Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ededfrfd

Urząd skarbowy - konto prywatne

Polecane posty

Gość ededfrfd

Czy urzad ma np. dostęp do każdego prywatnego konta?

Gość pewnie ze ma
to taka wielka mafia, znają wszystkich konta- sama ostatnio sie o tym przekonałam:(

Gość fhfhgh
moga latwo uzyskac dostep, ale nie maja automatycznie dostepu

Gość nie ma ale chca to zmienic
musi byc zgoda prokuratury.jednak jesli masz operacje na koncie powyzej 20 lub 30 tysiecy to banki informuja tzw. pralnie o tym i us sprawdza czy twoje dochody pozwalaja na taki przelew. podejrzane tez sa czeste wplaty na nizsze sumy. jesli nie ma pokrycia w zeznaniach pit to moze byc z tego problem. podatek od nieopodatkowanych dochodow to 75% system ten nazywa sie poltax czy jakos tak.

z reguly us prosi ciebie o te dane.

Gość pewnie ze ma
mi ostatnio zajęli całe konto za nie zapłacony mandat 200zł. nie podawałam im żadnego konta

konto zajal komornik ma do tego prawo a numer podal mu urzad skarbowy.wczesniej sad na pewno wydal nakaz zaplaty poniewaz nie zapalcilas to komornik zablokowal konto.

sciagnie 200zl plus z 200 kosztow sadowych plus z 500zl wlasnych kosztow i odda ci konto z powrotem :D

Gość pewnie ze ma
koszty to 11zł wiec 211zł suma. Nakaz wydał naczelnik urzedu skarbowego a nie zaden komornik- nie było sprawy w sadzie

Gość ededfrfd
No tak ale skąd może mieć nr konta US?

sadzilem ze to mandat drogowy a skoro mandatu nie zapalacilas to powinien byc wyrok sadu.

sama podajesz numer konta np. do zwrotu podatku a osoby prowadzace dzialnosc maja obowiazek podac wszystkie konta.zreszta kazdy wypelniajacy druk nip 1 moze tam wpisac numer konta nie wiem czy to obowiazkowe czy nie.

Gość pewnie ze ma
tez sie zdziwiłam, bo jak mam zwrot podatku, to zaznaczam ze ma byc przekazem pocztowym a nie na konto. Niezłego karpia strzeliłam ja stanęłam pod bankomatem i nic nie mogłam wypłacić. Rozmawiałam w banku, że skoro jestem klientem to nie powinni mi zajac konta bez powiadomienia, ale powiedzieli, ze US moze. To był zwykły mandat drogowy z 2007 roku

Gość ededfrfd
nie ma ale chca to zmienic nie mają, przekazem do domu...

mandat musisz podpisac albo musi byc sadowy nakaz zaplaty. to mogl byc mandat skarbowy a konto musilas podawac przeciez nie pytali 66 bankow w polsce czy nie masz u nich konta.

mialem kiedys kilka kont w najpopularniejszych polskich bankach i komornik tylko wysylal listy poniewaz w us sprawdzil ze nie place podatkow wiec nie mial jak wegzekwowac naleznosci z powodu braku numeru rachunku. kancelarie prawne np. stosuja takie metody ze dzwonia do ciebie i informuja ze to np. zaklad energetyczny masz nadplate rachunku i prosza o podanie konta w celu doknania zwrotu potem ten numer daja komornikowi a on blokuje. komornik nie moze sobie ot tak blokowac dlug musi byc wymaglany. moze podawalas w takich okolicznosciach numer. ja jednak sadze ze jesli piszesz o naczelniku us to on po prostu nie tyle wydal nakaz sciagniecia tego tylko udostepnil dane ktore musi udostepnic komornikowi.

Gość pewnie ze ma
Policja złapała mnie za przekroczenie predkosci, dostałam mandat, przyjełam go, ale nie zapłaciłam. Przysłali wezwanie do zapłaty, zwykły list wrzucony do skrzynki, zmieniłam adres i nie odbierałam tego, po czym zajeli mi to konto- i nie tylko 211zł, ale wszystko co miałam.Zeby je odblokowac musiałam napisac pismo, ze sie zgadzam, bo inaczej by było zajete

Gość pewnie ze ma
cholera wie, ale wkurzyłam sie na maksa. Na cały weekend bez kasy-trgedia

Gość ededfrfd
A jeżeli konto nie było nigdzie podawane czy US może to spr? Zna się ktoś na podatkach?!

musial byc wyrok sadu.komornik musi miec podstawe prawna do egzekucji czyli odpis wyroku. zajeli konto zaplacilas co mialas zaplacic i odblokowali co w tym dziwnego. moze wynagrodzenie masz przelewane na konto lub w jakis inny sposob wszedl w posiadanie numeru rachunku.

Gość ededfrfd
pewnie ze ma - nie dziwie Ci się :/

no oczywiscie ze moze tylko jak nie masz podejrzanych przelewow to jak wpadnie na to aby sprawdzac to konto? jesli wykryje ze zalegasz z podatkami etc. z cala pewnoscia dojdzie do konta. wywiad skarbowy ma wieksze uprawniania w tym zakresie niz policja czy urzad celny.

Gość fhfhgh
gwoli scislosci - to nieprawda ze zakladajac dzialalnosc podajesz wszystkie konta podajesz tylko konto/konta firmowe, osobistych nie

jeszcze jedno banki bronia sie przed udostepnianiem historii operacji zaden tego nie zrobi bez wyraznej decyzji sadu w tym zakresie ale czy posiadasz rachunek czy nie to zawsze udziela info instytucji ktora ma prawo o to pytac lub jesli pytaja o konkretna operacje.

fhfhgh - jesli spolke z o.o. to tak jesli jednoosobowa dzialanosc czy spolke osobowa powinno sie podac wszystkie rachunki poniewaz odpowiadasz calym majatkiem aczkolwiek jakies niedomowienie jest w tym zakresie w przepisach podobno. konta firmowego od dwoch lat nie musisz miec wcale w przypadku SC czy jedoosobowej dzialanosci.

Gość ededfrfd
dziwne no nie. Ze mają dostęp do czyiś prywatnych kont. :/

nie maja dostepu do twoich kont co najwyzej do numerow kont! numer konta to nie to samo co historia konta a blokada konta to nie to samo co dostep do niego.

Gość fhfhgh
u mnie byla zakladana dzialalnosc gospodarcza 2 lata temu, wszystkim zajmowala sie ksiegowa i na 100% nie podawala US moich kont osobistych :D a doradca podatkowy mowil, ze w normalnych przypadkach US nie ma dostepu do kont osobistych, no chyba, ze bardzo by chcial mnie akurat skontrolowac, (ale to bardziej UKS)

Gość fhfhgh
haha dyskusja niczym na forum prawniczym rozgorzala :P

Gość ededfrfd
hehe no prawda niczym dykutujący prawnicy :)