Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olka_o

spadek po rodzicach-pomożcie!

Polecane posty

witam. nurtuje mnie pewna sprawa i mam nadzieje ze pomozecie mi w jej rozwiazaniu.wyobrazmy sobie taka sytuacje. jest rodzina. są 2 dzieci. Rodzice zapisują dom na jedno z nich.czy to drugie, pomimo tego ze on tego domu w spadku nie otrzymal, ma do niego jakieś prawo i moze zażądać podzialu czy tez pieniędzy? prosze o odpowiedz. pozdrawiam :)

Gość pcherełka
jesli zapisza jednemu za zycia drugie nie ma prawa ale jesli w testamencie to drugie moze starac sie o 10% zachówek ;)

tak,może,jeżeli nie został wydziedziczony. drugie z rodzeństwa, jeżeli zostało pominięte w testamencie,a nieruchomość byłaby jedyną wartością w masie spadkowej ma prawo do zachowku, czyli w większości przypadków połowy tego,co otrzymałby, gdyby dziedziczenie odbyło się \"z ustawy\"

czyli jeżeli dom jest warty np. 300 tys. należy mu się 10% tej kwoty i nic poza tym?

Gość 1234567....
to zależy w jaki sposób sprawa jest załatwiona u notariusza ?....czy widnieje tam spłata drugiego dziecka ? jeśli nie to rodzice mają prawo sami decydować o swoim majątku np zapisując wszytko jednemu a drugiemu nic to jak wykluczenie z testamentu

żadne 10 % !! jeżeli ten dom jest jedyna wartością masy spadkowej i został w całości "przekazany" w testamencie jednemu z dzieci, to drugie ma prawo do połowy tego ile odziedziczyłoby,gdyby nie było testamentu. dziedziczenie ustawowe wyglądałoby tak, że rodzenstwu należałby się majątek po połowie, czyli zachowek pominiętego w testamencie wynosi 1/4 wartości tej nieruchomości.

ale skoro rodzice nie zapsali temu drugiemu i w pełni przekazali pierwszemu, to jakim prawe to drugie cokolwiek dostaje?

1234567.... nie ma takiego pojęcia jak "wykluczenie z testamentu :D domyślam sie, że mylisz z wydziedziczeniem, które i tak nei oznacza tego, o czym piszesz ;)

to sprecyzuj o jaka sytuacje Ci chodzi, o rozporządzenie majątkiem przed śmiercią czy w testamencie. bo z tego co wyżej napisałaś wynikało,ze chodzi o ten drugi przypadek.

Gość chantall27
co rozumiesz przez pojęcie zapisać? darowizna czy testament? jesli darowizna to wchodzi do spadku jeśli była dokonana 10 lat przed owtarciem spadku. Jesli testamentowo to kwestia jak dokonane byly inne zapisy, czy całkowicie Cie pominięto czy był zapis co lub dlaczego Ty masz niedziedziczyć. Wtedy zachowek, i to nie 10% rt. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek). § 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia. informacje o jednostce

Gość jak jedno dziecko jest
wydziedziczone to jakby sie chcialo mu szaropac w sadzie to zachoweik dostanie. Ale nie wiem jaki, bo mojej mamie sie nie chcialo szarpac...

chodzi mi dokładnie o to, że jezeli rodzice za życia zapiszą dziecku dom, to czy drugi ma prawo. Nie chodzi o to, że dowiaduje sie o tym przez testament.

Gość chantall27
a Tobie w tym testamencie nic nie zapisali? no i jest jeszcze cos takiego jak zaliczanie na zachowek, czyli jesli dostałaś od rodziców za ich życia np. sporą ilosć gotówki na mieszkanie to odejmie się ją id zachowku który będzie Ci przysługiwał zgodnie z art. 991 1 kc o którym pisałam. Trzeba złozyc wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po rodzicach (oboje nie zyją?) chwila śmierci ta sama? bo jak nie to najpierw po pierwszym który umarł, potem po drugim. Sąd otwiera testament, albo dostaje od notariusza protoków i wtedy zgłaszać wniosek o zachowek.

no wlasnie ja otrzymalam dom, ale moj brat z ktorym jakos nigdy nie dazylismy się szczególną miłością się odgraża i ciekawi mnie, czy ma racje

Gość chantall27
no to jak w takim razie się dowiadusze i czym to zapisanie byo zrobione? darowizną? za zycia rodziców? nie ma za wiele możliwości. Jak napiszesz co dokładnie chcesz wiedzieć to wtedy można udzielić pewnej odpowiedzi.

rodzice zapisali za życia, pomijając brata. teraz on uważa ze pomimo tego ma do tego domu takie samo prawo i nie wiem czy ma racje

Gość chantall27
jesli darowizną to wejdzie w całości do masy spadkowej jezeli rodzice poumierają zanim minie 10 lat, wiec nie zachowek tylko normalne dziedziczenie z ustawy i będziesz spłacac.

zaraz zaraz,bo ja juz nic nie rozumiem z tego co piszesz. rodzice jeszcze żyją i przepisali na Ciebie własność domu? czy przekazali Ci dom w testamencie, czyli własność miałabym przechodzic na Ciebie po ich śmierci? to zasadnicza różnica.

no ale z jakiej racji ja mam mu splacać skoro mu nie zapisali ?

tak, wlaśnie tak. zyją ale zapisali juz teraz. tylko ze do niego to nie dociera ze on nie dostal i chce sie klocic. i zastanawiam sie czy ma do tego domu jakies prawo.

ale dom jest już twoją własności,czy będzie "na wypadek śmierci"??? chantall 27 rozumiesz coś z tego?bo ja juz nic ;)

no mówię, że już jest. ale on twierdzi, że i tak należa mu się pieniądze.

dobra,to raz jeszcze: jeżeli już teraz, za życia przekazali Ci WŁASNOŚĆ nieruchomości ( czyli już teraz tylko Ty jesteś jedyną uprawnioną do dysponowania nią ) to nie bedziesz musiała spłacać brata.

No tak, przekazali mi już teraz, za życia. Nadal w tym domu mieszkają. Tyle że on uważa, że jako ich dziecko również ma do niego prawo. Jeśli jest tak, jak mówisz, to dziękuję za odp ;)

Gość doradca 500 zł sie należy
jak masz akt własności domu- to jest on Twoją własnością niepodzielną. Darowizna musi być przeprowadzona zgodnie z procedurą, nic na gębę. swoja drogą- czy to uczciwe tak brata wykolegować? jak sie z tym czujesz?