Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezpseudonimu

Umieram podczas okresu, nie mam przez to normalnego życia

Polecane posty

Gość bezpseudonimu

Wiem, że ten temat był wiele razy poruszany na forum ale muszę to z siebie wyrzucić i spytać czy macie podobnie i jak sobie z tym radzicie.Okres sprawia, że nie mogę nic zaplanowac, pracować, normalnie żyć.Zawsze miałam obfity, moja mama też (to dziedziczne) ale to ,co mam od jakiegoś czasu to nie jest normalny stan.Wszystko przychodzi dokładnie tak, jak obliczyłam, jak w zegarku, ale...rano pierwszego dnia strasznie boli mnie żołądek, mam biegunki, jest mi niedobrze, tracę wzrok na chwilę, wydaje mi się, że umieram!! Do tego leje się ze mnie jak nie wiem co! W poniedziałek mam ważny wyjazd, z samego rana i to będzie pierwszy dzień...nie wiem co robic.Czy można jednocześnie przyjąc coś na biegunkę i na ból brzucha? od października idę na studia.Zaocznie, ale jak znam życie to ciota wypadnie mi w któryś weekend na zjeździe.I co ja wtedy zrobię?

Gość muuulinka
ja też miałam kiedyś bolesne i krwawe miesiączki. Nie takie jak ty, ale naprawdę cierpiałam okropnie.dwa pierwsze dni to konałam w mękach. Póżniej znalazłam sposób- brałam po 2 ibupromy, zanim bóle rozwinęły się na dobre, zmulona chodziłam, ale przynajmniej jakoś funkcjonowałam. Teraz mam 30 lat i nieco przeszło. Idź do dobrego ginekologa, może Ci pomoże.

Gość Elle 24
nie ma rady, potrzebne będą chyba jakieś hormony, mimo iżmasz regularny okres to warto wziać przez kilka miesiecy jakieśtabsy tylko ze względu na to ze przy tabsach nie ma takich dolegliwości. Proponuję na 3-4 dni przed okresem pić 2 razy dziennie melisę- wycisza, uspokaja (myśle ze sie stresujesz troche tym okresem i tak sie napędza błędne koło) i działą dobrze na układ trawienny. Ponadto wyczytałąm kiedyś ze waarto łykac wit B complex przed okresem. Rano w dzień okresu łyknij 1-2 tabletki No-spy. Miej przy sobie węgiel w razie biegunki. Myślę ze to powinno załagodzić objawy, ie martw się, napewno uda ci sie przetrwać :)

też tak miałam, podczas okresu masakra, zwijałam sie na łóżku odkąd zaczęłam brać tabletki anty minęło jak ręką odjął..

Gość vegatalgin nifuroksazyd
a próbowałaś te tabletki castagnus?? Ja ich nie brałam więc nie weim jak z nimi jest, ale słysząłam że niektórym bardzo pomogły.....ja zcasem też mam takie akcje jak Ty( nie za każdym razem) tylko ze to są takie napady bólow, ok 2h - wtedy to normalnie się czuje tak, jhak na filmach pokazywane są ludzie na odwyku, że po ścianach prawie że chodzą, zwijam się z bólu, biegunka, wymioty, tyle, że mam razcej skąpe @. Na ból ibupromy razczej nie działają, dobry jest wg mnie vegatalgin - bez recepty, ostatnio go zażywam i jest ok. Pzrepisała mi gin na wszelki wypaderk ketonal, ale razcej to w ostateczności, bo to niezbyt zdrowe tabletki;/ I jeszcze jedno - na biegunki jest dobry nifuroksazyd - jak jest biegunka i ból brzucha. Kiedyś właśnie będąc w stanie prawie agonalnym z bólu brzucha podczas okresu wziełam jakieś nospy, po których rzygałam, dopiero potem nifuroksazyd i w końcu doszłam do siebie;) Także ogólnie polecam nifuroksazyd, tylk oze to jest na recepte, ale na wszelki wypadek warto to mieć. Myśle że lek. ogólny powinien vbez problemu wypisać

Gość też zdychałam
też tak miałam - wymiotowałam i srałam jednocześnie. Do tego czasami traciłam przytomność z bólu i przez pierwszych kilka godzin od dostania okresu leżałam plackiem na podłodze w łazience i wyłam z bólu. Bałam się strasznie iść na studia i do pracy przez ten mój okres, ale odkąd podjęłam studia, czyli od 5 lat - jak ręką odjął. Chyba psychika ma na to wpływ - po prostu wiem, że w pracy czy na uczelni nie mogę sobie na to pozwolić. I w ciągu tych 5 lat miałam tylko 2 takie ataki - jeden jak akurat miałam wolne i byłam u rodziców, drugi jak miałam urlop i siedziałam w domu, czyli nigdy gdy akurat nie mogłabym się męczyć we własnym zaciszu. Może tobie też przejdzie, psychika może wiele zdziałać,a w razie czego polecm vegantalgin zaraz na początku okresu.

