Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

goodangel

jakie ambitne lektury polecacie ??

Polecane posty

Witam Dużo czytam, zarówno te lekkie jak i te cięższe, zależy od nastroju i potrzeb :) :) :) Nie rozumiem ludzi, którzy krytykują i obrażają tych co czytują literaturę lekką i przyjemną typu Grochola. Ja ostatnio przeczytałam Llosy \" Ciotka Julia i skryba\" oraz \"Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki\" Zafona \"Cień wiatru\" i \"Grę anioła\" Obecnie czytam \"Nierządnicę\" Iny Lorentz i przymierzam się do \"\"Martwych dusz\" Gogola chciałabym przeczytać coś ambitnego. Co możecie mi polecić na wakacje

nie koniecznie bardzo ambitna, ale dla mnie zdecydowanie bardzo wzruszająca książka: \"Odette i inne historie miłosne\" autor: Eric-Emmanuel Schmitt po za tym wpadł mi w ręce ciekawy tytuł, ale nie mogłam go ostatnio w empiku wypatrzeć, także zdana jestem na wyłącznie internetowe recenzje, a mianowicie: \"Pchli pałac\" Elif Safak

\"Pchli pałac\" leży sobie u mnie na półeczce i czeka na swoją kolej. Będzie czytana zaraz po Gogolu :) , a że szybko czytam to długo nie poleży :)

Gość loelee
Janko muzykant ;d a tak serio to Carrie ,King'a mega jestww

Gość Arpeggio
Ja uwielbiam i polecam Dostojewskiego, np. "Idiota". Cudowny klimat dziewiętnastoletniej Rosji! PS. "Martwe dusze" są genialne! U mnie na biurku czekają teraz "Opowiadania" Gogola...

Gość Arpeggio
Ach i jeszcze może: - "Disneyland" Stanisława Dygata - "Obłęd" Jerzego Krzysztonia - coś Krzysztofa Vargi, najbardziej znana jest chyba "Tequila"...

Wojna i pokój Tołstoja... a z tych bardzo ambitnych to Ulisses, Joyce\'a

Gość aaaniołekkk
a ja teraz czytam "Martwe dusze" Gogola, a następne w kolejce leżą na półce i czekają "Wielkie nadzieje" Dickensa "Martwe dusze" polecam

ja polecam Olgę Tokarczuk, czytałam wszystkie, czekam na następne. Ostatnia to chyba "Bieguni". :) Sama zastanawiam się, co wybrac na urlop, może jak autorka topiku sięgnę po coś Llosy

Gość gogola zona
Arpeggio Ja uwielbiam i polecam Dostojewskiego, np. \"Idiota\". Cudowny klimat dziewiętnastoletniej Rosji! PS. \"Martwe dusze\" są genialne! U mnie na biurku czekają teraz \"Opowiadania\" Gogola... TY TO KURWA SABAKA JESTSE DZIEWIETNASTOLETNIA ROSJA :/ :/ :/

Gość konsultaantka
polecam wspaniałą ksiazke Janusza Wiśniewskiego " Samotność w sieci" fantastyczna naprawde wspaniała ksiązka :-) czytałam ją z zapartym tchem

Gość JagodowaBombonierka
Polecam takie książki jak "Samotność w sieci - Wiśniewski http://www.nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?591 "Alchemik" Paulo Coelho http://www.nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?1301 "Tektonika uczuć" Eric-Emmanuel Schmitt http://www.nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?1119 "11 minut"Paulo Coelho http://www.nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?234 "Marzycielka z Ostendy" - Eric-Emmanuel Schmitt http://www.nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?1092 "Ludzie z papieru" Salvador Plascencia http://www.nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?1115 "Trzy metry nad niebem" Federico Moccia http://www.nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?1105

