Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sari mari

Program plagiat, to naprawdę działa?

Polecane posty

Gość Sari mari
Sprawdź pełną listę uczelni, na głównej stronie jest na dole po prawej stronie po kilka przykładowymi uczelniami, wejdź w to, to zobaczysz listę. Plagiat wykrywa różne głupie rzeczy, im więcej o tym czytam tym bardziej wydaje mi się to mocno niedopracowane i czasem niesłusznie krzywdzące.

Gość Sari mari
niekoniecznie, bo zwykle jak pisze na stronie robią to promotorzy, ale czasem pewnie i uczelnia po prostu

Gość jak jak jak./............
jak moge sprawdzic czy moja uczelnia korzysdta z t5ego programu? tzn mysle ze tak,, bo kazali nam dolaczyc takze elektroniczna wersje ale jak sprawdzic ??????????

kategoria brazowa czyli jak mam to rozumiec? o co chodzi w tych kategoriach?

Gość Sari mari
Wszystko jest napisane na Boga :) Kategoria brązowa to uczelnie, które udostępniają swoim pracownikom korzystanie z serwisu w dowolnym wymiarze, czyli jeżeli chcą to sprawdzą, jeżeli nie, to nie. Najpewniej dotyczy to prac, gdzie sprawa jest oczywista lub wątpliwa. Na przykład ktoś napisał świetną pracę, a jest studentem trójkowym. Nie ma na nich przymusu sprawdzania prac. Listę uczeleni wkleiłam.

dzieki, wola;labym zeby jednak nie sprawdzali :O

Gość renata..
sari mari dzieki za ta stronke rozumiem ze to jest aktualna strona? zauwazylam ze ani na zlotej ani na srebnej i brazowej nie ma UJ w krakowie znaczy to ze ta uczelnia nie ma tego programu?

Gość Sari mari
według autorów strony tak, przejrzałam archiwum, gdzie informowali o szkołach uczestniczących w programie i były tylko te, które są na liście. Ponadto zapraszam do przeczytania świetnej dyskusji na temat wadliwości systemu. http://www.e-mentor.edu.pl/komentarze.php?numer=19&id=412 Może wam pomoże trochę uniknąć stresów. Moja siostra też sika po gaciach, a jej szkoły nawet tam nie ma. No jeszcze nie ma, ale podobno niektóre szkoły nie chcą dołączać do tego programu ponieważ nie jest on do końca miarodajny i sprawiedliwy.

Gość Sari mari
Myślę, że dużo uczelni robi to dla picu, a niektóre korzystają w wyjątkowych przypadkach lub tylko dla prestiżu aby podnieść wiarygodność. Na płycie trzeba dodać pracę już chyba wszędzie, ale sami widzicie, że nie każda uczelnia ma tam wykupiony dostęp, jakby promotor chciał wam sprawdzić prace musiałby zapłacić z własnej kieszeni, a pełne funkcje i tak są dostępne tylko dla uczelni.

Gość renata..
sari mari-- z jednej strony sie ciesze ze nie ma ale z drugiej jestem zdziwiona, ze taka uczelnia jak UJ w krakowie nie bierze w tym udzialu troche to podejrzane ...

Gość Sari mari
Ale masz oddać płytę z programem? Pytam z ciekawości, czy macie taki wymóg. Wiele uczelni nie bierze w tym udziału, a jedna zrezygnowała. Mój mąż robił dyplom na jednej z brązowych uczelni i żadna praca z jego grupy nie została przepuszczona przez program. Wiesz, bo ten program nie jest doskonały, a koszty dla uczelni są ogromne. Wiele państwowych uczelni nie widnieje na liście.

Gość Sari mari
Podejrzany jest ten program, to zdaje się być zwyczajne wyciąganie kasy, bo w końcu jest wysokie prawdopodobieństwo, że użyjesz jakiegoś słowa w ten sam sposób, napiszesz takie samo zdanie. I co wtedy? Często ta sama praca uzyskuje różne wyniki, bardzo rozbieżne. Sama nie wiem już, co o tym myśleć.

Gość renata..
sari mari -- plyte z programem czy chodzi ci o plyte z praca? oprocz zlozenia pracy mam oddac ja na plycie , chyba dwie plyty. "Wiele państwowych uczelni nie widnieje na liście" w sensie ze nie widnieje a moze byc program plagiat czy nie widnieje w sensie nie korzystaja z programu?

Gość Sari mari
Przepraszam, chodziło mi o płytę z pracą. Według tego co piszą, tyle uczelni ile jest wypisanych korzysta z programu. Jak podpiszą umowę to lądują na liście, nie można się raczej ukryć, chyba, że ktoś sprawdzi Ci pracę na własną rękę. Może ta płyta jest tak na wszelki wypadek, na przyszłość.