Gość ewaaaaaaaaaaaa
tez tak mialam wymiotywalam, tracilam przytomnosc, sralam itd az sie boje jak ja kiedys dziecko urodze:O

Gość barbarenn26
Na Twoim miejscu już bym poszła z tym do ginekologa, moze coś tam jest nie tak. Powinny pomóc tabletki anty. Ja też miałam takie bóle ale bez "sraczko-żygaczki" jak już czułam brałam tabletke bo później było za późno (ból dłuuugo mijał i nie do konca) polecam ibum mocny w kapsułkach - ekspresowo działa bo sie szybko rozpuszcza dzięki płynnemu lekowi wewnatrz kapsułki. I jeszcze jedno - po porodzie bóle są naprawdę mniejsze nawet bez tabletek przeciwbólowych sie obchodzę :)

Gość ewaaaaaaaaaaaa
moze i tak tylko jak tu urodzic jak przy okresie sie tak cierpi a porod chyba bardziej boli

Gość ja sie wymienie
moja mama twierdzi że po porodzie bardziej ją boli brzuch podczas okresu więc to różnie :P a do autorki - hormony Ci powinny pomóc

Gość miałam tak
Polecam nospę,a na pocieszenie mogę powiedziec,ze przechodzi po ciąży.Ja jeszcze czasami brałam ziołowe krople nasercowe,bo miałam wtedy skłonności do omdleń

Gość miałam tak
U mnie przyczyną było tyłozgięcie macicy,nadal mam,ale jest duzo mniejsze

Gość kattie87
znam twoj problem..objawy te same... na szczescie zycie mi sie odmienilo odkad moj gin przepisal mi AULIN... i teraz prawie nic mnie nie boli! :)

Gość ....finka
Pic nalewke z nagietka -do kupienia w aptece .Wiecej na ;Choroby kobiece -porady

Gość kotka222
ja tez tak mam , zazywam nospe forte + laremid na biegunke i popijam miete na mdlosci. troche pomaga

hej :))) Dokładnie rozumiem co przechodzisz i jaki to jest dyskomfort.Ja też w pierwszym i drugim dniu mam biegunke i silne ból takie skurcze slyszlam, ze niektore kobiety maja nieprawidlowosci w macicy stad takie bole , ale ja nigdy nic takiego nie uslyszalam od ginekolog .a poszlam do ginekolog to uslyszalam wywiad ze okres to nie choroba, ze trzeba nie myslec o tym i normalnie funkcjonowac jednak ja takze jak Ty nie funkcjonuje normalnie:((a bylas u ginekologa ?kolezanka takze ma czasami bolesne okresy takie ze ma biegunke i wymiotuje wiec byla tezz tym u ginekologa i tez przepisala jej na recepte silny lek przeciwbolowy.Ja slyszalam ze dobre jest picie magnezu kilka dni przed planowana miesiaczka podobno bóle nie są wtedy takie silne.Dopiero zaczełam pic magnez bo czekam na okres.

Gość napiszę podobnie jak koleżanka
Aulin - u mnie super zadziałał, potem zaczełam brać tabletki antykoncepcyjne - w trakcie brania nawet nei czułam, ze dostaję okres, odstawiłam, zaszłam w ciążę, po porodzie bóle nie wróciły, na szczęście;)

Jakis rok temu brałam przez rok tabletki hormonalne Cyprest na trądzik i wtedy moje krawienia nie były tak bolesne i mocne pod tym wzgledem wiec wtedy bylo dobrze .Odkad odstawilam tabletki koszmarne okresy powrocily :/ Mi lekarka tłumaczyła, ze tabletke nie powinno sie wziac jak juz boli brzuch, ale tak pol godziny wczesniej , poniewaz tabletka dziala tak dopiero po pol godzinie, natomias czopek przeciwbólowy ginekolog mi powiedziala ze juz po 10 min.Brałam jeszcze tabletki na zmniejszenie krwawienia Exacyl na recepte ale wyrzucilam je ! bo po nich nabawilam sie grzybicy:/

Gość bezpseudonimu
dziekuję Wam wszytkim za posty :) najpierw wypróbuję kilka metod które tu opisałyście, jeśli nic się nie polepszy do będę musiała iść do gina, bo może mam to "tyłozgięcie macicy" albo kto wie coc jeszcze :(

Gość zbadajcie się na endometriozę

Gość miałam idento
przeszło po tabletkch antykoncepcyjnych

Gość mi tez sie zapowiadaa
Ja mam tak od dwoch lat od kiedy mialam torbiel jajnika. Akurat dzis mam pierwszy dzien okresu i dokladnie umieralam rano. Jest to niedoopisania. Przez 3 m-ce bralam tabsy anty gdyz znow pojawila sie torbiel na jajniku, podczas brania tabletek okres to byla pestka! 2 dni i z glowy. Przestalam je brac i jest wrecz tragicznie, bol jest nie do opisania. Ale zawsze pomaga mi NOSPA, przechodzi w pare minut po zazyciu tabletki i moge jakos w miare normalnie funkcjonowac

Gość sylwia 111
Żadna Ci nie doradziła, że na twoje dolegliwości potrzebny chłop z jajami. Przecież naturalne jest, że w dojrzałym wieku jest rozładowanie. Hormony mają, to do siebie, że zakłócają pracę aparatu rozrodczego z braku rozładowania. To samo się dzieje u mężczyzny, nadmiar plemników rozsadza jądra do bólu i po rozładowaniu ustępuje. Każdy gin to Ci powie, tylk szczerze, że dla kobiety z bólem menstruacyjnym jest stosunek. aby się rozładować.

Gość gość
Ja mam dwa pierwsze dni straszne. Trudno nawet się z łóżka podnieść z bólu. Do tego jeszcze często dołącza się ból głowy. Jedyne, co mi pomaga to rozpuszczalna pyralgina sprint. Działa szybko i jest skuteczna jak tabletka, ale nie obciąża tak żołądka

Gość gość
Raczej nie jest to normalne, żeby podczas okresu działy się takie rzeczy, gdy tak się dzieje to wtedy trzeba koniecznie do lekarza ginekologa, który wyjaśni ten problem. Ja mam bardzo fajną panią ginekolog, przemiłą i w ogóle kompetentną! Panią Beatę Chołys Duszyńską, bardzo fajna jest. Przyjmuje w Limanowej.