Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juzmama28

kiedy najlepszy czas na drugie dziecko?

Polecane posty

Gość juzmama28

Tak jak w temacie. Mam juz 6 miesieczna coreczke i zastanawiam sie jaka roznica wieku miedzy dziecmi jes najlepsza. Ja mam starsza siostre o 8,5 roku i to za duzo bo dopieroteraz sie tak na prawde dogadujemy. Moze nniec sie wypowieda mamy ktore maja juz dwojke. jak sobie radzilyscie z dwojka dzicci i jaka jst roznica wieku miedzy dziecmi.

Gość Cześć mnie to też interesuje
Mam już synka, ma 19 miesięcy. Początkowo chciałam jedno po drugim. Nawet jak Mały miał 7 miesięcy byłam gotowa zaczynać starania, ale wracałam do pracy, jak miał 8, więc to był bezsens... Później myślałam, ze może różnica dwu lat, ale teraz jak patrzę, ze Mały coraz więcej potrafi, ale nadal jest bardzo absorbujący, ja duzo pracuję i w tej pracy przez rok wszystko się fajnie poukładało... Sama nie wiem... Ja mam siostrę 3,5 roku starszą. Fajnie, ale to też spora różnica. Mój mąż ma brata 3,5 roku młodszego i twierdzi, ze to rewelacyjna różnica i taka mu się marzy... Co myślicie o różnicy 3,5 lub 4 lata?? Dobra, zła?? Pierwsze dziecko urodziłam mając 25 lat i tak się zastanawiam, może warto byłoby się zmieścić przed 30-stką??

Gość DuoMama
Moja starsza córcia ma 1,5 roku a młodsza 2 tygodnie. Trudno mi jeszcze cokolwiek powiedzieć o takiej różnicy. Jak na razie nie jest lekko ale tez nie narzekam. Akurat teraz obydwie śpią więc mam chwilkę dla siebie. Jak nie śpią to jest niezły sajgon:-D Jedna skacze po fotelach, druga najchętniej by cyca z buzi nie wypuszczała. Chwilami nie mam siły ale pomimo zmęczenia jestem baaaardzo szczęśliwa, że mam dwie cudne córeczki:-D

Gość kara....
ja wlasnie urodzilam coreczke kilka tygodni temu i planuje (jesli wogole moge to tak nazwac planowaniem) aby odstep wieku nie przekroczyl 2 lat. Ale to narazie tylko teoria... Przekonuje mnie argument ze dzieci do 2 roku zycia nie rozumieja wielu rzeczy i nie sa zazdrosne o potomstwo. podobno po 2 roku zycia moze sie to stac problemem. Poza tym mysle ze roznica max 2 lat to dobry odstep ze wzgledu na wspolne zabawy itd. Miedzy mna i rodzenstwem jest rowniez roznica 2 lat i doswiadczenia mamy mnie przekonuja ze to dobry odstep

Ja myslalam aby poczekac az mala bedzie miec 2 latka i wtedy postarac sie o rodzenstwo. Ale nie jestem pewna czy dam sobie rade z 2 malych dzieci. Moze jakies mamy sie wypowiedza jak sobie radza z dwojka dzieci.

hejka, no moje dziecko jest kochane ale jak spi :D:D:D zaczyna byc juz coraz to fajniejszy, chociazby to ze moge znim isc za raczke a nei tylko z nim na rekach :) coraz wiecej jest w stanei zrozumiec jesli sie o cos prosi ale... ciagle jest jeszcze maluchem i np. lubi zasypiac ze mna a gdyby miala siostre/brata to wtedy juz nie byloby o to tak latwo :) nie wiem, lamie sie strasznie z ta decyzja i licze na wpadke bo swiadomie to chyba sie nei zdecyduje :/

Gość przyklad od mojej kolezanki
róznica 2 lata - mala 2latka nie dosc ze zazdrosn TO JESZCZE BUNT 2LATKA. zawsze jak malenstwo jest karminoe to starsza cos chxe, a to pic, a to jesc, a to przytulic i jak mama do nir nie podejdzie to wydzira sie na calego, wtedy mama odstawia mala od cycka i idzie do starszej, mlodsza ryk itd... w kolko macieju. Starsza szczypie mala...maskara - 3mce od ur malej to byl koszmar, dzis mala ma 7mcy i jest latwiej,..

