Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gffdgdffdg

Przepisy na JAJKA

Polecane posty

Gość gffdgdffdg

Podzielmy się przepisami na JAJECZNE przekąski :) Pasty, jajka faszerowane, jajecznice, omlety... Ja bardzo lubię najprostszą pastę jajeczną na kanapki :) Gotujemy jajka na twardo, dodajemy do nich majonez, przyprawiamy solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jajka faszerowane: ugotowane na twardo jajka W SKORUPKACH kroję na połówki, wydrążam wszystko, siekam, dodaję, co mam - pieczarki podsmażone, posiekaną wędlinę, cebulę, zieleninę, trochę masełka czy oliwy, z powrotem do skorupek - wychodzi z górką kładę to na bułkę tartą i na patelnie na masełko najlepsze na gorąco, palce lizać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość duszę dwa pomidory
z połówką papryki ( bez tłuszczu), jak warzywka są pysznie miękkie wbijam jajko do ścięcia-pyszotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pastę robię tak samo
najprostsze rzeczy czasem są najlepsze. np. jajecznica lekko ścięta, koniecznie na maśle, do tego sól, pieprz i świeży pomidor na talerzyku. Mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaja na pomidorach
lekko zeszklić cebulkę w krążkach na maśle na to nie mieszając kładziemy plastry pomidora obranego ze skóry podduszamy lekko pod przykrywką wybijamy na wierzch dwa jaja tak by się jak najmniej rozlały nie mieszajac przykrywamy od razu pokrywką i dusimy na małym ogniu powinno się ściać białko pod ta przykrywką Dzieki temu że nie mieszamy otzrymujemy apetyczne warstwy: sadzone jajo na uduszonych pomidorach i cebulce pieprzymy i solimy do smaku Pychota! :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kASIA MAŁA
JA DO PASTY JAJECZNEJ DODAJE JESZCZE SER ŻÓŁTY. JEST TEGO WIĘCEJ I BARDZO DOBRE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grenadinne
ja dodaje ser zolty i szczypiorek ;) podaje przepis na jajko w koszulce na grzance maslo rozpuszczaamy na patelni, kladziemy kromke chleba i przypiekamy z dwoch stron bierzemy czysty woreczek foliowy, wlewamy troszke oliwy i rozprowadzamy po wnetrzu. wbijamy do srodka jajko, zagotowujemy wode i wkladamy ten woreczek do gotujacej wody - uwaga - trzeba go caly czas trzymac i pilnowac, zeby jajko bylo w calosci zanurzone we wrzatku. po 3 minutach mozemy je wyjac i polozyc na grzance. bialko bedzie sciete, zoltko plynne, pycha :) posypujemy sola i swiezo zmielonym pieprzem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja robię inaczej
tostuję w tosterze chleb, ale wcześniej wycinam pośrodku dziurę kieliszkiem np. do wódki. Opieczone kromki kładę na patelni z rozgrzanym masłem i na każdą wylewam jajko, celując żółtkiem w dziurę. Jak się zetnie lekko, przewracam na drugą stronę (uważając, żeby nie rozlać żółtka) i jeszcze chwilę smażę, ale nie za długo, bo lubię jak żółtko jest płynne w środku. I teraz najlepsze. Można to jeść tradycyjnie z solą i pieprzem, majonezem, szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorem, czy jak kto lubi (mój M. z keczupem...), ale równie pyszne jest polane płynnym miodek. Palce lizać. Już wiem, co jutro będzie na śniadanie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Ewa33
jak te jaja przekroić w skorupce czy znasz jakiś sposób? nieraz próbowałam ale zawsze skorupy się kruszą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gotowane i pokrojone 5 jajek plus wedzona makrela..sol i pieprz i troche margaryny,zeby sie razem trzymalo-super na kanapki!:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a i jeszcze ugotowane i pokrojone jajka plus pociety por i majonez...oczywiscie pieprz i sol..super salatka tez na kanapke albo na grilla :) a to z tym chlebem z dziurka to chyba wykorzystam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panidomu
Tortilla górska 8 jaj, 25 dag suchej kiełbasy, 2 strąki czerwonej papryki, strąk zielonej ostrej papryki, łyżka oliwy, sól Kiełbasę obrać ze skóry i krajać w drobne plasterki. Paprykę oczyścić i pokrajać w kostkę. W naczyniu o grubym dnie rozgrzać oliwę i dusić kiełbasę z papryką na małym ogniu, dolewając po odrobinie wrzątku. Po uduszeniu ostudzić, wymieszać z ubitymi jajami i usmażyć tortillę (po obu stronach). Omlet hiszpański Kuchnia portorykańska 6 łyżeczek masła lub oleju jadalnego 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w plasterki 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 6 jaj drobno posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek 1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. 2. Ziemniaki układać warstwami posypując 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. 3. Zdjąć pokrywkę i smażyć ziemniaki dalej przez 10 min. 4. Jaja ubić z resztą soli i pieprzu, wlać do. ziemniaków, lekko zamieszać. 5. Smażyć, aż jaja będą od dołu ścięte, wówczas ostrożnie przewrócić. 6. Podawać omlet przybrany zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, z surówka z sezonowych jarzyn, w sosie, winegret. Proporcje dla 3--4 osób Jaja w koszulkach z jogurtem Kuchnia turecka 4 jaja 1/2 litra jogurtu lub śmietany (18 proc.) 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka octu (6 proc.) 1 łyżka masła sól i szczypta słodkiej papryki 1. Jogurt lub śmietanę roztrzepać, dodać czosnek i łyżeczkę octu, doprawić solą. 2. Wbijać jaja do wrzącej posolonej i lekko zakwaszonej octem wody (uważać by żółtka się nie rozlały) 3. Gotować na średnim ogniu, aż jaja się zetną, osączyć. 4. Włożyć jaja do jogurtu. 5: Na patelni stopić masło, wymieszać z papryką (powinno być lekko zabarwione) i solą. Polać jaja jogurtem, tworząc deseń. 6. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje dla 2-4 osób. Omlety z makaronem i serem Kuchnia wenezuelska 3 jaja 1/2 szklanki utartego sera cheddar 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 szklanki ugotowanego makaronu (wstążki) 4 łyżki masła do smażenia 1. Jaja rozbić, wsypać ser, sól, pieprz, dodać makaron, dokładnie wymieszać. 2. Po 2 łyżki masy jajowej wlewać na małą patelnię z rozgrzanym masłem, smażyć do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu. 3. Podawać na gorąco z zieloną sałatą lub sezonową sałatką. Proporcje dla 2-3 osób http://poradypanidomu.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacobs
Grenadinne-jest prostszy sposob na jajko-wystarczy delikatnie wybic je do miseczki a potem wlać do garnka z gotująca sie wodą z odrobiną octu.Po chwili wyciąga się pieknie ściete jajeczko lyżką cedzakową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grenadinne
jacobs - dla mnie to jest ten trudniejszy sposob ;) prosciej mi wbic jajko do woreczka i chwile potrzymac, nie ma wtedy wszędzie tych jajecznych farfocli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×