Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asedriwoa

do osob z grupa inwalidzka

Polecane posty

Gość asedriwoa

Mam pytanie. Jak skladaliscie druki do starostwa o orzeczenie stopnia niepelnosprawnosci to razem z nim skladaliscie wszystkie xera historii chorob ? Panie w moim osrodku nie chca mi dac do skserowanie mojej karty ;/ a w internecie pisze, ze jak sie sklada wniosek cala dokumentacja musi byc do niego dolaczona bo lekarz piszacy zaswiadczenie musi opisac historie choroby -lecze sie prywatnie, ale dawniej leczylam sie panstwowo no i pasowaloby opisac chorobe od tego momentu, ale lekarz prywatny nie ma jak tego zrobic bo nie ma podstawki czyt. dokumenty z panstwowego osrodka) ...

Gość asedriwoa

Gość vdwvefrer

Gość anna26
Nie wiem jak to możliwe że nie chcą dać ci karty żebyś zrobiła ksero,do swoich dokumentów medycznych zawsze możesz mieć wgląd i jeżeli będzie taka potrzeba możesz żądać ksera tej dokumentacji.Jeżeli ta pani nie chce ci dać oryginałów żebyś sama skserowała to niech to zrobi sama powinni posiadać takie urządzenie,możesz też zostawić im dowód osobisty i iść sama zrobić ksero po czym jak będziesz odnosić oryginały to oddadzą ci dowód.Ja jestem po kilku operacjach,dużo się leczę i też stawałam na różne komisje,ale z takim czymś pierwszy raz się spotykam.Chcą czy nie chcą muszą dać ci ksero twojej dokumentacji.Jeżeli będą robić problemy to powiedz że chcesz porozmawiać z kierownikiem ośrodka lub złożyć skargę bądź zażalenie.Ewentualnie idź na wizytę do tego lekarza co cię w tamtym czasie leczył i powiedz mu o tym.

Gość asedriwoa
dzieki aniu wlasnie jutro mam zamiar isc do kierownika osrodka ... w internecie czytalam ze zawsze mam prawo do wgladu do mojej dokumentacji i zrobienia kopii :) W sumie wiedzialam o tym wczesniej ale tym durnym babom z rejestracji nie da sie tego spokojnie wytlumaczyc. Twardo obstawiaja, ze moge wykonac kopie tylko wtedy gdy zażyczy sobie tego Zus lub komisja orzekajaca itp. Nawet paragraf znalazlam: Paragraf 53 ust. 3 rozporządzenia Pacjent, jego przedstawiciel ustawowy lub osoba upoważniona przez pacjenta, a w razie śmierci pacjenta osoba upoważniona przez pacjenta do uzyskiwania dokumentacji w przypadku jego zgonu, może wystąpić do zakładu opieki zdrowotnej o sporządzenie wyciągów, odpisów lub kopii dokumentacji dotyczącej pacjenta. Sporządzenie wyciągów, odpisów lub kopii następuje na koszt wnioskodawcy, za pokwitowaniem.

Gość anna26
I bardzo dobrze idź tam jutro jak nie będą chcieli dać ci tej kopi to rzuć im tym paragrafem w twarz że tak delikatnie powiem ;) Czasami się zdarzają takie zołzy myślą że wszystko im można,ale idź i pokaż na co cię stać:)

Gość do anna 26
Masz świętą racje.co najmniej jest potrzebna opinia 3 specjalistów.Nie zawsze przy składaniu wniosku jest potrzebna/ne historia choroby.Czasem jest tak ,że po złożeniu wniosku przy wezwaniu na tzw.komisję potrzebne są skserowane historie choroby.Wraz z wnioskiem należy złożyć tylko wniosek lekarza kierującego na komisję.A co do skopiowania kartotek ,nia ma takiego prawa ,aby ich ie udostępniono ,za pokazaniem dowodu tożsamości itp.Powodzenia życzę!