Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikaaaaaaaaaaaaa

wekowanie zupek dla dzieci

Polecane posty

Gość monikaaaaaaaaaaaaa

proszę o poradę . Nie wiem co robię źle jeśli chodzi o wekowanie zupek dla dzieci - po 4 dniach wszystko fermentuje ! jedziemy na wczasy i chciałabym zabrać już gotowe zupki dla mojego smyka (12 miesięcy), jednak nie wiem czy jakiś składnik zupy nie nadaje się do wekowania??? a zupa skłąda się z: królik, kaczka, burak czerwony, ziemniak, kasza jaglana. pomocy kobitki :D

Gość monikaaaaaaaaaaaaam
tak , gorącą zupkę wkładam do słoika , potem wekuję 5 min i nic.

to jest źle zawekowane.Ja ponad rok robiłam synowi obiadki w wekach i robiłam to tak.Gotowałam różne zupki,potem wkładałam do słoików takich po dżemach itp ( ale nie po tych gotowych obiadkach bo one sie nie wekują) mocno zakręcałam przykrywkę i gotowałam około 45 minut na małym gazie.NIgdy mi się nic nie zepsuło.

Gość monikaaaaaaaaaaaaam
ja też robię w tych słoikach po dżemach - i fermentuje. Mówisz,żeby wekować 45 min? gorącą zupkę (juz ugotowaną oczywiście) najpierw w słoik , potem wekować 45 min ?

Gość monikaaaaaaaaaaaaam
czytam na forum i co nowego przeczytałąm - ,że mięso wekuje się 3 razy w odstępach 24 godz. kto z Was tak robił ? dużo roboty z tym, ja potrzebuję zrobić ok 20 słoiczków.

Gość monikaaaaaaaaaaaaa
up

normalnie wkładałam tyle zupki do słoiczka żeby synek miał na dwie porcje taki jeden słoik, zakręcałam przykrywkę i do garnka z wodą.mama mi powiedziała że trzeba gotować 45-50 minut żeby się porządnie zawekowało i zawsze (a robiłam tak bardzo długo) zawsze miałam porządnie zawekowane na wiele dni :)

Gość kawka po poludniu
A nie latwiej zamrozic?

Gość monikaaaaaaaaaaaaa
nawet jak zamrożę to w pokoju gdzie jedziemy nie ma zmrażalki ( a kupową przecież nie będę) poza tym ugotowane i zamrożone to juz nie te wartości odżywcze. Spróbuję metodą 3 razy wekowania choba,że dziś ktoś z Was ma dobrą inną jeszcze radę.

Gość to może być przez kaszę
Zamrażanie nie niszczy wartości odżywczych. Ale fermentować może kasza, bardzo szybko zachodzi ten proces, tak samo jest np, z cebulą. Nie dodawaj kaszy. Na wyjazd weź ze sobą kuskus, makaron ryżowy itd. Rzeczy, które możesz zalać a nie musisz gotować.

ja robiłam zupki z kaszą manną i z kaszą jaglaną i najnormalniej w świecie wekowałam gotując około 40 minut.Nigdy nic mi nie sfermentowało. po co sie meczyć jakimś 3krotnym gotowaniem :O tobię sie psuło bo w 5 minut nie zdążyło się zawekować,pogotuj dłużej i będzie ok.