Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wroclawianka85

tekst do migdalow -podziekowania dla gosci

Polecane posty

jako podziekowanie dla gosci kupujemy woreczki z 5 migdalami dla kazdego goscia, bezie przy kazdym woreczku karteczka :dziekujemy za przybycie itd, chcialabym jednak aby bylo tam jeszcze napisane co symbolizuja te migdaly, bo niekazdy gosc zrozumie dlaczego dostal 5 slodkich migdalow, jak byscie mi doradzili ulozyc tekst na tej katreczce?

tez o tym myslalam ale niestety wpadlam na to jak juz mialam gotowe karteczki z podziekowanie no i teraz troche glupio tak dopisac dlugopisem:P mysle ze nic nie trzeba wymyslac tylko poprostu wypisac to co one symbolizuja

Gość hzxtfhgfjh
a co one symbolizują? pierwsze słyszę...

\"Pięć migdałów w lukrze stanowi tradycyjne i symboliczne wypełnienie podziękowania dla gości. Migdały symbolizują życzenia szczęścia, zdrowia, bogactwa, długowieczności oraz cudownych dzieci, składane gościom w podziękowaniu za przybycie na uroczystość.\"

po co komuś dawać coś, czego symbolike trzeba jeszcze tłumaczyć dodatkowo na kartkach :o

Gość to jezli ktos nie zna tych
symboli to te migdaly moga byc na pamiatke lub do zjedzenia

nie obraźcie się, ale dla mnie to jest dodatkowe wywalenie pieniędzy w błoto. Gościom za przybycie na slub dziekuje się weselem, suto zastawionym stołem, muzyka itd. N akoniec gościom z aprzybycie dziękuję się butelką wódki i ciastem na wynos (choć nie koniecznie). Tyle pieniędzy kosztuje cale przedsięwzięcie i jeszcze wydawać kasę na takie pierdoły? A na co komu taka pamiątka? Każdy do torebki wrzuci, zgniecie się, wysypie i na tym się pamięć skończy. Jak dla mnie nie warto- ale każdy decyduje o sobie. To w sumie miły gest, ale jesli kotś ma symbolike gdzieś lub nie wie o co chodzi z tymi migdałami to uwarzam, że to po prostu niepotrzebny wydatek.

ja mialam wesele z noclegiem i zrobilam podobnie jak u znajomych czyli na stoliku pzry lzoku kazdy otzrymał pol litra wody mineralnej, 0,2 litra w ozdobnej buteleczce wodki i zapakowane po 5 migdalow w czekoladzie pzrewiazane wstazeczka z wierszykiem cos w stylu dziekujemy z apzrybycie, bawcie sie dobzre itp. bardzo sie to wszystkim podobalo, niektorzy z rana sobie lykneli klina a inni wode :D ale to ma sens jesli jest wesele z noclegiem ale przy weselu na sali to idiotyzm moim zdaniem

Gość jak ktos chce wydawac pieniadz
e to jego sprawa nie powinnyscie ich za to krytykowac, tylko ciekawi mnie czy jakbyscie dostali te migdaly to czy bylibyscie oburzeni? ja wole szczerze mowiac dac te migdaly ktore od razu są ozdobą stołu , niz jakbym miala po wesela latac za kazdym i wreczac mu butelke wodki lub ciasta co wbrew pozorom jest wiekszym wydatkiem

ja nie krytykuje tylko wyrażam swoje zdanie, przeciez rozumiem to, że każdy ma prawo do wyboru tego, co jemu się akuratnie podoba.:)

Gość nie sypiam z komiczne
gdzie jest ta tradycja migdalów?? pierwsze slysze

czytalam ze to zWłoch przylazło pzrez Francję do hiszpanii a teraz opanowało i Polskę

Gość operka
We Francji faktycznie jest taki zwyczaj - mam takie woreczki trzy: z wesela, z chrzcin i komunii. Ale w PL jeszcze się z tym nie spotkałam. Aczkolwiek podoba mi sie to, mam ciągle te migdały na pamiątkę, bo bardzo ładnie to zapakowane jest ;)

Gość lolka ta od bolka
ciasto daje sie jezeli zostanie po poprawinach czy po weselu, tak samo jak i wodka dla najblizszej rodziny

Ten zwyczaj jest z Włoch, osobiście uważam że to miły gest, goście siadają do stołu a każdy ma przy swoim nakryciu woreczek z migdałami i dołaczona karteczka: \"Kochani goscie dziekujemy za przybycie, ofiarujemy wam 5 słodkich migdałów symbolizujacych zyczenia:szczęścia, zdrowia, bogactwa, długowieczności oraz cudownych dzieci. ŻYczymy udanej zabawy. Kasia i Łukasz.8.08.2009.\" Całośc kosztowała nas okolo 250 zł i wcale nie uwazamy ze pieniadze te sa wyrzucone w błoto. Powiem szczerze ze na pewno goscie ze strony mojego Łukasza beda mile zaskoczeni bo nie znaja tej tradycji, natomiast z mojej strony kilka osob zna, no i dodatkowo uwazam ze te migdaly sa lepszym podziekowaniem niz aniolki z masy solnej, bo maja jakies znaczenie , kto bedzie chcial moze je zjesc a kto nie zatrzyma na pamiatke:D