Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ilonkaz

czy warto brac...

Polecane posty

Gość ilonkaz

...środki antykoncepcyjne. Mam 18 lat i od roku mam już dość prezerwatyw. Mam wielką chęć zacząć brać proszki, ale mój narzeczony mi odradza. Mówi, że po odstawieniu będę miała jakieś problemy z ciążą. I teraz już nie wiem. Brać, czy nie brać?

Gość szkoda sie w to pakowac

Gość tratatatatatatatatata
Dlaczego? Przecież tyle kobiet to bierze. ALe nie chcę mieć później problemów z ciążą.

Gość ilonkaz
Sory. Nicka zmieniłam.

Gość kruszty
jestem facetem, moja dziewczyna dostala zakazenia od prezerwatyw i generalnie lekarz jej powiedzial ze wiekszosc dziewczyn dostaje po pewnym czasie bo sa podatne na jakis tam skladnik prezerwatyw, zaczela brac tabletki, swoja droga prezerwatywa to 45% bezpieczenstwa a piguły 99% wiec raczej lepiej piguly i nie musisz sie martwic ze nie masz prezerwatyw, tylko wystarczy systematycznie brac, polecam yasminelle tabletki, nie utyjesz, a mozesz nawet schudnąć i cycki ci urosną :)

Gość kruszty
ale idz do ginekoluda, on ci przepisze tabletki dla ciebie, ale mozesz zasugerowac mu yasminelle, jedyne na rynku które nie maja skutkow uboczynch

Gość gagagahjajancuc
osobiscie nigdy bym sie nie skusila na branie tabletek, pomimo tego, ze "tyle kobiet to bierze". Staram sie obserwowac swoj organizm i cykle od kilku lat, zadnych nieplanowanych ciaz nie bylo i nie mialam jak na razie stresow z tego powodu, po prostu kilka dni bez zblizen i tyle. Byla za to jedna planowana-dokladnie w plodne dni wspolzylam pierwszy raz od 4 lat :-)

Gość gagagahjajancuc
swoja droga pogratulowac narzeczonego :)

Gość kruszty
ta, ja osobiscie jako facet bal bym sie przespac z laska co uzywa kalendarzyka wiec nie polecam tej metody, zreszta, nawet w czasie okresu czy przed czy po macie naprzyklad dogodną super sytuacje a chcecie sie kochac i dupa, wiec tabletki sa najlepszym rozwiazaniem, i nawet będziesz miala mniej krwawe okresy, ja to facet a wiem lepiej no;P

Gość kruszty
tia, moja tez sie pytala o ciążę ale to raczej ginekolog sie lepiej zna niz twoj narzeczony, i NIE, NIE bedziesz maila ZADNYCH problemow z ciaza, jego obawa wynika poprostu ze strachu i niewiedzy

bo skutki uboczne zawsze są, nie ma czegoś takiego jak pigułki bez skutków ubocznych. ten kto to napisał powinien się dokształcić. Inna sprawa że u wielu kobiet żadne skutki uboczne nie występują. Z ciąża raczej nie spotkałam sie aby później były kłopoty, tabletki jednak wpływają na Twój organizm. Ja przytyłam i mam niestety rozstępy , cholesterol tez skoczył do góry. Z tym że ja teraz absolutnie na ciąże sobie pozwolic nie mogę, dlatego stosujemy i pigułki i prezerwatywy. Wiele osób powie że to przesada, ale teraz ciąża nie wchodzi w gre. Antykoncepcje hormonalna stosuje od roku i za rok zamierzam ją odstawić. Będziemy używac tylko gumek plus zaczne siebie obserować. Dzięki temu mam nadzieje, że będziemy mogli wspołżyć bez w dni niepłodne. Tabletki traktuje jako obecnie bardziej przymus niż wygodne.

Gość gagagahjajancuc
oczywiscie jako facet nie majacy zielonego pojecia o sprawie mylisz pojecie kalendarzyka,czyli metody na tzw. oko ;) z metoda objawowo-termiczna, czyli samoobserwacja. I jak mowie na dziecko zdecydowalam sie po 4 latach stosowania tej metody. Do autorki-zawsze mozesz kupic lady-comp, chociaz to dosyc droga zabawka, ale tabsy tez kosztuja a ten komputerek to przynajmniej jednorazowy wydatek na 10 lat-chyba nawet mozna to na raty kupic. Poszukaj na kafe watkow na ten temat.

Gość kruszty
"szkoda sie w po pakowac" przytyłaś bo brałaś jakieś gówno, czyt. tabletki które zatrzymują wodę w organiźmie i przez to zrobily ci sie rozstępy, poczytaj o yasminelle na forach czy tez w opisach tych tabletek, w skrócie masz 100% na to że schudniesz albo utrzymasz swoją wagę a 0% na to że przytyjesz, bo niepamietam juz czym sie charakteryzowały a nie chce nic palnąć dlatego niemówie dlaczego, poczytaj, a co do "obserwacji swojego organizmu" to jedna cholera co kalendarzyk bo tam tez sie obserwuje swoj organizm, przeciez nie ustalasz sobie metody kalendarzyka w 1 miesiacu i powtarzasz ten miesiac przez 5 lat....

