Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MartinkaP

jak widzicie bez okularów/soczewek?

Polecane posty

Gość MartinkaP

W sumie zawsze mnie to ciekawilo jak widzi ktos z duzo wieksza wadą niz moja. Mam -0,5 wiec dla mnie po prostu wszystko jest odrobine nieostre, ale moge sobie biegac bez okularow. Ale jak to jest gdy ma sie wiecej? potraficie podac jakies przyklady? Jakos opisac?

Gość velia
Mam -3,5 i -4,5, bez okularów porazka. Z monitora musiałabym czytać z odległości 15-20 cm, telewizji nie obejrzę (nie tylko filmu z napisami, cały ekran jest zamazany), numeru autobusu nie zobaczę za skarby, znajomych nie rozpoznam, chyba że podejdą bardzo blisko. Mogę czytać bez okularów, trzymam książkę blisko.

Gość erikaaa2222
jak miałam -4,5 to chodziłam do szkoły bez okularów, też sie zastanawiam jak to możliwe;-)... ale to chyba po prostu kwestia przyzwyczajenia oczu do braku wspomagania... teraz mam więcej, wiele nie widzę ale dam sobie w miarę radę bez okularów w domu, poza gorzej, ale tv nie obejrzę, komp odpada, czytać mogę, ale fakt nic miłego:-)...

Gość velia
zartujesz erika? z taka wada chodzilas? ja bez sobie nie wyobrazam funkcjonowania :( to jaką masz teraz wade?

Gość erikaaa2222
no;-) to było wieki temu, ale byłam młoda i głupia i w ogóle nie nosiłam, wtedy się lepiej widzi bez okularów... teraz mam niecałe -7,00 więc coś takiego do głowy by mi raczej nie przyszło:-)

Gość to ja mam astygmatyzm
jedno oko 2,5 drugie 2,7 i nie odważyłabym sie wyjść na ulicę bez okularów czy soczewek,chodziłam tak czasem na dyskoteki i wtedy kurczowo trzymałam sie znajomych żeby sie nie zgubić.

Gość król much
erika, jakbyś nosiła wtedy okulary, może dziś nie miałabyś takiej dużej wady ;-) pozdrawiam zjadliwie

Gość seesi
Mam wadę -4 i żyje bez okularów. Owszem trochę zamazane, ale nie mam problemów z funkcjonowaniem. Robię ćwiczenia na wzrok i liczę na poprawę, a korzystając z okularów nie ma na nią szans :)

Gość erikaaa2222
o dziwo właśnie wtedy wada wzroku przez 2lata poszła tylko o 0,25, normalnie gdy chodziłam w okularach o wiele więcej mi przybywało... także moim osobistym zdaniem mniej się oczy męczą bez pełnej korekcji, poza tym wszelkie metody polegające na ćwiczeniach itp także wymagają rezygnacji ze wspomagania wzroku więc coś w tym musi być:-)

Ja mam -2. Rzadko noszę okulary. W ciągu dnia jeszcze widzę nieźle, ale wieczorem to już nic.

Gość mava
to sie nazywa kurza slepota...tez to mam :(

Wytłumaczę Ci to tak. Ty masz małą wadę wzroku. Więc poproś kogoś, kto ma większą wadę od Ciebie i ubierz jego okulary. Zobaczysz wtedy jak ktoś z dużą wadą wzroku widzi bez okularów. I to taka wielka tajemnica :P :)

Gość Do sessi
-4 i bez okularów? No sorry ale ja mam -4,5 i owszem, w domu sobie radze ale wyjśc na ulice to co to to nie! Ludzi nie rozpoznam, w sklepie towarów:P O tv nie mówie bo musiałabym 20 cm od ekranu siedzieć:P Nie wierzę, że żyjesz normalnie. Przecież to takie cudowne widzieć wszystko ostro i wyraźnie! Co prawda okularów pozbyłam sie kilka lat temu ale noszę ukochane soczewki, dzięki którym świat jest piekny:D

