Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka z dzieckiem

Czy dam rade?

Polecane posty

Witam, jestem na 4 roku studiow. Na polowe wrzesnia mam termin porodu. Studiuje zaocznie, nie planuje wracac do pracy. Czy wziac dziekanke czy myslicie ze dam sobie rade na studiach? To 5 rok, musze sie skupic na pisaniu pracy. Zajecia sa dwa razy w miesiacu w sobote i niedziele. Maz nie pracuje prawie nigdy w weekendy wiec zostawalby z dzieckiem, ewentualnie moze mu czasami pomoc moja mama ktora mieszka blisko. Jednak boje sie zostawiac na cale dnie takiego malenstwa. I tak naprawde studia moga sie zaczac miesiac badz kilka dni po porodzie. Co z odciaganiem mleka? Jak to zorganizowac? Nie mam mozliwosci wyjsc w trakcie wykladow i nakarmic malucha bo dojazd zajmuje mi okolo godziny. Z drugiej strony konczylabym studia razem z kolezankami, ktore zawsze moga mi podrzucic notatki, no i razem razniej. Dodatkowo mialabym szybciej to z glowy. I przy okazji bede miala tez inne zajecie a nie tylko dom i dziecko...

podnosze

To wszystko to kwestia organizacji, spokojnie DASZ RADE. Ja na ostatnim roku miałam 3 dziewczyny które miały paromiesięczne dzieci i 1 która rodziła w czerwcu - tak się spieły, że pierwsze się obroniły ;)

Gość wiesz cooooo
kobieta naprawdę wiele potrafi - problem w tym że nie każda. my ciebie nie znamy i nie wiemy czy sobie poradzisz. niewiemy czy jesteś zaradną kobietką, czy wręcz przeciwnie.

jak sie zepne to wszystko zrobie ;) jestem osoba dobrze zorganizowana i naprawde zaradna tylko martwia mnie aspekty typu: mam termin na 11.09 a studia zaczynaja sie juz 26.09 czyli na dobra sprawe moge byc jeszcze w szpitalu jak bede przeterminowana ;) no i jak z odciaganiem, czy jesli chce karmic piersia to czy dam rade tyle odciagnac zeby starczylo od okolo 7 rano do 17a czasami nawet do 19? I jak psychicznie to zniose. Pewnie na wykladach nie bede mogla sie skupic...

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmaaaa
MOżesz mies przecież zwolnienie na miesiąc lub dwa, a do sesji podejdziesz w terminie. Promotora pewnie juz masz więc w sprawie pracy bedziesz konsultować sie indywidualnie. Dasz radę

z promotorem to nie problem bo i tak kontaktujemy sie mailowo, nawet nie musze sie pokazywac, tylko w sobote na zajeciach specjalizacyjnych czesto trzeba miec jakas tam obecnosc zeby zostac dopuszczonym do zaliczenia, no ale moze faktycznie zwolnienie wtedy zalatwi sprawe...

Gość ania mala
ja mam termin na 6 wrzesnia tak jak ty skończylam 4 rok zaoczne w jednej pracy jestem na L4 w (drugiej umowa zlecenie pracuje do 22 sierpnia ale tylko weekendy) w tygodniu pomagam mężowi w firmie (fv,zlecenia,umowy,agendy po około 6h na dzień) po porodzie wracam na studia i do pracy na pół etatu + dorywcza praca w weekendy i jestem pewna że dam rade może jak się w terminie nie rozpakuje opuszcze jakieś 2 zjazdy max studia zaoczne sa własnie dla takich jak my pracujących i z dziecmi spoko :) ja chodze na państwowa uczelnie w Krakowie poźiom dośc wysoki ale nie jedna moja kolezanka dała rade

Gość studenkta z dzieckiem
ania mala a kiedy znajdziesz czas zajac sie dzieckiem? masz kogos kto sie nim zajmie jak bedziesz w pracy na pol etatu? i jak zamierzasz karmic?

Gość studenkta z dzieckiem
ania mala a kiedy znajdziesz czas zajac sie dzieckiem? masz kogos kto sie nim zajmie jak bedziesz w pracy na pol etatu? i jak zamierzasz karmic?

Gość ma.
uważam że spokojnie dasz radę. Tym bardziej jeżeli masz pomoc rodziny i żadnych innych obowiązków (mam na myśli pracę). Tak naprawdę często jest tak, że przy takich maluszkach jest mniej pracy niż przy roczniaku i wzwyż, bo zaczyna chodzić, trzeba ciągle pilnować, mniej śpi, itd. Kwestia pokarmu też do rozwiązania, chociaż wiele zależy od tego ile będziesz go miała- na początku z laktacją jest różnie. Może być tak, że na bieżąco ciężko Ci będzie dziecko wykarmić, a co tu jeszcze odciągać. Ale to zobaczysz. w ostateczności są mieszanki, którymi można malucha dokarmiać.

troche mnie podbudowalyscie :) pogadalam z mezem i tez stwierdzil ze powinnam kontynuowac studia, twierdzi ze da sobie rade, a poza tym jesienia moja mama juz nie bedzie ciagle jezdzic na dzialce wiec w weekendy tez pewnie wpadnie i pomoze jakby co tylko musimy sie dobrze przygotowac i kupic pojemniki do mrozenia pokarmu ;)

Dziewczyno, ani się waż rezygnować albo brać dziekankę, dasz radę i będziesz miała z głowy. Termin porodu niedługo, a w weekendy mąż sobie poradzi, a jak sobie nie poradzi to doceni bardziej Ciebie.

haha dokladnie, duzym plusem jest to ze np nigdy nie stwierdzi ze siedzac w domu z dzieckiem nic nie robie tylko odpoczywam ;)

Bo większość facetów myśli sobie, że skoro kobieta siedzi z dzieckiem w domu to ma taki urlop i labę, że nic tylko jej zazdrościć, a prawda jest zupełnie inna jednak fajnie jest jak sam facet się o tym przekona :) Mój synuś przez pierwsze 2 tygodnie był aniołem, a później ciągłe kolki i tak przez 1,5 miesiąca :-o istna tragedia. Nie polecam.

a jak z odciaganiem pokarmu gdy bede na zajeciach? nie bedzie tak ze bedzie sie ze mnie lalo a ja nie bede miala co z tym zrobic?

ok a ile mniej wiecej jest karmien w ciagu dnia? co ile je dziecko? wiem ze kazde jest inne ale musze sie zaopatrzyc w odpowiednia ilosc butelek...