Gość gość
Dla kazdego moze ten czas byc inny ;)

Gość kasikaaaaaaaaa
moje córki dzieli tylko 1/5 roku. Jak sie młodsza urodziła to z miesiąc był sajgon a później już górki. Starsza córka wszystko uczyła młodszą. Jak młodsza miała rok chodziła razem ze starszą do ubikacji i pieluchy pożegnałyśmy zaraz po pierwszych urodzinach młodszej. teraz jak już mają prawie 7 i 5lat starsza córka uczy młodszą czytać, pisać i super jej to wychodzi. Razem sie bawią i maja tekie same zainteresowania. Jak dla mnie różnica do 2 lat jest najlepsza. I jeszcze jedno, w klasie starszej jest 8 na 19 dzieci które maja rodzeństwo ok. 2lat różnicy (te same mamy spotykam w klasie starszej i młodszej)

Gość gość
Ja mam dwie corcie 2 i 4 lata...na poczatku bylo ciezko ale teraz super razem sie bawia a mama ma spokoj:) super roznica jak dla mnie!

Gość gość
Dziewczyny czy może ""wspomagałyście"" sie czymś jesli chodzi o zajście w ciąże ? chodzi mi o to czy stosowałyście jakieś żele które poprawiaja jakość męskiego nasienia ?

"Ja gdzieś czytałam ze jedząc wiecej mięsa a mniej warzyw przyczynimy sie do tego ze urodzi sie chłopczyk." nie jem mięsa tylko warzywa i nabiał i mam 2 synów tak więc teoria chyba nieprawdziwa :) A co do odpowiedzi na pytanie: między moimi dziećmi jest 15 miesięcy różnicy, spoko bo i tak przy małym dziecku był rozgardiasz, pieluchy, płacz itp więc teraz jak pojawił się drugi synek to praktycznie nie odczuwam żadnej zmiany :)

Gość gość
kara.... moja kuzynka ma dzieci w odstepie nie calych dwoch lat i powiem ci,ze starsza jest mega zazdrosna, dziewczynki niby bawia sie razem ale gdy tylko starszej cos nie pasuje to potrafi uderzyc,popchnac, ugryzc mlodsza, starsza takze aby zrobic na zlosc podsuwa mlodszej jakis glupi pomysl np. wylaczyc tv babci, wylac cos albo wymazac cos jedzeniem, czasem starsza sama cos napsoci i zgania,ze to ta mlodsza.

Gość gość
Moj brat i ja-12 lat roznicy. Kuzynostwo-19 lat...To,to jest duuza roznica ;)

Gość gość
ja planuje różnicę trzech lat :) wolałabym dwa ale trochę z wygody własnej nie chce pakować się ponownie tak szybko w ciężę ;] a z własnego doświadczenia powiem, że mam brata młodszego o rok i kompletnie się z nim nie dogaduje oraz siostrę młodszą o 6 lat i utrzymujemy bardzo dobre kontakty - fakt, że dopiero złapałyśmy wspólną nić porozumienia jak ja byłam na studiach a ona w liceum ;)

Gość gość
Roznica wieku -duza czy mala-niekoniecznie wplywa na relacje miedzy rodzenstwem.

Gość gość
u nas będzie 4 lata i 9 miesięcy różnicy

dzięki autorce za fajny temat :-) Moja Ewcia ma 13 mc i zaczynam myśleć o rodzeństwie dla niej ale tak jak wy mam wiele wątpliwości czy dam rade :-)

Gość gość
mój synek 29 stycznia skończy 2,5roku a ja jestem na etapie zastanawiania się nad drugim i ostatnim dzieckiem i jakoś nie mogę do końca się zdecydowac mam wiele obaw buu

Gość gość
Kiedy mój syn miał niecały rok zaszłam przypadkiem w ciąże nie planowałam jej tak szybko obecnie moja córka ma miesiąc i ja na chwile obecna odradzam taka rozńice wieku pewńie w przyszłości będzie lepiej ale teraz bunt 2 latka który ciagle wrzeszczy tarza się po ziemi rzuca wszystkim o wszystko płacze nie chce iść za rękę co utrudnia wychodzenie z domu a raczej uńiemozliwia ... To wszystko jest dość depresjonujace w dodatku niemowlę które nie może spać przy hałasie i rownież ciagle płacze wyprowadza mnie z rowńowagi karmienie piersią odpadało bo większy rzucał w nas wszystkim co popadnie obecnie jestem na psychotropach bo każda wolna chwile spędzałam na płaczu mam nadzieje ze mi się opłaci kiedyś ale ja zdecydowałabym się nieco pózniej o ile w ogóle ...