Gość justine222
Ja mam wadę -0,75 noszę soczewki . Bez nich świat jest dziwny , jak ich nie mam to tak jakby czegoś mi brakowało, odczuwam niepokój , słabo widzę- tak nieostro i niewyraźnie, taka wada jest niby mała , a jednak bez okularów i soczewek jest bardzo trudno funkcjonować ... A co dopiero ludzie z większymi wadami wzroku ... Nie mogę sobie tego wyobrazić nic pewnie nie widzą :D

Gość astygmatyzm
Jesli ma -4 i nie ma astygmatyzmu, to.. moze? Mnie z astygmatyzmem przy takiej wadzie bylo juz ciezko a teraz mam -7, bez okularow tragedia :( . Najgorzej jak zapomne gdzie je odlozylam :D :D :D Macanko i pies przewodnik :O

Gość jak przez galarete albo
zaparowana szybbe )9mam -4) Za to z bliska b wyraznie

Gość astygmatyzm
a bez okularow tez mi sie zdarzylo chodzic, jeszcze przy wadzie -2,5, tak ze dwa lata a potem dopiero sie zaczelo :( Bol oczu nie do wyobrazenia i galopujacy spadek dioptrii. Hmmm...

Gość tara ra ra
Ja mam astygmatyzm mam szkła z jednym cylindrem do telewizji,kompa musze mieć okulary bo kiepsko widzę, bez okularów widzę nie wyraźnie i zamazanie :(

Gość sesiii
Po tych dwóch latach znowu się odzywam i potwierdzam, nadal chodzę bez okularów. Korzystałam wtedy tylko w szkole jak z tablicy nie widziałam. Od listopada miałam okulary założone łącznie na...2h bo już skończyłam szkołę. Nadal ćwiczę i nosze okulary bezsoczewkowe (Takie z dziurkami, 2h dziennie). Czuje się dobrze, Wadę mam nadal podobną z tego co wiem, bez trudu rozpoznaje ludzi, rozpoznaje też mimikę twarzy, nr autobusów też ok. Nie utrudnia mi to funkcjonowania. Owszem napisów na filmach raczej bez okularów (tych bozsoczewkowych...) raczej nie rozczytam w kinie, ale to akurat w ogóle nie jest dla mnie problemem skoro rozumiem...

Gość ja teraz tak mam wkurza mnie t
powiedz, jakie to ćwiczenia? bo ja mam wadę -1 i -2 na lewym, bardzo Cię proszę o pomoc

Proszę o to ćwiczenia : http://www.oko.info.pl/metoda_batesa,a1801.html Poza tym powinno się uważać na oczy, jak się zmęczą to dać im odpocząć. I co najważniejsze jak sam Bates pisał.....zdjąć okulary! Bo bez tego wszystko co zrobisz, poprawisz i przyzwyczaisz się i tak wyjdzie na zero. Przy tak małej wadzie po tygodniu już spokojnie będziesz umiała sobie radzić bez okularów.

Gość salianka
Przy małej wadzie wzroku czasem sam okulista odradzi korzystanie z okularów - oczy przyzwyczają się do wspomagania i potem stają się koniecznością,bez nich ani rusz. Miałam krótkowzroczność 0.5 (nigdy nie pamiętam + czy -).Okulary nosiłam tylko na wykładach,gdy siedząc na auli nie mogłam odczytać wyświetlanych tekstów.Teraz ze względu na ciągłą pracę przy kompie (od kilku lat) mam 1,ale okulary wkładam tylko,gdy czuję,że oczy są zmęczone.

Gość KarolinaKK99
Ja dość kiepsko widziałam bez okularów dlatego też zadecydowałam się na ich kupno!!Zamówiłam sobie na galeriawidzenia com i jestem bardzo zadowolona!Wyszło mi z anie taniej niż u optyka!

Gość gość
Mam -7 i -8 i nie daję rady muszę zakładać okulary bo bez nich jestem ślepa.