Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Moor

Problemy z pamięcią

Polecane posty

Nauka i czytanie nie jest zbyt popularne niestety. Polacy statystycznie czytają chyba pół książkę rocznie. Już nie wspominając o nauce mając te 50-60 lat. To jest też jedna z przyczyn problemu z pamięcią

Trafne stwierdzenie ,,,, za mało czytamy i rozwijamy swoją pamieć i koncentrację ,,, właśnie dlatego jest dobrze że są takie akcje ,które nam to uświadamiają,,,, powoli ,ale jednak zaczynamy o siebie dbać.

No całe szczęście, bo ja np. dopiero jak tu zajrzałam uświadomiłam sobie, że faktycznie mogę mieć spore problemy z pamięcią... Bo teraz potrafię czasami o czymś zupełnie zapomnieć, więc co będzie za te 20-40 lat? :(

No ten problem utożsamiany jest z osobami starszymi, dlatego szokiem jest to, że coraz częściej dotyka też młodsze osoby. No ale pamięć można "naprawiać", więc nie zostaje nic innego, jak zacząć ćwiczyć:D

zgadzam się że dotyczy osób coraz młodszych, więc trzeba dbać o umysł, ale i starsi jeśli już coś jest nie tak musza dzialać,,, ćwiczenia , leki ;;;

Ja uważam, że przede wszystkim nie należy się leczyć na włąsną rękę...

pewnie że nie na własna rekę,,,,z lekami nie ma żartów,,, ale tak naprawde dobrzr jeśli zaczynamy sobie uświadamiać problem, akcje spoleczne takie jak " rozwiązanie na zapominanie ' uswiadamiają coś z czego nawet nie musimy zdawać sobie sprawy,,,

Gość mariankcn
Leki na pamięć najlepiej brać tylko i włącznie po konsultacji z lekarzem. I tak są na receptę ale nieumiejętne ich przyjmowanie może doprowadzić do tragedii.

to tak jak pisalam ,,,,lekarz dobiera leki w zależności od sytuacji,,, samemu można jedynie ziółka czy temu podobne a i to nie zawsze bo przy innych lekach też mogą szkodzić,,,,, z pamięcią nie ma żartów,,,, w artykulach już wspomnianych sporo jest ciekawych informacji

ooo dobrze że są tego rodzaju artykuły,, warto sobie poczytać,,, zainteresować się tematem, a przede wszystkim dbać o siebie czy bliskich

mam problem z babcią, widzę, ze ma problem z pamięcią, ale ona uważa, ze tak musi być i nic się z tym nie da zrobić... czy powinnam ją mimo wszystko namówić na wizytę u lekarza?

a macie jakies sprawdzone sposoby? bo babcia nie widzi problemu i twierdzi, ze lekarz nic nie pomoże

Myślę, że dobrze by by ło gdyby lekarz babcię zobaczył... Ale babcie są uparte zwykle... A co się konkretnie dzieje?

Gość mariankcn
Ja często powtarzam w koło aż w końcu się na odczep się pójdą, albo prywatne lekarz przyjedzie jak ktoś ma fundusze odpowiednie

Gość Loolitttkkkkaaaaa
Najlepiej jest przekonać taką osobę podstępem. Albo namówić innych znajomych chorej osoby by również naciskali na wizytę, np>: jak babcia nie chce isć, to namówić koleżankę babci która pomoże, ew. będzie towarzyszyć.

W jakiś poradniku wyczytałąm, że można wziąć babcie jako podporę duchową/ że niby my idziemy do lekarza a ona nas tylko wspiera/ a w ostatniej chwili uświadomić ja, że to jednak jej wizyta...

Gość mariankcn
No to może być dobre. Albo ja wymyśliłem żeby w ramach kampanii są darmowe wizyty oraz można wygrać coś ...

Gość kliknij
www.yee.pl

niezły sposób... kiedyś byłam z babcią na jakichś badaniach, tzn. jej była wizyta, ale ja byłam w ciąży, więc mi ją oddała ;) może czas się odwdzięczyć, tylko gorzej będzie ze skierowaniem, bo do neurologa jest potrzebne, tak?

Gość loolitttkkkkaaaaa
od lekarza pierwszego kontaktu. Da się załatwiić w kilka dni jak jest pilnie potrzebne!

Myślę, że po prostu powinnaś spróbować iść do lekarza pierwszego kontaktu babci i poprosić o skierowanie...

Wiesz być może lekarz proponował uż takie skierowanie twojej babci, a np.ona odmówiła... Warto spróbować...

Gość mariankcn
Zdarza się tak, że zaufany lekarz da skierowanie nie widząc pacjenta , bo ten nie może dotrzeć-uważam,że to sprawiedliwe. Można też na spokojnie porozmawiać.