Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ola8509

CO JEDZĄ WASZE ROCZNE DZIECI

Polecane posty

podobno roczne dziecko moze jesc wszytsko. nie wiem jak rozszerzac diete mojego dziecka, w zeszlym tygodniu dostal pierwszy raz flipsa, nie jadl nigdy surowych owocow, dobrze wyglada, karmie go piersią. Mam wrażenie ze zle go odzywiam, zauwazylam ze dzieci w jego wielu (11mcy) jedza juz bagietki, pączki, budynie w proszkach, nie wiem co robić

Gość no akurat
bagietki czy pączki to darowałabym sobie

Gość spokojnie dziewczyny
Moj maluszek ma 13 miesiecy,flipsa dostal pierwszy raz jak mial pół roku,ale ja go karmiła piersią przez 4 miesiące.Moim zdaniem możesz sprobowac dawać mu wszystko powoli,patrzec jak reaguje czy brzuszek go nie boli, skoro tak pozno zaczynasz rozszerzac diete :) jednak z pączkami i budyniami w proszku t o bym się powstrzymała, to jest dziadostwo zupełnie niepotrzebne dziecku :)

a jak z surowymi owocami? dodam ze moj mial skazę bialkową i stąd jestesmy tacy ostrożni

bagietki nie, to rozumiem. a co z chlebem? on jeszcze słabo umie gryźć

bagietki chlebek bulki moze jak najbardziej!on musi uczyc sie gryzc, jak mu nie dajesz nic takiego to kiedy ma się nauczyc :) surowe owoce jak najbardziej (jabluszka,banany,pomarancze,mandarynki,truskawki etc) źródło witamin-samo zdrowie :D szczegolnie,ze sezon w pelni :) ja mojemu robie koktajle jak nie chce zjesc owocow: np.truskawki i maliny z maślanką i troche cukru,zeby nie bylo kwasne.Potrafi nawet szklanke wypic! :) rozumiem,ze mial skaze,trzeba ostroznie wprowadzac produkty mleczne,ale sprobowac trzeba koniecznie:)

ja czytalam ze truskawki wprowadza sie jak skonczy 2 lata, pomarancze przeciez uczulają. Kupilismy nektarynki ale dalismy mu gotowane

Gość moja niedawno skonczyla rok
od 4 mc zycia je oocowe deserki w słoiczkach a od 5 je obiadki ( na poczatku sloioczkowe a za jakis czas sama zaczelam gotowac ) teraz je zupki wielowarzywne z mieskiem ( np. pomidorowa - z zwyklych pomidorow nie koncentratu zryze m, krupniczek , buraczkowa z ziemniakami i inne ) dodam ze obiadkow nie miskuje - przed ugotowaniem warzywa ( marchewke , pietruszke , serera tre na tarce a ziemniaczki i pora drobno siekam a miesko miele w maszynce ) - mimo tego ze teraz ma juz 8 zabkow wspaniale gryzie je rybe na parze ( np. pstraga ) juz odkad skonoczyla 10 mc chlebek i chrupki zaczela jesc jak skonczyla 7 mc - mimo ze miala wtedy tylko 4 zabki - dziesla dadza rade pogryzc miekki chlebek . a truskawki juz jadla - w malych ilosciach .jadla juz pomarancze zołtko jajka jadla jak skonczyla 7 mc teraz wcina jajeczniczke z chlebkiem . je rowniez chlebek z masellkiem lub twarozkiem. co drugi dzien je jogurt . rano je mleko modyfikowane z kleikiem ( je lyzeczka ) a na noc je kaszke mleczno ryzowoa ostatnio wcina fasolke ( daje jej do raczki i sama wcina ) oraz kalafiora. pije soczki owocowe np. jablkowe , winogronowe itp

Mój synek jada to co my na śniadanie obiad, na kolacje jaszke mleczno ryżową, w międzyczasie je jogutr lub setek i duzo owoców jabłko, kiwi, arbuzy, nektarynki, brzoskwinie, truskawki mandarynki i pomarańcza nie jadł jeszcze ale mam zamiar kupić, pączka tez jadł ale takiego zrobionego przez moją mame, a do obiadu drugiego dania zawsze jakieś warzywo, sałate, kalafior brokuły marchewke buraczki wszystkie gotowane na parze no bez sałaty

