Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olka_o

spadek po rodzicach-pomożcie!

Polecane posty

brat jeden dostał, to chyba z jego strony nie fair ze klocic sie chce o drugi, co?

brat jeden dostał, to chyba z jego strony nie fair ze klocic sie chce o drugi, co?

Gość chantall27
powiem tak. jestem, zdziwiona, ze uwazasz ze skoro rodzice zachowali się jakby mieli jedno dziecko ( i to akurat TY0 to bratu nie nalezy sie nic. Wobec czego ponizej zadam Ci lekturę z ktorą warto sie zapoznać. To wyciag z kc. Nie będę Ci gotowych pomysłów podsuwać jak wyrolowac brata, bo i tak ma pecha, że ma taką siostrę. Tak wiec odpowiem, za zachowek bedziesz odpowiedzialna. zaliczanie darowizn do spadku, rozliczenia: Art. 1039. § 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna została dokonana ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia. § 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zaliczenia darowizny na schedę spadkową także na spadkobiercę ustawowego nie wymienionego w paragrafie poprzedzającym. § 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych stosunkach przyjęte. informacje o jednostce orzeczenia sądów tezy z piśmiennictwa komentarze Art. 1040. Jeżeli wartość darowizny podlegającej zaliczeniu przewyższa wartość schedy spadkowej, spadkobierca nie jest obowiązany do zwrotu nadwyżki. W wypadku takim nie uwzględnia się przy dziale spadku ani darowizny, ani spadkobiercy zobowiązanego do jej zaliczenia. informacje o jednostce orzeczenia sądów tezy z piśmiennictwa komentarze Art. 1041. Dalszy zstępny spadkodawcy obowiązany jest do zaliczenia na schedę spadkową darowizny uczynionej przez spadkodawcę jego wstępnemu. informacje o jednostce komentarze Art. 1042. § 1. Zaliczenie na schedę spadkową przeprowadza się w ten sposób, że wartość darowizn podlegających zaliczeniu dolicza się do spadku lub do części spadku, która ulega podziałowi między spadkobierców obowiązanych wzajemnie do zaliczenia, po czym oblicza się schedę spadkową każdego z tych spadkobierców, a następnie każdemu z nich zalicza się na poczet jego schedy wartość darowizny podlegającej zaliczeniu. § 2. (359) Wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania, a według cen z chwili działu spadku. § 3. Przy zaliczaniu na schedę spadkową nie uwzględnia się pożytków przedmiotu darowizny. informacje o jednostce orzeczenia sądów tezy z piśmiennictwa komentarze Art. 1043. Przepisy o zaliczeniu darowizn na schedę spadkową stosuje się odpowiednio do poniesionych przez spadkodawcę na rzecz zstępnego kosztów wychowania oraz wykształcenia ogólnego i zawodowego, o ile koszty te przekraczają przeciętną miarę przyjętą w danym środowisku. informacje o jednostce orzeczenia sądów tezy z piśmiennictwa komentarze Art. 1044. Na żądanie dwóch lub więcej spadkobierców sąd może wydzielić im schedy spadkowe w całości lub w części w taki sposób, że przyzna im pewien przedmiot lub pewne przedmioty należące do spadku jako współwłasność w określonych częściach ułamkowych. informacje o jednostce orzeczenia sądów komentarze Art. 1045. Uchylenie się od skutków prawnych umowy o dział spadku zawartej pod wpływem błędu może nastąpić tylko wtedy, gdy błąd dotyczył stanu faktycznego, który strony uważały za niewątpliwy. informacje o jednostce orzeczenia sądów komentarze Art. 1046. Po dokonaniu działu spadku spadkobiercy są wzajemnie obowiązani do rękojmi za wady fizyczne i prawne według przepisów o rękojmi przy sprzedaży. Rękojmia co do wierzytelności spadkowych rozciąga się także na wypłacalność dłużnika. informacje o jednostce komentarze komentarz do 1040 1. Treść art. 1040 k.c. usuwa wątpliwości, jakie mogłyby powstać w relacjach pomiędzy spadkobiercami zobowiązanymi do wzajemnego zaliczenia darowizn na schedę spadkową. Jeżeli spadkobierca otrzymał od spadkodawcy darowiznę, której wartość była wyższa niż wartość schedy spadkowej, nie jest zobowiązany do zwrotu nadwyżki (wyr. SN z dnia 2 marca 2005 r., III CK 28/05, M. Prawn. 2005, nr 7, s. 322). 2. Spadkobierca, który otrzymał darowiznę przewyższającą wartość jego udziału spadkowego zostaje w dziale spadku pominięty, nie uwzględnia się w dziale ani tego spadkobiercy, ani darowizny. Nie jest on też zobowiązany do jakichkolwiek świadczeń na rzecz współspadkobierców dokonujących działu spadku (M. Niedośpiał, glosa do uchwały SN z dnia 19 lutego 1991 r., III CZP 4/91, OSP 1993, z. 1, poz. 2), za wyjątkiem ewentualnych świadczeń na rzecz osób uprawnionych do zachowku na zasadzie art. 1000-1001 k.c. Dział spadku przeprowadzany jest pomiędzy pozostałymi spadkobiercami. Art. 1000. § 1. Jeżeli uprawniony nie może otrzymać od spadkobiercy należnego mu zachowku, może on żądać od osoby, która otrzymała od spadkodawcy darowiznę doliczoną do spadku, sumy pieniężnej potrzebnej do uzupełnienia zachowku. Jednakże obdarowany jest obowiązany do zapłaty powyższej sumy tylko w granicach wzbogacenia będącego skutkiem darowizny. § 2. Jeżeli obdarowany sam jest uprawniony do zachowku, ponosi on odpowiedzialność względem innych uprawnionych do zachowku tylko do wysokości nadwyżki przekraczającej jego własny zachowek. § 3. Obdarowany może zwolnić się od obowiązku zapłaty sumy potrzebnej do uzupełnienia zachowku przez wydanie przedmiotu darowizny. informacje o jednostce orzeczenia sądów tezy z piśmiennictwa komentarze Art. 1001. Spośród kilku obdarowanych obdarowany wcześniej ponosi odpowiedzialność stosownie do przepisów artykułu poprzedzającego tylko wtedy, gdy uprawniony do zachowku nie może uzyskać uzupełnienia zachowku od osoby, która została obdarowana później. informacje o jednostce komentarze poczytaj, przemyśl i napisz co wymyśliłaś. z tych przepisów wynika wszystko o co pytasz.

