Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość delight.oneo2.pl

niepodziewana ,wstydliwa choroba

Polecane posty

Gość delight.oneo2.pl

Rok temu w wakacje nic nie zapowiadało sie na to że po tym przyjdzie mi tak cierpieć. parę miesięcy po zakończeniu roku szkolnego zaczęłam dostawać dziwnych swędzących krostek na nogach po czym zaczęło sie to nasilać. Próbowałam na własną rękę wyleczyć sie aż doprowadziłam sie do stanu tragicznego, moje nogi , kiedyś ładnie opalone smukłe, stały się jednym wielkim zbiorowiskiem Chrostek które puchły i nie miłosiernie swędziały , okazało sie że mam Atopowe zapalenie skóry. Pojawiało sie ono na rękach na szyi , byłam w takim stanie że nie mogłam sie powstrzymać od drapania, nie spędziłam żadnej nocy spokojnie. Lekarze nie wiedzieli sie jak sie za to zabrać... Ja też stałam sie już bezradna , wyglądało to strasznie przesuszone płaty skóry na ciele , które swędziały a po drapaniu leciała z nich `woda` zaczęłam brać jakieś leki aby przesypiać noce , po dokładnym rozpatrzeniu tego leku był to lek uspokajający xd ale nic on nie dawał. Po czasie zaczęłam być na sterydach w kremie nie wolno ich stosować często a ja musiałam nimi sie smarować dzień w dzień , przestałam depilować nogi, bo po goleniu była tragedia. :< w łóżku zostawały tylko plamy od `wody` nogi przyklejały mi sie do pościeli , gdy sie spociłam przeżywałam coś strasznego. dziś po całym zmaganiu sie zostały mi tylko miejscowo jakieś krosty ale czasami nadal sie drapie. NAJGORSZE jest to że nie moje nogi teraz są w bliznach nie mogę ich pokazać bo strasznie sie wstydzę . Mają ciemne i jasne blizny , nienawidzę ich . perspektywa ta mnie przeraża nie mogę chodzić w krótkich spodenkach na plaże wstydzę sie chodzić, a jeszcze rok temu mogłam spokojnie przechadzać sie ulicami. Nie wiem co mam teraz zrobić, a nie stać mnie na serie peeleng`ów, po za tym bała bym sie ze moje ciało znów alergicznie zareaguje. nie znam żadnych preparatów na blizny , nie znam NIKOGO komu przytrafiło by sie to samo, i nie mam z kim na ten temat porozmawiać . Pozdrawiam xoxo.

idz do dermatologa - on Ci przepisze cos na blizny odpowieniego do Twojej skory bo atopowego... nie da sie wyleczyc tylko zmniejszyc objawy. im wczesniej to zrobisz tym lepiej bo swieze blizny latwiej wyleczyc

Gość delight.oneo2.pl
dziękuje za rady , a ma ktoś podobne schorzenie ?

Gość kiedyś RER
Mój chłopak też ma AZS. Są okresy, kiedy wszystko jest OK, a są takie, że cały jest w rankach, krostkach i się bezustannie drapie. Wyleczyć to tego się całkowicie nie wyleczy, ale można złagodzić objawy. Myślę, że grunt to właściwa pielęgnacja - wyrywam mu supermarketowe kosmetyki i wkrótce zaciągnę go do mojej dermatolog.

Gość delight.oneo2.pl
no tak , ja musze używać specjlnych mydel , płynóch kremów, balsamów alby skróa była nawilżona . są strasznie drogie ale trzeba przecierpieć. najbardziej boli mnie to że mam blizny xd na łydkach tylko. :< to jest straszne żyć z świadomością że kiedyś tego nie było i że sama przez `senne drapanie` nie świadome nawet se to zrobiłam ...