Gość gość
dziś po prostu nie wychowałas dziecka i nie wychowujesz go tylko hodujesz wspolczuje bo macierzynstwo to powinien byc cudowny czas dla matki i dziecka,moja corka ma 2 lata i 3 mies staramy sie o drugie ale jest grzecznym dzieckiem i nie mam z nia problemow wiec na pewno gdyby bylo drugie dziecko juz wczesniej ,poradzialbym sobie z nimi

Gość gość
To gratuluje ze masz grzeczne dziecko moje takie jest nie z mojego powodu ma trudny temperament ale ty pewnie chętnie cała winę zrzucilabys na rodzica wychowuje go najlepiej jak potrafię ma buntowniczy styl życia i nie hoduje go bo poświęcam mu mnóstwo czasu ale zazdrość bierze gore po takim komentarzu życzę ci żebyś za drugim razem kiedy urodzisz zrozumiała co mowię a nie oceniała w bezczelny sposób bo tobie tez może 2 raz się nie trafić aniołek poczytaj książkę język niemowląt to zrozumiesz

Gość gość
To gratuluje ze masz grzeczne dziecko moje takie jest nie z mojego powodu ma trudny temperament ale ty pewnie chętnie cała winę zrzucilabys na rodzica wychowuje go najlepiej jak potrafię ma buntowniczy styl życia i nie hoduje go bo poświęcam mu mnóstwo czasu ale zazdrość bierze gore po takim komentarzu życzę ci żebyś za drugim razem kiedy urodzisz zrozumiała co mowię a nie oceniała w bezczelny sposób bo tobie tez może 2 raz się nie trafić aniołek poczytaj książkę język niemowląt to zrozumiesz i nie zakładaj ze jesteś doskonała i sobie będziesz swietnie radzić

Gość Beacia Ka
Witam. Mój synek w czerwcu kończy 2 latka, wiec z mężem zaczynamy sie zastanawiać na rodzeństwem dl synka. Mam pewne obawy, i sama nie wiem czy różnica 3 lat to nie za mało. Choć z drugiej strony mam siostrę 7 lat młodsza ( i dla mnie to już zbyt duża różnica), dopiero pójdzie do liceum a my dopiero teraz zaczynamy się rozumieć i mieć wspólny język, choć jeszcze nie zawsze. Te 3 latka miedzy dziećmi wydaje sie być optymalne. Prace mam jeszcze zapienioną na 3 latka, wiec mogłabym to wykorzystać a potem poszukać lepszej, bo i tak obecna musze zmienić. A zmieniać prace teraz a potem 2 bobas to zbyt długi czas i różnica sie powiekszy a tego bym nie chiałam. Choć synek jest *****iwy i absorbujący to widze że w obecności rówiesników badź młodszych dzieci zachowuje sie bardzo dobrze, grzecznie i to mnie motywuje do 2 ciąży, z drugiej strony obawiam się czy podołam, ale mam w sumie wsyztsko na świeżo. Może macie jakieś refleksje, porady doświadczone mamy z taką róznicą wieku? Pozdrawiam

Gość gość
Myśmy zaczęli się starać o drugie, jak córka skończyła rok. Poszło szybko i sprawnie i mam różnice ok 22 miesiące pomiedzy dziećmi. Pierwszy rok nie był łatwy, ciężko mi było pogodzić opiekę nad dwójką jednocześnie, nie mając nikogo przez cały dzień do pomocy. Czasami było tak, ze jedno plakało w jednym łóżeczku, drugie w drugim i nie wiadomo, do którego najpierw lecieć;) Pomogło oddanie starszej do żłobka gdy miała 2 lata. Nieraz przeklinałam w myślach decyzję tak wczesną o drugim dziecku:D Ale z czasem bylo coraz łatwiej. teraz mają 5 i 3 lata, bawią się razem, gadają sobie, kłócą się, przytulają, a ja mam z głowy pieluchy, wózki, zupki... piekny czas nastał:) Dobra była decyzja o dwójce z tak małą różnica wieku.

Gość gość
U nas jest ròżnica 2 lata i 4 miesiące. Ma to i plusy i minusy. Odchowam dwòjkę za jednym "siedzeniem" w domu. Są dni gdzie wszystko układa się znakomicie a są takie, że nie wytrzymuję z nimi. Starszy jest okropnie zazdrosny o młodszą a ma już 9 miesięcy. Myślałam, że mu przejdzie a jest gorzej niż na początku. Młodsza się denerwuje, że ją zaczepiai by ciągle na rękach chciała być. Starszy jej wszystko wyjada, wypija, zabawki zabiera. Więc w efekcie ja jestem zła i sfrustrowana bo żadnemu tak naprawdę nie poświęcam odpowiedniej ilości czasu i uwagi. Mam nadzieję, że po roczku się to unormuje. Jak już będzie chodzić, zajmie się troszkę sobą. Na razie jest ciężko ale mam nadzieję, żs zaprocentuje to w przyszłości :-)