Gość Sari mari
Pisze nawet, że 84 uczelnie współpracują, 21 ma stałe umowy i te są wypisane, więc cudów nie ma. To może tak po prostu straszą? Straszak niezły, nie powiem :D

Gość renata..
sari-- czyli te 21 to sa te uczelnie na stronie ktora przeslalas tak? hm no nie wiem czy strasza skoro pisza ze jest ich 84

Do piszących w języku obcym: (...) jeśli cytuje Pan prace obcojęzyczne w oryginale, system zachowuje się tak, jak w przypadku polskich tekstów. Jeśli natomiast chodzi o współpracę z programami tłumaczącymi teksty - plagiat.pl jej nie obsługuje. Dopóki jakość automatycznych tłumaczy nie poprawi się znacząco, nie będzie to możliwe. Staramy sie jednak trzymać rękę na pulsie, w naszych czasach możliwości oprogramowania zwiększają się bardzo szybko. Źródło: http://www.e-mentor.edu.pl/komentarze.php?numer=19&id=412

Gość Sari mari
Ale to jest stary artykuł. Uczelni wszystkich jest 84 i są one na stronie, przecież jest jedna, długa tabelka, w dodatku podzielona kolorami. Ale tylko pewien procent sprawdza każdą pracę tym programem. Nie sugerowałabym się artykułem, który jest sprzed dwóch lat, a nawet starszy. Na przykład jedna z tych uczelni rozwiązała już umowę z plagiatem, a na stronie w archiwum nic nie ma o UJ i wyraźnie napisali ile uczelni z nimi współpracuje, jaki byłby cel w ukrywaniu innych? Oczywiście kieruje się tylko tym, co widzę.

Gość Sari mari
Poza tym czasem tylko niektóre wydziały podpisały z nimi umowy, sprawdź dokładnie :)

Gość coś w temacie
a u mnie na uczelni nie było tego programu, bo podobno już "odchodzi" się od takiego sprawdzania. Z wielu uczelni wycofują ten program, bo nie zdaje egzaminu!!! Słyszałam od koleżanek które miały sprawdzane prace tym programem że wystarczy przecinek w innym miejscu postawić i już jest wszystko ok!!! Dlatego bez paniki...

Gość Sari mari
"Od 2004 roku każda osoba, która oddaje pracę licencjacką lub magisterską, ma obowiązek złożyć ją także w wersji elektronicznej, by mogła zostać zarchiwizowana w wewnętrznej bazie uczelni." myślę, że teraz na każdej uczelni robi się tak właśnie z tego powodu :)

W wewnętrznych niech sobie archiwizują, niech zrobią nawet ogólnopolską bazę uczelnianą (byle to nie był następny gniot jak usos), ale nie tak, że nasze prace oddają za darmo tym z plagiatu. Naczytałam sie wczoraj na ten temat i wyszło, że najgorsze w tym jest to, że program nie weryfikuje jak trzeba, a dwa, że czesto wypluta ocena z plagiatu jest podstawą i nikt nie sprawdza, czy to faktycznie były oznaczone cytaty (które plagiatem nie są), czy nie.

Gość Sari mari
Co jest idiotyzmem, ponieważ niektóre pracę głównie opierają się na cytatach jak na przykład analizy językoznawcze, gdzie analizuje się konkretne fragmenty oryginalnego tekstu :) Ten program to porażka moim zdaniem i czasem zapewne bardzo krzywdząca.

Gość ainka
Hej wiecie co to dziwnie bo mi promotor powiedział, że wszystkie prace przepuszczą przez plagiat a teraz ogladałam wyszczegolnione uczelnie ktore korzystaja z plagiatu na ich stronie i nie ma tam mojej uczelni ani wydzialu w zadnej z kategorii.. to co chcial mnie nastraszyc tylko?

Gość gość
Nie tylko poprawiam błędy ortograficzne, interpunkcyjne, gramatyczne, składniowe, stylistyczne, lecz również podkreślam powtórzenia, podpowiadam, czym je zastąpić redaguje tekst i pomagam przy konstrukcji pracy. Ubieram Twoje myśli w słowa, które odpowiadają stylowi prac. Zapewniam poprawność, rzetelność, terminowość oraz niską cenę. Nie zwlekaj sprawdź swoją pracę przed oddaniem!!! Kontakt; poprawa-plagiatu@wp.pl

Gość gość
Nie tylko poprawiam błędy ortograficzne, interpunkcyjne, gramatyczne, składniowe, stylistyczne, lecz również podkreślam powtórzenia, podpowiadam, czym je zastąpić redaguje tekst i pomagam przy konstrukcji pracy. Ubieram Twoje myśli w słowa, które odpowiadają stylowi prac. Zapewniam poprawność, rzetelność, terminowość oraz niską cenę. Nie zwlekaj sprawdź swoją pracę przed oddaniem!!! Kontakt; poprawa-plagiatu@wp.pl

Gość gość