Gość spokojnie mój też nie je
ma rok i 4 m-ce i jest na piersi. Je tylko czekoladę i wszelkie słodkości;-) w dzień jestem w stanie dać mu tylko 3 dania, reszta to pierś. Wymieniam co je: 2 paluszki rybne, 10 makaronów świderków z zupy pomidorowej, serek waniliowy homogenizowany, pół jogurtu. Z tego komponuję mu te posiłki, dziś odrobinę marchewki z zupy zjadł i cukinię panierowaną. Dawałam mu do spróbowania przeróżne słoiki i swoje zupki, karmiłam na siłę, głodziłam i nic nie pomogło, pierś rządzi! He he he

aha, z owoców tylko pomarańcze

no i zapomniałam, ze raz w tyg. jestem mu w stanie wmusić słoiczek aromatyczny rosołek z kurczaka bobovita, taki po 6. m-cu, ale całego nie zje

Gość ja zamowilam swojej
no no czekolada rzadzi..i pyyyszny serek homo...ja swojemy juz daje chipsy ..jeden dwa za dznia..dostaje tez juz schaboszczaka -dporawiam vegeta...koperku i natki nie lubi...uwielbia paczki, byly z dzemem na sniadanie..jest taki rozkoszny jak sie uoacka czekolada z rogala jest super-dziecko rosnie jak na drozdzach w oczach wrecz do picia daje mu juz normalna herbate z cukrem i miodem albo cytryna jest super polecam kotlet milony..no moj maly to tylko z pieprzem zje...i cebulka w srodku...ech te nasze urwisy... i pamietajcie kochane mamy.dziecko powinno jesc wszystko.ach i uwielbia danonki

moja córka jadła naprawde wszystko, a flipsy juz w 7 miesiącu ciamkała sobie nie daje jej jedynie lizaków, gum cukierków landrynkowych itp, slodycze staram sie nie za czesto ale dziadkowie rozpieszczają :P piersią nie karmilam wogle

a co złego w nielonym mój uwielbia, i piersi z kurczaka tez, dzisiaj na obiadł jadł gołąbki, a mielkonego to do raczki i sam wcina zreszta jak brokułu marchewke czy inne warzywa a no i rybe uwielbia zreszta lubi sobie pojeść, ale wcale nie jest grubaskiem, cały dzień biega

Gość ola nie rob z dziecka
kaleki,on praktycznie moze jesc wszystko !!!!! pozniej wyrosnie francuski piesek bo na wszystko uczulony.Truskawki moj jadl jak mial 10 mies, nie uczulily.

ja tez nie daje lizaków bo jak raz dałam to mu pęk na pół, lae naszczęście go wypluł, lubi jeszcze żelki, ale nie cząsto dostaje, precelki też, paluszkami sie dławił raz jak mu babcia dała a pije wode herbate z cytryną albo sokiem malinowym- to to nawet lekarz polwcił no i soczki ale nie pije z butelki albo rurką, albo normalnie ze szklanki czasem z niekapka sie napije ale to święto jakieś musi być

