Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anulka21077

Czy na stażu można iśc na urlop płatny bedąc w ciązy?

Polecane posty

Gość anulka21077

Hej wszytskim:) Mam pytanie bo zaczynam staż od 1 lipca do 30 listopada , a jestem w 6 tyg ciąży. Czy przysługuje mi urlop płatny np. jak bym chciala isć na urlop bedąc w 5 miesiacu ciązy?

Gość spytaj w kadrach

Ja jestem na stażu i mi za każde 30 dni stażu przysługują 2 dni wolne. Więc jeśli uzbierasz tyle dni wolnych, ile chcesz urlopu dostać to możesz. Z tym, że te 2 dni wolne należą ci się dopiero po 30 dniach a nie na zapas.

Jeśli chodzi o staż z urzędu pracy to możesz iść na zwolnienie będą Ci płacić 100%, ja skończyłam staż półroczny w kwietniu w tym ostatnie ponad 3 msc byłam na zwolnieniu no i na początku ze 3 tygodnie też. tylko nie wiem jak jest u Ciebie bo u nas w UP nie można być bez przerwy jako osoba bezrobotna dłużej niż 90 dni na zwolnieniu ale to weszło któregoś lutego i mnie się nie tyczyło a poza tym nie potrafili mi odpowiedzieć jak jest to uregulowane w stosunku do stażystów, więc może się nie tyczyć no a z drugiej strony można iść na 2 msc na zwolnienie tydzień do pracy i znów zwolnienie.

Ale dziewczynie chodzi o urlop a nie o zwolnienie. Nie po to się idzie na staż wiedząc już o ciąży żeby kombinować, jak przynajmniej szłam zdobyć doświadczenie. Też byłam na zwolnieniu, bo miałam zagrożoną ciążę, ale wróciłam na staż.

Ja też szłam na staż żeby z dobyć doświadczenie i jak go dostałam nie wiedziałam że jestem w ciąży, praca była z dziećmi z rodzin patologicznych i kiedy pozostawiano mnie jedną z 35 dziećmi które się biją, wyzywają są chore psychiczne to uznałam że moje zdrowie i dziecka jest ważniejsze bo akurat w tej instytucji chodzi tylko o wymianę stażystek co pół roku a kierowniczka nic sobie z tego nie robi tylko swoje obowiązki zawala na nie, więc nie będę komuś dobrze robiła jak się nie szanuje ludzi. poza tym tak jak wcześniej pisałaś agatko masz na każde 30 dni 2 dni wolnego.

Gość anulka21077
Dzieki dziewczyny:) Ja zgodziłam sie na ten staż ponieważ to nie jest ciężka praca bo jest na hali na stoisku z odzieża a zawsze chcialam pracować na hali. A chodziło mi własnie o dłuzszy urlop przykladowo 5 dni. Dzieki:):)

peele to sorry nie zrozumiałyśmy się :) Ja twoją pierwszą wypowiedź zrozumiałam jak coś w stylu "idź na zwolnienie, kasę i tak dostaniesz". Ale gdybym była w twojej sytuacji to też bym poszła na zwolnienie. Ja mam taką sytuację, że staż mam jako laborant i najpierw byłam w laboratorium, gdzie jest naprawdę ciężka chemia. Jak się dowiedzialam o ciąży to od razu poszłam, żeby mnie gdzieś przeniesli (i tak musieli bo to laboratorium bylo zmianowe) i przez moment nie było wiadomo, co z mną. Wtedy też już byłam zdecydowana pójść na zwolnienie, bo wolałam to niż przez pół roku truć się oparami chemikaliów. No ale się wszystko ułożyło i mogę staż kontynuować w innym, nieszkodliwym laboratorium. A swoją drogą wtedy się dowiadywałam i u mnie w PUPie mogłam do końca stażu być na zwolnieniu.

witam!! mam pytania... mam 17lat i jestem w ciazy a jestem uczennica i chodze na praktyki. czy przysluguje mi wolne od praktyk skoro jestem w ciazy??? boje sie ze szef moglby mnie zwolnic a zostalo mi zaledwie 4 miesiace szkoly i praktyk. prosze o odpowiedz bo nie moge nigdzie takiej odpowiedzi znalesc... dziekuje pozdrawiam

Gość gość
Witam zaczełam staż od 4 sierpnia do 28 listopada a staż dostałam z urzędu pracy i okazało się że jestem w drugim miesiącu ciąży mogę iść na macierzyńskie ? i po jakim czasie ? proszę o odpowiedź.

Gość gość
możesz iść na zwolnienie już teraz, ale płacić ci będą (tyle co za staż) tylko do 28 listopada

Gość gość
ale napewno ? a nie dokąd urodzę dziecko?

Gość gość
Ale o jakim macierzyńskim ty mówisz? w ciąży przysługuje chorobowe ale pamiętaj że po 3 mies. nieprzerwanego chorobowego pracodawca może rozwiazać umowę o staż. A chorobowe tylko do końca umowy i nie masz prawa do zasiłku macierzyńskiego.

Gość gość
hmmm... cyli co najlepiej zrobić żeby było dobrze?

Gość gość
Pracuj póki możesz -zawsze jakaś kasa jest. Chyba że coś jest nie tak z ciążą? Wtedy wiadomo chorobowe ale na to nic nie poradzisz.

Gość gość
za niecały miesiąc bedzie widac ze jestem w ciąży a do 28 listopada tym bardziej proszę mi pomóc co mam robić mogą mnie zwolnić>?

Gość gość
A kto niby miałby cię zwolnić? Nie jesteś pracownikiem a osobą bezrobotną.

Gość gość
A poza tym ciąża nie jest podstawą do rozwiązania umowy o staż. "na wniosek pracodawcy stażysta może zostać pozbawiony możliwości dokończenia stażu, jeżeli: 1) nie usprawiedliwił swojej nieobecności w pracy powyżej 1 dnia ; 2) naruszył podstawowe obowiązki określone w regulaminie pracy, „w szczególności stawienia się do pracy w stanie wskazującym na spożycie alkoholu, narkotyków lub środków psychotropowych lub spożywania na stanowisku pracy alkoholu, narkotyków, lub środków psychotropowych”. "

Gość gość
czyli moge isc na macierzyńskie? do kiedy będą mi płacić z urzędu?

Gość gość
przecież c***iszę że nie masz prawa do macierzyńskiego -bo to przywilej pracownika a nie osoby bezrobotnej która wciąz jesteś. Teraz możesz iść na zwolnienie chorobowe na którym będziesz mogła nadal pobierać pieniądze za staż do końca trwania stażu/ Potem już nic nie dostaniesz.