Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakleszczona

Mam kleszcza

Polecane posty

Gość zakleszczona

Co robić? Jechać na pogotowie?

Gość Przygnebienie oka
Wyciagnelas go?

Gość Kaaarrraammmbbaa
tak, na pogotowie, niech lekarz Ci go wyjmie, bo jesli Ty nie umiesz to mozesz przy wyciaganiu go urwac a wtedy "zrzyga" Ci sie trucizna do krwi... Moze lekarz antybiotyk da.

Gość Przygnebienie oka
Jak siedzi w tobie jeszcze to zmykaj na pogotowie niech go wyciagna.

z kleszczem na pogotowie?!pogięło Cię!? weź pęsetę,odkaż ją a potem chwyć kleszcza za dupę i powolutku odkręcaj przeciwnie do wskazówek zegara,aż cały wylezie

Hmmm sposób niezły: Nalej do kieliszka wódki i przyłóż ten pełny kieliszek do kleszcza. Poczekaj aż cały odpadnie. Stosowałam parę razy i się udało. Nie musisz iść do lekarza. Ale przez pewien czas obserwuj miejsce, w które wbił się kleszcz - czy się nie rumieni. Ponieważ rumień wędrujący jest pierwszą oznaką boleriozy.

Gość adaskost
jak nie umiesz sama to lepiej idz na pogotowie ..chwilka i po strachu..wyciaganie nic nie boli takze sie nie martw

Gość Przygnebienie oka
I modl sie zeby w miejscu ukaszenia nie pojawil sie rumien.

Gość zakleszczona
No dobra to jade niech wyciagaja. Dzieki.

Gość niech ci ktos dorosły go
wyciagnie,bo na pogotowiu maja wazniejsze sprawy

Gość Kaaarrraammmbbaa
blubird- nei kazdy umie wyciagnac kleszcza a nieumiejetne wyciagniecie moze spowodowac komplikacje.. te pajeczaki naprawde moga stac sie przyczyna choroby, wiec po co ryzykowac?

Gość Przygnebienie oka
nie ma to jak neurobolerioza, ciulowa choroba:/

nie wolno go niczym na początku polewć , niczym!!!!!!!!!! bo kleszcz może się 'zrzygać ' ci do środka, z krwią i ze swoimi wydzielinami, weź pęstetę i wykręć , odkaż spirytusem i obserwuj przez miesiąc

Gość Kaaarrraammmbbaa
Nie lejscie wódki ani nie smarujcie kleszcza!!!!! On wtedy "rzyga" trucizna!! No ludzie!!!! A oparzone miejsca tez smarujecie tłuszczem albo smietana a na laktacje pijecie litrami bawarke? ciemnogród...

no jak nie potrafi i nikt inny nie potrafi,to niech jedzie,tylko nie o 2 w nocy... bo i tacy sie zdarzają...serio

Gość z michaelem jacksonem
upić kleszcza??????

Ciemnota z tym polewaniem spirytusem?> :P No może i tak, doktorka która mi to mówiła może była zaciemniona :P

Gość Kaaarrraammmbbaa
uwierz, ze lekarze nie sa nieomylni...

a co tam potrafić? kilka razy wyciągałam kleszcze, z siebie, z innych ludzi, z psa, trochę obrzydliwe zawsze, bo mocno sie trzyma i ciągnie sie ta skóra za tym robakiem, ale nie widzę w tym żadnej filozofii z tym wykręcaniem to chyba Wam sie coś pomyliło, jak sie wykręca, to sie ukręci, chyba logiczne a nie chodzi o to, żeby mu łeb ukręcić i żeby on tam sobie gnił w skórze, tylko o to żeby robaka wyciągnąć w całości, czyli ciągnąć, nie ukręcać łeb! no i oczywiście niczym nie smarować, nie topić w wódce czy innych, bo faktycznie robak sie dusi, a jak się dusi, to rzyga, jak i człowiek zresztą ;)

Gość Kaaarrraammmbbaa
no niektorzy nie umieja, bo czasem za mocna pociagna lub ułamia i wtedy problem. Do niektorych rzeczy trzeba miec po prostu "delikatna reke" i wyczucie a wielu tego nei ma.

Gość teztakmam
A czy jeśli w miejsu wyciągnięcia kleszcza pojawi się strup to zły znak?

Gość adaskost
ewa 33 witaj :) co fakt to fakt... kleszcza się raczej..hmm nazwijmy to tak "wyrywa" oczywiscie umiejętnie niż wykręca...ale jak autorka nie umie to niech jedzie na pogotowie od tegoi są i za to im płacimy!!!!! ja jak miałem z 7 lat temu pod łopatką to też pojechałem nawet nie wpisywali mojej wizyty w swoje ksiązki pare sekund i po wszystkim

Gość teztakmam
Lily, a czym jest ten rumień? Jakieś zaczerwienienie? Bo wyjmowałam tydzień temu mojemu psu z głowy kleszcza, ciężko więc mi powiedzieć, cyz coś oprócz tego strupa tam jest :/ (przez sierść)

adaskost :) no może i tak, jak ktoś nie może (trudno sobie spod łopatki kleszcza wyciągnąć ;) ) albo nei ma wyczucia, to lepiej niech jedzie do lekarza, niż ma sobie pół robaka zostawić w skórze ...

Gość zakleszczona
No wróciłam. Pośmialiśmy się ale powiedzieli, że dobrze, jak nie umiem go wyciągnąć, że przyjechałam.

Gość adaskost
zakleszczona i dobrze:) napewno czyms przemyli ale obserwuj miejsce po paru dniach nie powinno byc sladu.....a jakby cie cos niepokoilo za kilka dni ( zaczerwienienie obrzęk ) to idz do nich jeszcze raz to nie przelewki . ale wierze ze bedzie dobrze i masz kłopot z głowy :) pozdrofffffka

Gość MONICZKA878787
JA CIĄGLE ŁAPIE KLESZCZE BO CZESTO SPACERUJE PO LESIE,WYCIAGAM JE SAMA,A WY TO SIE ZE SOBĄ PIEŚCICIE

Gość aki88
My sie ze soba pieścimy bo nie chcemy chorowac na borelioze czy odkleszczowe zapalenie mózgu.

Gość ważny jest czas
ja miałam kleszcza wziełam zdesenfykowaną pensete i złapałam nią klasza i energicznie pociągłam potem poszłam do szpitala kazali mi przemywać wodą utlenioną i spyryrusem salicynowym musisz jechać do szpitala pensete oczywiście zdesynfykuj lepiej szybko jedź do szpitala za nim wymienie z tobą bakterie