tu masz artykul http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,4875639.html Dla dzieci z alergia na krowie mleko \'Moj ma alergie i poniewaz nie moze jesc produktów mlecznych dostal wapno w syropie. Od wielu nowych rzeczy dostaje wysypkę. Wszystko wprowadzam powoli. Moj synek jest uczulony na mleko , jajo. kakao . Trudno jest mi wzbogacić jego menu. Rano dostaje kaszę owocowa na mleku bebilon pepti2, kolacja również podobnie wygląda. Co innego można takiemu dziecku podawać by urozmaicić jego śniadania i kolacje by były pożywne i dostarczały mu niezbędnych minerałów i witamin? Dziękuję i pozdrawiam. Monia517 Witam Pani Moniko, Jeśli synek ma juz roczek jego dieta może na pewno zostać rozszerzona. Poza kaszką roczne dziecko może dostawać bardziej zróżnicowane posiłki – coraz bardziej zbliżone do naszej „dorosłej diety”, np.: * kanapka z wędliną drobiową (uwaga w wędlinach na dodatek białka mleka), pieczonym chudym mięsem i warzywami (np. pomidor) + mleko bebilon pepti * naleśnik przygotowany na bazie mąki, wody (z dodatkiem mleka bebilon pepti 2, bez jajek) + farsz owocowy (np. przecier owocowy dla dzieci lub świeże zmiksowane owoce) * kaszka manna na mleku bebilon pepti 2 + świeże owoce / przecier owocowy * sałatka jarzynowa z ziemniakami, pietruszką, marchewką, ogórkiem kwaszonym, jabłuszkiem z dodatkiem oliwy + pieczywo z wędliną + mleko bebilon pepti2 * ryba gotowana w warzywach (po grecku) + pieczywo + mleko bebilon pepti2 Należy pamiętam aby mieszanka mleko zastępcza pojawiła się w diecie dziecka 3 razy w ciągu dnia Moj sam gryzie tak wiec daje mu jedzenie do raczki np. cwiartke jablka czy innego owoca, chleb, zupy wazywne z miesem ostatnio klopsiki z mielonego miesa indyczego, kurczaka pokrojonego w kostki, przyprawiam pietrucha, koprem nie sole nie pieprze , nie slodze. Ze slodyczy to tylko herbatniki lub biszkopty i to raz na jakis czas zbędne kalorie.

nie no naprawde nasza mala je to na co ma ochote uwielbia ogórki, wszelkie gotowane warzywa, miala okres ze przez 2 miesiące nei tknela pieczywa za to jadla ochoczo plasterki wedlinki codziennie na wieczór kasze manne je a do picia tez uwielbia herbate z miodem i cytryną wode zwyklą albo jakos owocowa a takze od czasu do czasu soczki gerbera

Gość moje dziecko w tym wieku to
już pół litra wódy obalało

dzieki za pomoc. z moim dzieckiem to jest tak ze on praktycznie nie umie gryźć. Boje sie mu dawać surowych warzyw i owoców, raczej dawalam te ze słoików, a na obiad sama mu gotuje ale wszytsko ścieram na miazgę i daje mu z butli :-( Pare razy posiekałam widelcem i nie chcial wogole jeść. On raczej bardzo lubi jeść, nie mam z nim problemów, tylko że nie radzi sobie z gryzieniem. Jak z rybami? Nigdy nie jadł. Tak samo jak nigdy nie jadł surowych warzyw i owoców.

Słuchaj, musisz mu zacząc wprowadzać inną konsystencję niż płynną czy półpłynną.Zetrzyj mu np. na tarce na małych oczkach jabłko,później trochę na małych trochę na dużych oczkach i zmieniaj to właśnie stopniowo.Daj mu do rączki kawałek bułeczki czy czegoś może włoży do buzi i sam od siebie zacznie jeść.On nie umie gryźć bo nigdy nie musiał, rzeba go teraz tego nauczyć.

Gość sama piers tylko do 6 mca
wiatam! moja maalenka je wszystko doslownie wszytsko smazone pieczone gotowane surowe i pomimo to jest bardzo drobna ma 11 mcy i wazy tylko 8,5 kg a zapomnialam dodac ze ma duzy apetyt