Gość gagagahjajancuc
autorko-kazda kobieta jest inna i to co sprawdza sie u jednej i nie wywoluje skutkow ubocznych, u innej moze sie nie sprawdzic.

Gość kruszty
to prawda, ale wiesz, zadko się dzieje cos nieporządanego jeśli ci przepisze naprawde dobry ginekolud tabletki dla ceibie, jesli przepisze zle to peszek;]

Tak czytałam na wielu forach o róznych tabletkach i nie ma tabletek bez skutków ubocznych. W sumie błędnie napisałam tabletkach z rozpędu, bo ja stosuje plastry Evre. Akurat tabletek nie mogę- powód - każde tabletki wpływaja na wątrobe w przeciwieństwie do plastrów. AKurat jesli chodzi o wode to nie zatrzymuje sie ona w moim organixmie- zwolniła mi się przemiana materii. Owszem jesli chodzi o obserwacje to wprawe nabiera się dopiero po około roku. Byłam na szkoleniu z NPR i sporo też czytałam. Dlatego na poczatku mamy zamiar stosowac prezerwatywy cały czas. Zobaczymy co wyjdzie z obserwacji i wtedy mam nadzieję będziemy wstanie zrezygnować w dni niepłodne z gumek. Jesteś facetem i wybacz ale jako taki nie jesteś autorytetem w kwestii antykoncepcji hormonalnej. Każda kobieta na nią reaguje zupełnie inaczej i nie ma antykocpcji bez skutków ubicznych Jesli tak myślisz to chyba masz klapki na oczach i nie chcesz zauważyć że pigułka to nie cukierek i ma wpływ na organizm kobiety. Ciekawe czy Twoja partnerka robi próby watrobowe, badania krzepliwości i cholesterol, tam bardzo ładnie widac jakie to tabletki sa bezpieczne....

Gość gagagahjajancuc
autorko-co do yasminelle tutaj jest ulotka informacyjna producenta o leku dla pacjenta-5 stron: http://www.medicines.ie/medicine/11267/PIL/Yasminelle/ otworz sobie w pdfie-tyle, ze po angielsku, ale najbardziej popularne skutki uboczne to m.in: Mood swings, headache, abdominal pain (stomach ache), acne, breast pain, breast enlargement, painful or irregular periods, weight gain-czyli mozliwe jest utycie

a ja mam skutki uboczne yasminell po polsku: Możliwe działania niepożądane Jak każdy lek, Yasminelle może powodować działania niepożądane, chociaż nie u każdego one wystąpią. * Częste działania niepożądane (dotykające więcej niż 1 na 100 lecz mniej niż 1 na 10 kobiet): wahania nastroju, ból głowy, ból brzucha (żołądka), trądzik, ból piersi, powiększenie piersi, bolesne lub nieregularne miesiączki, zwiększenie masy ciała. * Niezbyt częste działania niepożądane (dotykające więcej niż 1 na 1000 lecz mniej niż 1 na 100 kobiet): kandydoza (zakażenie grzybicze), opryszczka (herpes simplex), reakcje alergiczne, niekiedy ciężkie (obrzęk naczynioruchowy) z obrzękiem skóry i (lub) błon śluzowych, zwiększony apetyt, depresja, nerwowość, zaburzenia snu, obniżenie libido (pożądania seksualnego), odczuwanie mrowienia i drętwienia, zawroty głowy, problemy ze wzrokiem, zaburzenia rytmu serca lub niezwykle szybki rytm serca, zakrzep krwi (zakrzepica) w naczyniu nogi lub płuc (zatorowość płucna), wysokie ciśnienie krwi, migrena, żylaki, ból gardła, zapalenie żołądka i (lub) jelit, mdłości, wymioty, biegunka, zaparcie, wypadanie włosów (łysienie), świąd, wysypki, suchość skóry, łojotokowe zapalenie skóry, ból szyi, ból kończyn, kurcze mięśni, zakażenie pęcherza moczowego, guz piersi (łagodny i rak), wydzielanie mleka u kobiet nie będących w ciąży (mlekotok), torbiele jajników, nagłe zaczerwienienie twarzy, brak miesiączek, bardzo obfite miesiączki, upławy, suchość pochwy, ból w dolnej części brzucha (miednica), nieprawidłowy rozmaz szyjkowy (metodą Papanicolau), zatrzymanie płynów, brak energii, silne pragnienie, zwiększone pocenie się, zmniejszenie masy ciała. Źródło to strona producenta http://www.yasminelle.pl/niep.php

Gość gagagahjajancuc
autorko-moja mama nigdy nie stosowala zadnych srodkow antykoncepcyjnych i pamietam, ze gdy w okresie przekwitania wybrala sie do gina na badanie to pytala go jak to bedzie wygladalo-nauczona doswiadczeniem kolezanek, ktore stosowaly hormonalna terapie zastepcza aby zlagodzic skutki menopauzy, miewaly uderzenia goraca, bardzo obfite krwawienia,itp. Lekarz zapytal czy stosowala hormonalna antykoncepcje-kiedy odpowiedziala, ze nie stwierdzil, ze nie ma sie czym martwic. Musze przyznac, ze faktycznie-w porownaniu z jej znajomymi przeszla to bez zadnych problemow.

