Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa w UK

Praca POMOCY!

Polecane posty

Gość nowa w UK

Dostałam pracę, miała być na umowę. To by była moja pierwsza w UK (więc nie mam np. NINO). Dzisiaj pracodawca powiedział mi, że nie da mi umowy, bo to za dużo roboty, tylko pod koniec każdego miesiąca mam mu wystawić fakturę. O co z tym chodzi? Mam otworzyć własną działalność, żeby się opodatkować, czy co? Mam wystąpić mimo wszystko o nadanie NINO? Nie chcę pracować na czarno. Poradźcie co robić i o co w tym chodzi?

Gość nowa w UK
HELP! :-o

Gość Co to jest NINO
To po pierwsze. po drugie CO TO ZA PRACA?

Gość nowa w UK
National Insurance Number. Co to za różnica jaka to praca?

Gość NIN trzeba miec
Jesli MIESZKAsz w UK i chcesz pracowac legalnie

Gość A po co te O na koncu

Gość nowa w UK
O jest na końcu od skrótu No (Number) prawdopodobnie :-o Nie wiem, tak jest na stronach uk gov. Powiedzcie, co wiecie, bo mnie to męczy. Czy mogę wystawić rachunek/fakturę bez działalności gospodarczej i odprowadzić sama podatek? wiecie coś na ten temat? jak to nie potrzebuję tego numeru? to jak NIP w Polsce

Gość nowa w UK
przepraszam, napisałeś/aś, że trzeba mieć ten nr. tylko co zrobić w takiej sytuacji? wystąpić o przyznanie tego numeru? teraz, czy po rachunku? piszcie...

Gość Nel Nel
O NIN powinnas sie starac juz. Umawiasz sie na spotkanie w tej sprawie w Job Centre. Przejdz sie do najblizszego oddzialu i zapytaj o numer tel. pod ktory nalezy zadzwonic by ustalic dzien spotkania. Kazdy pracodawca bedzie chcial od Ciebie ten numer.

Gość troche porad od poczatkujacej
Nie mam pojecia o co chodzi z tymi fakturami itp... Napisz jaka to praca Ja niedawno staralam sie o NIN. Zadzwon albo przejdz sie do najblizszego Jobcentre. Powiedz ze potrzebujesz NIN i oni wyznacza Ci spotkanie (ja musialam jechac do miasta). Idziesz na to spotkanie, z paszportem, z dokumentem potwierdzajacym adres zamieszkania i czekasz az Ci przyznaja ten numer. Ja dostalam ten numer jakos 2 tygodnie po spotkaniu, a po tygodniu czy 2 nastepnych dostalam juz kartke poczta. Musisz miec ten numer by funkcjonowac w UK. Nie zapomnij o Home Office jak zaczynasz prace.

Jesli masz wystawiac faktury, to moim zdaniem musisz miec swoja dzialnosc. Muisz wiec ja otworzyc. Zadzwon do jakiegos prawinika polskiego (oglaszaja sie w polskich gazetach) to dokladnie Ci powie.

Gość nowa w UK
Dzięki za odpowiedzi. dzisiaj poszłam zapytać o info i rzeczywiście muszę otworzyć działalność jako sole trader :-o

Gość przecież ty wcale nie dostałas
pracy jako sole trader, jesteś przedsiębiorcą samodzielnie prowadzącym działalność, chyba ktoś cie w konia zrobił, lepiej wiej od takiego pracodawcy-kombinatora, bo jeszcze wypłaty nie dostaniesz....