Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PatrycjaDelicja

Czym różni się dziennikarz od reportera??????

Polecane posty

Kwestia jest tego typu iż.... ^^ Patrzyłam na kierunki studiów, żeby byc reporterem trzeba iśc na dziennikarstwo?? czy ktoś mógłby wytłumaczyc mi tą znaczącą różnicę pomiędzy dziennikarzem a reporterem?? czytałam,że reporter to odmiana fachu dziennikarskiego... i jak byc tym reporterem po studiach dziennikarskich?? po dziennikarskich jest się dziennikarzem... proszę o pomoc!

Gość Morpfinum
Dziennikarz to osoba zajmująca się przygotowywaniem i prezentowaniem materiałów w środkach masowego przekazu, a reporter (to też dziennikarz) ale on tylko zbiera i opracowuje aktualne wiadomości. :)

Gość ani mania
każdy reporter jest dziennikarzem, ale nie każdy dziennikarz jest reporterem ;)

Gość blabla bla bal
reporter to marka ciuchów :p

Gość ani mania
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reporter proszę. w ramach podziękowania przemyśl, czy naprawdę chcesz się tym zajmować, skoro masz problem z wyszukaniem i zrozumieniem elementarnych informacji.

ania mania chyba jesteś idealną, wszystko wiedzącą osobą, skoro udzielasz mi rad typu: przemyśl to skoro masz problem ze znalezieniem elementarnych informacji. Nie prosiłam o takie rady, jestem człowiekiem i mam prawo nie wiedziec i pytac się. chyba po to jest to forum ;] jakby każdy odpisywał w ten sposób co Ty, to po co to forum miałoby istniec?? , przeciez wg Ciebie każdy powinien wszystko sam znaleźc i wszystko wiedziec. Akurat czytałam już dużo wcześniej to co wysłałaś... chyba wikipedia to pierwsza stronka do której zagląda każdy, kto czegoś nie wie :] zastanawiam się tylko nad tym po co mi dajesz link z argumentami, żeby nie byc dziennikarzem. Właśnie chodzi o to, że ja NIE CHCE byc dziennikarką i Ameryki nie odkryłaś wysyłając mi ten link, to nawet mi tata wytłumaczył, który nie interesuje się tą dziedziną....

Gość dziennikarka-reporterka
ani mania nie przejmuj się, wśród \"dziennikarzy\" i \"reporterów\" jest mnóstwo nieuków i przygłópów co widać w codziennym stykaniu się z mediami, więc twoja interlokutorka nie bedzie się specjalnie wyrózniać nieumiejąc samodzielnie wyszukiwać informacji. 🖐️

Gość dziennikarka-reporterka
przygłupów

Czytaj ze zrozumieniem :] Napisałam, że szukałam w tamtych stronach co ania mania, ale definicja podana do wyrazu: dziennikarz i reporter, wiele nowego nie wniosła do moich informacji. Dlatego zapytałam się czy ktoś zna jakąś znaczącą różnicę ;] Mam dopiero 15 lat, jestem dobrą uczennicą, a przygłupem to jesteś TY. Oceniasz wszystkich dziennikarzy i reporterów na podstawie jakiegoś tam incydentu, który sprawił, że dziennikarz czy reporter został określony mianem nieuka:] Kapuściński też był przygłupem i nieukiem??? jesteś śmieszna oceniając w ten sposób ludzi :] poza tym jeżeli miałabym już byc reporterką to... ahh w sumie nie muszę Ci pisac moich planów, przede mną jeszcze całe życie,a Ty pewnie obgryzasz paznokcie ze złości, że masz tak "cudowną" pracę :]

Gość ktoś.
Jak wszystko wiesz to po co się pytasz??Nie trudno wejść na jakąś inną stronę?Czy komuś się nie chcę.?

Gość pysiaa.....
Hej i zdecydowałaś się w końcu na szkołe dziennikarską.? Jeżeli tak prosiłabym Cię o kontakt, potrzebuje wskazówek, podpowiedzi... Sama wiesz o co mi chodzi bo chyba pamiętasz co czułaś jak dodawałaś ten wpis... Jeżeli ktokolwiek zdecydował się już na szkolę dziennikarską, lub chocieżby coś w tym kierunku prosze pisać: pati@zawidow.com

odnośnie studiów dziennikarskich to słyszałem, ze jak się chce być dziennikarzem, to lepiej skończyć jakieś konkretne studia, jak ekonomia, socjologia, politologia, czy historia, niż dziennikarstwo, bo przynajmniej ma się wówczas jakies pojecie o danej sferze życia i w czymś można się specjalizować. A same studia dziennikarskie niewiele dają

Gość pysiaa.....
Konkretnie chodzi mi o połączenie pasjii do fotografii i pasji do pisania... zastanawia mnie jednak czy istnieje racjonalne połączenie tych dwóch zawodów..

Gość chełm1
w Polsce dziennikarze to w wiekszosci żydzi, a reporter to taki chlopaczek lub dziewczynka na posylki i maja mowic to co im kaza ''starsi''bracia