Gość kamilapych
dlugo mialam podobne problemy jak autorka watku na szczescie znalazlam pelnomocnika, ktory ostatecznie zalatwil wszystko za mnie mecenas marta kościelska z poznania, ma kancelarie kolo starego rynku nie moglam lepiej trafic wszystko bylo zalatwione blyskwaicznie i rzeczowo, no i na dodatek nie zaplacilam bardzo duzo

Gość gość
Na twoim miejscu skonsultowalabym takie cos z adwokatem, moge polecic Ci mojego sprawdzonego www.kancelaria-temida.pl koniec koncow wszystkie dokumenty i tak bedziesz musiala zalatwic u adwokata

Gość gość
Wszystkie kwestie prawne związane ze spadkiem, darowizną i innymi tego typu sprawami, konsultowałbym raczej z notariuszem. On będzie wiedział najlepiej co zrobić i czy podanej przez Ciebie osobie należy się jakaś część tych pieniędzy. We Wrocławiu korzystam z kancelarii notarialnej www.notariusz-kalncelaria24.pl więc wydaje mi się, że tam bez żadnego problemu mógłbyś się udać.

Gość gość
DRUGIE NIC NIE DOSTANIE

Gość amber54
Moim zdaniem w tej sytuacji najlepiej skontaktować się z prawnikiem zajmującym się prawem spadkowym np z http://bergtraum.eu/ Na forum raczej nikt ci nie doradzi co masz robić. Przygotuj się na to, ze nie bedzie łatwo. Sprawy związane ze spadkiem, zachowkiem itd zazwyczaj są bardzo trudne i czasochłonne.

Gość gość
przed taką dość poważną i skomplikowaną sprawą najlepiej poradzić się prawnika, co można zrobić, w Łodzi renomowaną kancelarią jest np. www.adwokat-lodz.eu

Gość Katagenda
Wszystkim którzy mają podobne problemy polecam zapoznać się z tym artykułem http://www.q-rczak.pl/uslugi/problem-ze-spadkiem/ . I polecam polegać na notariuszach, ostatnim razem byłem u takiej jednej Pani i muszę powiedzieć że wszystko bardzo rzeczowo wyjaśniła.

Gość gość
Ja na Twoim miejscu udałabym się do dobrego adwokata zapytać o poradę. Tutaj nie ma miejsca na błędy. Jeśli jesteś z Wrocławia mogę polecić Ci kancelarię www.adwokat-wroclaw.net.pl. Mi Pani Katarzyna Kamienowska bardzo pomogła w sprawie podziału spadku.

Gość gość
To zawsze są trudne sprawy. Ważny jest skuteczny prawnik, nam bardzo pomógł pan Michał Nizioł http://www.adwokat-niziol.pl/ Bardzo skuteczny, kompetentny, dzięki niemu udało się z korzyścią dla nas rozwiązać trudną sprawę spadkową.

Gość gość
Z takim pytaniem najlepiej udać się do prawnika. Tutaj masz namiary na bardzo dobrego prawnika od spraw spadkowych http://seroczynski.com.pl/ . Prowadził moją paskudną sprawę spadkową ;)

Gość gość
Sprawa jest poważna i lepiej by było gdybyś poradziła się adwokata. Jeśli mieszkasz we Wrocławiu mogę polecić Ci kancelarię www.adwokat-wroclaw.net.pl. Korzystałam z usług pani Katarzyny już nie raz i nigdy sie nie zawiodłam.