Gość to miały być AMBITNE
lektury Jagodowa bombonierko :o Paulo Coelho czy Wiśniewski o fuuj :o Może coś lepiej Stasuika albo cos w ten deseń :o

dziękuję wszystkim za wypowiedzi "Trzy metry nad niebem" Federico Moccia nie znam Stasiuka też nic nie miałam w rękach P. Coelho jakoś mi nie leży - przeczytałam "11 minut" i takie zbyt moralizotorskie i pompatyczne jak dla mnie, obawiam się, że już po nic innego nie sięgnę, a utwierdzam się w tym przekonaniu po comiesięczny czytaniu Coelho w "Pani" ( ale t kwestia gustu, nie wszystkim musi się to samo podobać) pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie wypowiedzi, z pewnością z czegoś skorzystam

w tym momencie czytam "Dom duchów" Isabel Allende, to coś na kształt "100 lat samotności" G.G.Marqueza tyle że lżejsze. Polecam. A co do "Samotnosc w sieci"... hm... po przeczytaniu 1/4 odrzuciłam , bo tak smutne i dramatyczne że aż nieprawdziwe :) Ale rzecz gustu oczywiście. A jak chcesz coś "ambitnego" to Lema poczytaj, np. "Solaris". Klasyka gatunku. Na mnie wywarła kiedyś niesamowite wrażenie. PozDrawiaM

Gość abcdefghijklo
mnie się tam podoba wszystko, no prawie wszystko co jest pochodzenia południowo amerykańskiego, a w specjalności Marquez - wszystko, a oprócz tego Eco tez wszystko, Graves - cała seria o Klaudiuszu, na wakacje Heller "Paragraf 22" tylko.

Gość CUTTY SARK
A.M.Mc Donalds, Zapach cedru, S.Undset, Olaf syna Auduna W.GRabski, Saga o Jarlu Broniszu

Gość arabica
Mogę polecić "Dobrego" Łysiaka, "Szatę" Douglasa, "Upadek" Camusa. Ciekawą książką, jaką czytałam był też "Złoty list" Bednarskiego z goneta.net. Każdą z nich zdecydowanie polecam. Jeśli lubicie pochylić się i zastanowić nad lekturą, to powinny wam się spodobać;)

Gość plik
hm, z ostatnich odkryć na pewno Złodziejka Książek, Markusa Zusaka.

Polecam : " Musimy porozmawiać o Kewinie" - L. Shriver .... Ksiązka oparta na faktach dajaca wiele do myslenia ; momentami sciskajaca za serce z ciekawym/ zaskakujacym zakonczeniem. A jezeli chcesz poczytac cos luznego, oderwanego od rzeczywistaosci wizja niedalekiej przyszlosci z watkiem kryminalnym to " Eden" - L. Child. Ale zdecydowanie polecam te pierwsza pozycje.

Polecam : " Musimy porozmawiać o Kewinie" - L. Shriver .... Ksiązka oparta na faktach dajaca wiele do myslenia ; momentami sciskajaca za serce z ciekawym/ zaskakujacym zakonczeniem. A jezeli chcesz poczytac cos luznego, oderwanego od rzeczywistaosci wizja niedalekiej przyszlosci z watkiem kryminalnym to " Eden" - L. Child. Ale zdecydowanie polecam te pierwsza pozycje.

dziękuję za wszystkie propozycje...coś sobie wybiorę Marqueza już czytałam, a czy lubię o miłości....to zależy od dnia i nastroju...u Gogola miłosci i sagi rodzinnej nie było.. :)) ostatni czytałam "Oskar i pani Róża"Schmitta teraz czytam "Loliotę" Nabokova

Z czystym sumieniem mogę polecić Markusa Zusaka. Zarówno Złodziejkę książek jak i Posłańca.

Gość Amazonka.pl
Ambitna, ale równocześnie nie za ciężka propozycja to "African Psycho" - http://www.amazonka.pl/powiesc/african-psycho-99900630290.bhtml Akcja książki nie dość, że osadzona jest w Afryce (kontynencie, o którym tak mało wiemy) to jeszcze porusza kontrowersyjny problem - ponieważ główny bohater marzy o tym, aby zostać... seryjnym mordercą - stąd także tytuł, który nawiązuje do "American Psycho" - amerykańskiej powieści o seryjnym mordercy, na podstawie której powstał znany film (w głównej roli Christian Bale).

Ja ostatnio niemalże jednym tchem przeczytałam "Życiorysy niepoprawne" Katarzyńskiego, tyle, że w formacie pdf z wydawnictwa goneta.net i powiem Wam, że bardzo mnie wciągnęły te historie. Na początku ciężko się przyzwyczaić do czytania z mintora, ale zawsze można wydrukować:)