocki 🖐️