Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikaaaaaaaaaaaaam

wekowanie zupek

Polecane posty

Gość monikaaaaaaaaaaaaam

proszę o poradę . Nie wiem co robię źle jeśli chodzi o wekowanie zupek dla dzieci - po 4 dniach wszystko fermentuje ! jedziemy na wczasy i chciałabym zabrać już gotowe zupki dla mojego smyka (12 miesięcy), jednak nie wiem czy jakiś składnik zupy nie nadaje się do wekowania??? a zupa skłąda się z: królik, kaczka, burak czerwony, ziemniak, kasza jaglana. pomocy kobitki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasteryzowanie
wszelkie konserwy zawierające mięso należy pasteryzować trzykrotnie tj. 1 dzień - pasteryzujemy przez 30 min (jeśli słoiki malutkie to mozna krócej) pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej 2 dzień - pasteryzujemy jak wyżej pozostawiamy na 24 godziny w temp. pokoj. 3 dzień - pasteryzujemy i po ostudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce Z tak przygotowaną konserwą mozna podróżować, w miare mozliwości chronić przetwory przed wysoką temperaturą. Opisana procedura pozwala na unieszkodliwienie przetrwalników grzybów i innych drobnoustrojów, które odżywają po jednokrotnej pasteryzacji. Przerwy 24godzinne są niezbedne miedzy pasteryzacjami, aby prztrwalniki zdążyły się na tyle rozwinąć by można je było zniszczyć podczas nastepnych pasteryzacji. W starych książkach kucharskich o tym piszą, ale teraz ludziom nie chce się czytać :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasteryzowanie
Lekkie zakwaszenie zupek sokiem z cytryny również poprawi trwałość przetworów. Lekkie to znaczy takie, które nie zepsuje smaku, bo to NIE ma być marynata ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mastka2479
ojej nielepiej juz na ta podroz kupic gerbera? lepsza kupcza niz domowa sfermentowana :O a z kasa tez cie taniej wyjdzie bo gaz oszczedzisz ,prace i nie wyrzucisz :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rety ale problem
w sklepach pułki się uginają od dań słoiczkowych. Kilka tygodni przed podróżą poeksperymentuj z różnymi smakami. Na pewno znajdzie się coś, co posmakuje dziecku, sa słoiki z potrawkami z królika, problemu nie będzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monikaaaaaaaaaaaaa
bardzo chętnie kupiłabym w sklepie ale niestety problem polega na tym,że mały jest alergikiem i to alergia ciężka także wszystko muszę przygotowywać sama - uważam na każdy składnik .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×