Gość gruszkakula
Są wady i zalety pigułek. Zalety to na pewno ogromna skuteczność i możliwość cieszenia się seksem bez dodatkowych "akcesoriów" ;-) Nie jest jednak prawdą, że używając prezerwatyw dostaniesz zakażenia, a bez prezerwatyw nie. U wielu kobiet również współżycie bez mechanicznego zabezpieczenia powoduje stany zapalne. Leków bez skutków ubocznych nie ma, choć nowoczesne tabletki mają ich bardzo niewiele. Co do problemów z ciążą... Ja brałam pigułki prze 7 lat, moja lekarka zapewniała mnie, że w niczym mi to nie zaszkodzi. Kiedy je odstawiłam, krótko później nabawiłam się torbieli, którą miałam przekłuwaną zabiegowo w szpitalu, bo lekami nie dała się zbić (prawdopodobnie powstała ponieważ jajniki nie były przyzwyczajone uwalniać komórkę jajową). Potem wszystko pochrzaniło mi się z okresem. Jestem dwa lata po odstawieniu tabsów, wciąż reguluję miesiączki progesteronem. I nie mogę zajść w ciążę, póki co. Prawdopodobnie nie mam owulacji. Nie chcę winić tabletek, bo nie wiem, czy to ich sprawka. Ale też nie można tego wykluczyć. Także ja już tabletek brać nigdy nie chcę. Ale znam kobiety, które po tabletkach zaszły w ciążę, więc nie ma chyba żadnej reguły... Pamiętaj, to Twoja decyzja i nie możesz spychać odpowiedzialności za nią na kogokolwiek.

Gość brałam tabletki
a teraz leczę zakrzepicę. Lekarz mówi, że to skutek antykoncepcji hormonalnej.

Gość lalka18
Mam 18 lat i właśnie zaczęłam brać tabletki yasminelle. Mam ulotke i tam jest cała długa lista skutków ubocznych, które jednak bardzo żadko występują. Ja tylko przez 2-3 dni źle się czułam a teraz jest już ok. Faktycznie, przy tych tabletkach jest możliwa tylko utrata masy ciała. Idź do ginekologa a on dobierze tabletki odpowiednie dla twojego organizmu.

Gość do lalka
To że teraz sie czujesz dobrze o niczym nie świadczy. Owszem wskazuje to na to, że dobrze zniesiesz antykoncepcje. Jednak pozostają inne kwestie - wątroba, trójglicerydy, cholesterol no i krzepliwość. Niestety ale jakie tabletki by nie były czy plastry antykoncepcja hormonalna po cichu obciąża wątrobę i niestety można dorobić się zakrzepicy i miażdżycy. Odpowiedzialne są za to hormony. Ja póki co stosuje plastry, tez je bardzo dobrze znoszę, ale jednak wyniki kwri wskazują na za wysoki poziom cholesterolu. Po odstawieniu też róznie bywa. Dlatego uważam że antykoncepcje hormonalną należy bardzo dobrze rozważyć, zwłaszcza że skutki jej brania widać dopiero później. Co do ciazy po, ja tez znam osoby które w ciąże po zaszły. Ale słyszałam też o osobach mających z tym problem. Ale prawda jest taka że nikt przed braniem tabletek naszej płodności nie bada, wiec nie wiadomo czyja to wina. Jednak mimo wszystko jest to kolejny powód do rozważenia hormonów. Moje zdanie jest takie, że dopóki para absolutnie nie może sobie pozwolic na dziecko - owszem niech stosuje. Ale w momencie kiedy ciąża wchodzi w gre niech przejda na prezerwatywy. Niepęknięta i niezsunieta prezerwatywa daje 100% bezpieczeństwa. Ryzyko jej stosowania jest własnie w tym, że może pęknąć. Szkoda truć swój organizm tylko dla wygody i to w sumie bardziej wygody partnera niż naszej - moim zdaniem przy stosunku bez gumki to on odczuwa większą róznice. A przy tabletkach zawsze trzeba uważać na biegunki, wymioty, antybiotyki, pamietaj o receptach, braniu opakowania ze soba itd. O skutkach ubocznych powtarzać sie nie bede