Gość xxxxxxyyy
Ola 8509 - jesli prawie roczne dziecko nadal bedziesz karmila z butelki przy kazdym posilku to raczej nie ma szans by sie w najblizszym czasie nauczylo gryzc. Pierwszy krok to wyrzuc butelki - tzn. troche w przenosni - zostaw do mleka , ale przy innym posilkach butelek nie ma . Drugi - skoro jedzeniem ugniecionym widelcem maly sie dlawi - co nie dziwne zwazywszy na to jak byl dotychczas karmiony - to zamiast dan zaproponuj mu na poczatek owoce i warzywa w kawalkach - warzywa gotujesz do miekkosci i potem pokroj w slupki i niech maly sam probuje to jesc , owoce tez wybierz takie raczej miekkie - wiadomo jablko odpada, ale maliny, truskawki, morele , arbuz itp. - co trzeba to pokroj, reszta w calosci i niech sobie z tym wojuje - dzieci bardzo lubia same sie karmic i decydowac o tym co i jak chca jesc - na poczatek wrzuc na luz - wiadomo maly sie tym raczej nie naje ale tu nie o to chodzi - niech cwiczy gryzienie i kubki smakowe. mozesz mu tez w podobnej formie zaproponowac kawalki gotowanego miesa, ryby, wedliny. jesli chodzi o ryzyko alergii to u nas jeszcze sie malo o tym mowi i pediatrzy nadal trzymaja sie starych zasad, ale na Zachodzie juz od paru lat odchodzi sie od poznego wprowadzania produktow potencjalnie alergizujacych wrecz przeciwnie okazuje sie, ze im wczensiej tym lepiej - tak wiec jajko juz nawet w 4 miesiacu, gluten ok 5 (chleb, bulki , kasze z glutenem), owoce - nie ma zadnego uzasadnienia by czekac z truskawkami lub pomaranczami do roku lub tym bardziej 2 - juz 6 miesieczne dzieci moga je jesc . Nawet orzechy wprowadza sie teraz bardzo wczesnie do diety juz okolo roku - tu duzo zalezy od umiejetnosci gryzienia - ale np. maslo orzechowe tu gdzie mieszkam wiekszosc roczniakow je - moja akurat nie lubi, ale mimo, ze pierwszy raz probowalam jej dac jeszcze przed rokiem to zadnych reakcji alegicznych nie bylo , to samo z innymi typami orzechow - nie jest wielbicielka ale sprobowala. Za to uwielbia wszytskie suszone owoce . Paczkow jej nie daje w ramach deseru lub przekaski dostaje wlasnie rozne suszone owoce - teraz ma juz ponad 2 lata, ale rodzynki, sliwki i morele suszone jadla juz majac pare miesiecy surowe tez:). Ani ona ani inne znajome dzieci, ktore juz przed roczkiem mialy bardzo bogata i urozmaicona diete nie maja problemow z alerhia - moga jesc wszytsko na nic nie sa uczulone, za to dzieci, ktore czy to z wymyslu rodzicow, czy za rada lekarzy mialy diete ograniczana borykaja sie z alergiami i trudno im rozszerzyc menu bo zaraz dostaja wysypek i innych problemow skornych - troche bledne kolo , ale u was juz chyba najwyszy czas by rozszerzyc diete. Niekoniecznie o paczki i lizaki - stawialabym na surowe owoce i wieksze bogactwo warzyw:)

Gość gość
troszke sie nie zgodze ze czym predzej wprowadzane potrawy daj szanse na mniejsze rtzyko alergi. Moj roczny synek od czwrtego miesiaca mial wszystko wprowadzene a w siudmym miesiacu juz jadl wszystko i co?? dostal zapasci gdzie skonczylo sie reanimacja poniewaz sie okazalo ze ma skaze bialkowa, uczulenie na gluten :-( tak ze nie ma reguly, i uwazam ze lepiej stopniowo i delikatnie bo tak malemu dziecku wystarczy tylko mleko w nim ma wszystko..

Gość rrrmmm
A ja od 7 miesiaca swoim blizniakom daje juz mleko krowie i nic im nie jest a wszyscy mowia zeby dopiero od 3 lat.owoce i zupki tez zaczelam po 5 miesiacu na poczatku miksowalam a od 8 miesiaca dukam widelcem .teraz maja roczek i jedza wszystko to co my na obiad :))))

Gość gość
mleko krowie nie jest tylko zagrożeniem ze względu na alergię ale również zawiera za dużo sodu i białka a za mało witamin innych minerałów. Mój 14 miesięczniak je prawie wszystko ale zdrowo i bardzo urozmaicenie. Pomarańcze je od ok. 10 miesiąca, truskawki po roku bo akurat jest sezon, uwielbia warzywa i je w kawałkach od ok. 8 miesiąca, mięso tak samo. Takie rzeczy jak pączki, frytki, słodkie napoje odpadają ale ociupinkę czekolady czy herbatnika czasami dostanie, poza tym nie słodzę i nie solę dla niego, jak je z nami lub u dziadków jest lekko posolone. Wczoraj jadł duszoną kapustę,ogórki kiszone dostaje od czasu do czasu, sałatę z ogródka też jadł, lubi szczypior, natkę pietruszki, koper.

A co do witamin to jedza duzo owocow i warzyw .truskawki tez zaczelam od roczku bo w sezonie.a i jedza kaszki na mleku modyfikowanym