Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ededfrfd

Urząd skarbowy - konto prywatne

Polecane posty

Gość ededfrfd
Słuchajcie moi drodzy. Czy zna się ktoś na podatkach? Czy np. dostając 100 zł od znajomej co miesiąc jako darowizne musze to rozliczać. Kwota wolna od podatku to 4,900 jakoś od jednej osoby w ciągu 5 lat. Czy np. US jeśli miałoby już dostęp do konta może zainteresować się kwotami 1,000zł czy 2,000 zł?

Gość ededfrfd
Ja czytam własnie forumprawnicze.org

Gość nie ma ale chca to zmienic
tak musisz wykazac darowizny sa limity od najblizszej rodziny ktore jak zachowasz to us zwolni cie z placenia podatkow ale wykazac musisz.jest na to specjalny druk pcc3 od umow cywilno prawnych. nie wykazana pozyczka jest objeta 25% podatkiem. tak sadzilem ze albo cos na lewo sprzedajesz albo jakies lewe dochody nie ma znaczenia czy to 100zl czy 500zl nikt sie tym nie zainteresuje jesli ktos na ciebie nie doniesie. jak doniesie to sprawdza. uks zajmuje sie kontrola legalnych podmiotow gospodarczych glownie.nielegalne policja skarbowa albo us. dwa lata temu byl obowiazek posiadania konta firmowego z ktorego np. nalezalo przelewy na zus robic teraz juz nie ma. ksiegowa w biurze rachunkowym czesto sie myli tak na marginesie. ide spac🖐️

Gość ededfrfd
breast+ - dzieki właśnie czytam:)

Gość ededfrfd
Podsumowując (z przeczytanego artykułu i setki innych odpowiedzi na forach prawniczych itp) Są 3 grupy podatkowe. Hipotetycznie! Załóżmy Jolka dostała od swojej koleżanki Ani w miesiącu maj 1.000zł jako darowizna na swoje konto bankowe. Jolka nie jest spokrewniona w żaden sposób z Anią więc należą do 3 grupy podatkowej w której kwota wolna od podatku wynosi: 4 902 zał Jednak oprócz tej kwoty 3 lata dostała również od Ani kwotę w wysokości 2.000zł i za 5 lat od pierwszej kwoty dostała 1.000zł. Razem w ciągu 5 lat dostała 4,000zł od jednej osoby. Ustawa mówi że można przyjąć kwotę wolną od podatku i nie trzeba jej zgłaszać nigdzie 4 902 zł - od jednej osoby w ciągu 5 lat, Więc Jolka nie musi zgłaszać tego nidzie a kwota nie podlega podatkowi.

Gość ededfrfd
W wypadku darowizn pieniężnych, aby skorzystać z pełnego zwolnienia dla najbliższych, trzeba, oprócz zawiadomienia urzędu, spełnić dodatkowe warunki. Samo zawiadomienie jest jednak konieczne tylko wówczas, gdy wartość majątku uzyskanego od tej samej osoby w ciągu pięciu lat poprzedzających rok uzyskania ostatniej darowizny (łącznie z tą darowizną) przekracza kwotę wolną od podatku dla należących do I grupy podatkowej, czyli 9637 zł. Wcześniejsze darowizny się nie liczą. Obowiązek zgłoszenia nie dotyczy darowizn nieprzekraczających w okresie pięcioletnim tego limitu. Dodatkowy warunek zwolnienia darowizny pieniężnej to przekazanie jej: - na rachunek bankowy obdarowanego, - na jego rachunek w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, - przekazem pocztowym. Do zawiadomienia na SD-Z trzeba dołączyć dowód, że darowizna została przekazana w taki sposób. Darowizna, jeśli nie dotyczy nieruchomości czy spółdzielczych własnościowych praw do lokalu, nie musi mieć dla swej ważności formy notarialnej. Nie jest też bezwzględnie konieczne zawarcie jej na piśmie. Umowa darowizny jest bowiem zawarta, jeśli przedmiot darowizny, np. pieniądze, trafił do rąk obdarowanego. Jednak, chociażby w celu ewentualnych rozmów z fiskusem, warto zawrzeć ją na piśmie i sporządzić w dwóch egzemplarzach - dla obdarowanego i darczyńcy (patrz - wzór umowy).

Gość ededfrfd
Samo zawiadomienie jest jednak konieczne tylko wówczas, gdy wartość majątku uzyskanego od tej samej osoby w ciągu pięciu lat poprzedzających rok uzyskania ostatniej darowizny (łącznie z tą darowizną) przekracza kwotę wolną od podatku dla należących do I grupy podatkowej, czyli 9637 zł. Wcześniejsze darowizny się nie liczą. Obowiązek zgłoszenia nie dotyczy darowizn nieprzekraczających w okresie pięcioletnim tego limitu. WARTOŚĆ MUSI PRZEKROCZYĆ KWOTĘ WOLNĄ BY TRZEBA BYŁO ZGŁASZAĆ ! Tak mówi artykuł!

Gość ededfrfd
Ja po prostu chcę wiedzieć. Interesuje się tymi zagadnieniami od jakiegoś czasu myślę nawet o szkole policalnej- Studium związanego z podatkami.

Gość ededfrfd
podbijam

Gość ededfrfd
W banku powiedzieli że nie mają takiego dostępu - chyba że poprzez nakaz z policji.

Gość Sabineczka
mam pytanie rozliczyłam sie z pitów czekam na wypłate i moje pytanie brzmi tak.Czy mogę dostać wczesniej pieniążki jezeli pojde do kierownika poniewaz bardzo mi sa potrzebna