Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakleszczona

Mam kleszcza

Polecane posty

Gość ważny jest czas
właśnie tak z kleszczem na pogotowie jak zostanie główka w ciele !! od kleszy można umrzeć trzeba jechać do szpitala ja miałam kleszcza jak ten twój będzie mały to dobrze jak duże nie zadobrze :(

Gość ważny jest czas
ja mam ślad do tej pory:(! ja bardzo często przemywam ukąszenie najlepiej spyrytusem calicynowym ale lepiej idź do szpitala może twój przypadek jest inny ?

Gość ważny jest czas
woda utleniona też pomaga i obserwuj zmiany w miejscu ukąszenia i regularnie do lekarza idź ja chodze często :)

Gość ważny jest czas
nie słuchaj muszisz iść do specjalisty!!!!! to na wage życia jak źle go wyciągniesz a jak za późno to szpitala ,albo lekarza w aptece też mogą pomóc ale lepiej iść też do specjalisty:)

Gość ważny jest czas
lepiej dmuchać na zimne niż potem żałować :) ale musze cię pocieszyć że nie wszyskie kleszcze przenoszą tą chorobe ale trzeba się upewnić

Gość ważny jest czas
lepiej by ktoś co się na tym zna ci go wyciagnoł :D

Gość ważny jest czas
DO MIESIĄCA bacznie to obserwuj oczywiście musisz na to patrzeć jak najczęściej ale miesiąc po ukonszeniu jest najważniejszy

Gość st.wet
Podstawa to wyciągnąć kleszcza JAK NAJSZYBCIEJ. Im dłużej kleszcz pobiera krew tym większe jest prawdopodobieństwo przekazanie patogenów. Kleszcz pobiera pokarm w ten sposób, że naprzemiennie zasysa krew (1-30 sekund) a następnie wstrzykuje ślinę (1 sek). Wyciąga się kleszcza jednocześnie lekko go przekręcając (takie wyciągnie z półobrotem) nie bojcie się TO ŁATWE - on naprawdę nie siedzi mocno zakotwiczony jak się niektórym zdaje. ważne żeby lekko przekręcić (nieistotne w którą stronę). Zdezynfekować np. spirytusem Jeśli macie obawy, czy kleszcz był nosicielem jakiegoś groźnego patogenu, możecie włożyć go do pudełeczka i zawieźć do laboratorium - wtedy dość łatwo można ustalić czy był zarażony czy czysty. Pozdrawiam

Gość maratt
Najlepiej chyba kleszcza usunąć specjalną pompką, ja używam KleszczOUT i zdało egzamin jak było realnie potrzebne.

Gość gość
Dobrze zaciąga ze skóry Kleszcz out, ja to głuwnie jak mnie coś gryzło w lesie czy nad jeziorem to uzywalem w sezonie, można jadu czy toksyny się pozbyc a potem się dużo szybciej takie kuku goi

Gość walka z kleszczami
Jeśli ktoś nie wie jak, albo nie umie wyciągnać kleszcza, to powinien pojechać na pogotowie. Ja też zawsze jeździłam do czasu aż kupiłam kickthetick to zestaw który pomaga szybko, sprawnie i w całości usunąć paskudne kleszcze, to naprawdę świetny sposób, polecam wszystkim!

Gość gość
Może się przydać w sezonie taki zestaw jak Kleszcz Expert. Korzystam z tego od niedawna i parę razy nam skórę to uratowało, bo tych kleszczy to mi dzieci łapią sporo. Polecam.

Gość gość
Jeszcze w maju kupowałam Kleszcz expert i ciągle się przydaje, teraz na jesień będzie druga fala kleszczy. Wygodna metoda można szybko unieszkodliwić kleszcza przez takie zamrożenie. A potem już wyciągnięcie pensetom to raczej prosta sprawa o ile oczywiśćie kleszcz nie wszedl za głęboko.

Gość gość
ja tez polecam Kleszcz Expert

Gość gość
Ochronnie przeciwko kleszczom to będę polecała Kleszcz Stop. Nie ma deet ani innych składników które mogłyby być w jakikolwiek sposób trujące dla człowieka. Jest to dla mnie o tyle ważne że płyn kupowałam w dużej mierze z myślą o dzieciach. Działa, chroni, żadne kleszcze się nie pojawiły.

Gość drd

Super jest Kleszcz OUT jeśli ktoś się obawia że podłapie jakiegoś kleszcza. Ja dużo czasu spędzam w lesie, bo jestem leśniczym więc dla mnie taki przyrząd to mus :P

Gość drd

Super jest Kleszcz OUT jeśli ktoś się obawia że podłapie jakiegoś kleszcza. Ja dużo czasu spędzam w lesie, bo jestem leśniczym więc dla mnie taki przyrząd to mus :P

Gość adr

Warto się zastanowić nad specjalnym płynem, który odstrasza kleszcze. Na rynku są ona bardzo różne, ja stosuję kleszcz STOP i zawsze jestem zadowolony z efektów. Odstrasza nie tylko kleszcze, ale i inne owady.