Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jaaa55

szkla kontaktowe SOCZEWKI

Polecane posty

hej mam do was pytanie, mam 18lat i mocna wade wzroku -6 dioptrii, pracuje teraz w wakcje i chcialabym sobie przeznaczyc na cos kase, tak mysle nad soczewkami, tyle ze moja okulistka mowila ze sa baaardzo drogie i z moja wada bedzie ciezko czy cos takiego...;/;/ a ja bym jednak je chciala.. czy moglibyscie mi przyblizyc cene takich szkiel? moze sie orientujecie jakos?? pozdr

Gość grenadinne
allegro.pl

na allegro raczej kupowac bym nie chciala, bo roznie to bywa wiecie pierwszy raz to wolalabym takie z apteki czy cos takiego.. ludzie piszcie

Gość dfgvf
najpierw musisz isc do okulistki, zeby ci dobrala nie mozesz isc do optyka i kupic se pierwsze lepsze z soczewkami to nie jest tak hop a ta twoja okulistka to jakas niedouczona w sprawie soczewek, niby dlaczego przy twojej wadzie nie moglabys? jak juz masz -6 to jak najbardziej, bo chyba, ze masz cos nie tak z oczami i nie mozesz nosic soczewek. soczewki są wroznych cenach, ja np mam (aktualnie mam okulary) dwutygodniowe za 40 zl para, ale na allegro kupisz taniej. Tylko najp[ierw trza dobrac

Gość dfgvf
na allegro mozna juz kupic za 60zl 3 pary johnsona, one niby sa na dwa tygodnie, ale mnie okulistka pozowilila w nidch chodzc miesiac. Plus plyn tez musisz miec. Tez troche kosztuje.

Gość była projektem ale hisotria
Nie są tak drogie. Koszt soczewek to około 60 zł, o2. Jak już kupisz pierwszą pare u optyka czy okulisty to później możesz kupować na allegro za 24. Płyn solo care aqua teraz na allegro kupiłam za 70 zł, 2 duże butle i jedną mniejszą starczy mi to do stycznia a moze i dłużej. U optyka 50ml około 50zł.

Gość mirrrka05
cześc również mam 18 lat i miesiąć temu zdecydowałam sie na soczewki-zdecydowanie polecam:) mam wade mniejsza niz TY ale z tego co sie orientuje to soczewki mozna dopasowac do wady od+8 do -8. Pierwsze soczewki powinien dobrac okulista razem z optykiem(tak było w moim przypadku) Okulista wykonuje odpowienie badania na podstawie których stwierdza czy soczewki są dla Ciebie odpowiedni czy nie(np padanie na poziom łez) nastepnie konsultujesz sie z optykiem który doradza najlepsez soczewki dla Ciebie. cena jest rózna zazwyczaj waha sie od 60-100zł oczywiscei w zaleznosci od rodzaju soczewek(miesieczne, kwartalne, dzienne itp) jeżeli Twój okulista od razu bez wykonywania badan stwierdził ze nie są one dla Ciebie odpowiednie to chyba nie jest profesjonalista i powinnas zasięgnąc porady innego specjalisty.

A dlaczego niby z Twoja wada nie mozesz nosic soczewek? Najpierw okulista musi Ci oko zbadac i dopiero wtedy powie, czy możesz nosić soczewki, czy nie. Z tego co mi mój okulista kiedyś tłumaczył nie każdy moze je nosić, napewno sa jakies p/wskazania, ale juz nie pamiętam dokladnie jakie. Ceny soczewek sa różne, w zaleznosci jakiej firmy bedą i na jaki okres (np jednodniowe, 2 tyg, miesięczne) Ja za swoje 2 tyg płace 39zł + płyn 40zł ale on starcza na ok 2,5 miesiąca

aha no to dzieki za porade:) do okulistki mojej na pewno juz nie dlugo sie wybiore, bo na cos kase chce przeznaczyc.. kurde jeszcze ten plyn jest, fakt macie racje za tani to on nie jest.. bo gdzies na forum przeczytalam, ze sa jakies soczewki za 46zl na miesiac.. a taki plyn to tak w okolicach 70zl tak?

ale płyn Ci starczy na dłużej niż miesiąć. Spokojnie możesz go na allegro kupić, tam napewno jest taniej. Z tego co wiem moi niektórzy znajomi plyn wymieniają co 2 dzien, więc przy dobrych wiatrach starcza im na pół roku :)

dzieki dzieki za wypowiedz, bo zakladania jakos tam sie nie boje, bo oczywiscie mozna nabrac wprawy nawet trzeba. tylko wiadomo cena najwazniejsza, ale chcialabym po prostu sprawdzic jak to jest, a na pewno wygodniej od okularow, ktore nosze z 5 lat! a to jak juz bym te pierwsze kupila to potem moge na allegro smialo tak? bo wiem, ze tam sa tylko nie chcialabym jakis zwyklych, ktore moga zaszkodzic (chyba rozumiecie).. a czy w aptece tez moglabym je znalesc zas?

Jak juz lekarz Ci wybierze rodzaj soczewek, kup najpierw u optyka i sprawdź czy dobrze sie w nich czujesz, bo może sie okazac, że sa nieodpowiednie dla Ciebie i wtedy jak kupisz całe opakowanie na allegero to będziesz miała kase w plecy. Ja kiedys musiałam kupic inne, bo akurat byłam w innym mieście i tam nie było wyboru i powiem Ci, że byly straszne, non stop czułam ze mam je w oku, ze sa jaies takie sztywne, czasem same wypadały, porażka. Te których używam są bardzo komfortowe, sa mocno uwodnione więc nie czujesz w ogóle że je nosisz.

Gość widia
Najpierw zmień okulistkę!Naprawdę sporadycznie zdarza się,że ktoś nie może nosić soczewek.Koszt soczewek u optyka to ok 35-40 zł za parę(na jeden miesiąc) ale np w sklepach internetowych praktycznie o połowę taniej.Do tego koszt płynu i odrobinę cierpliwości.Ja mam większą wadę od twojej i soczewki to dla mnie wybawienie.Powodzenia

a no juz sie zjarzylam ze jednodniowe heh teraz wlasnie tak patrze i znalazlam trzy pary na allegro za 65zl na miesiac, tylko powiedzcie mi czy jak sa te 3 pary to to jest jedna para na miesiac czy te wszystkie trzy musze wynosic przez ten miesiac?/ bo tego wlasnie nie rozumiem

a i jeszcze jedno mam pytanie, jak mam przykladowo wade -6,75 to czy te soczewki sa takie dokadne czy bede musiala wtedy miec soczewke rowne -6?

Gość a więc takkkk
Przez miesiąc nosisz daną parę, po miesiącu kolejną i kolejną po następnym. Dany okres czasu dotyczy konkretnej pary soczewek. Za parę płaci się od 30 zł w górę. Płyn który mi starcza na trzy miesiące - butelka 450 ml kosztuje około 30-40 zł. A co do wady wzroku, to moje dwie koleżanki mają dodatkowo w okularach cylindry i muszą mieć specjalne soczewki, koszt jest spory. Może i tutaj jest podobnie. Tak czy inaczej soczewki może dobrac tylko okulista. Co do mocy to przynajmniej moje zmieniają sie co 0,25 D do mocy 4 D, nie wiem jak wyżej. Z tego co wiem większośc soczewek do pewnej mocy ma werjse co 0,25, a powyżej jakiejś wartości chyba co 0,5