Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ŚWIEŻOUPIECZONAMĘŻATKA

ODSTAWIENIE TAB ANTY A ZAJŚCIE W CIĄŻE

Polecane posty

MAM TAKIE PYTANIE OTÓŻ JESTEM ŚWIEŻO PO ŚLUBIE I Z MĘŻULKIEM CHCIELIBYŚMY ZACZĄĆ STARAĆ SIE O DZIDZIUSIA DO TEJ PORY ZABEZPIECZALIŚMY SIE TAB ANTY TJ. YASMINELLE BRAŁAM JE PRZEZ 1ROK I TERAZ NACHODZI MNIE JAK DŁUGO TRZEBA ODCZEKAC PO OSTATNIM OPAKOWANIU TAB ŻEBY DZIECKO URODZIŁO SIE BEZ ŻADNEJ WADY A MOŻE TO NIE JEST TAK JAK MYŚLE I JEDYNYM ZAGROŻENIEM JEST CIĄŻA MNOGA ( CO WCALE DLA MNIE BY NIE BYŁO PROBLEMEM;) ) JAKIE JEST WASZE ZDANIE NA TEN TEMAT? JA JESTEM W TRAKCIE OSTATNIEGO BISTRA PÓŹNIEJ WYBIORE SIE DO LEKARZA ALE WCZEŚNIEJ CHCIAŁABY POZNAĆ WASZE ZDANIE I WASZE DOŚWIADCZENIA JAK TO U WAS BYŁO BO TROCHE SIE MARTWIE

nIKT SIE NIE WYPOWIE???

Gość lepiej odczekac około
trzy miesiące, az organizm się uspokoi i dojdzie do siebie. Wykorzystaj ten czas koniecznie na łykanie kwasu foliowego - bez niego jest ryzyko wad układu newrowego u dzieca

Gość nie wiem jak inni
ja zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek, a brałam je 5 lat bez przerwy, wszystko OK, kwas foliowy łykałam razem z anty, ponieważ tabletki antykoncepcyjne upośledzają wchłanianie kwasu foliowego i magnezu. Jeżeli nie brałaś wcześniej kwasu foliowego, to faktycznie odczekaj 2-3 cykle i bierz w tym czasie kwas foliowy i omega 3, a najlepiej specjalne tabletki Feminatal 800 dla kobiet planujacych ciążę :)

Gość ale wy sie nakrecacie
po odstawieniu bedziesz najbardziej płodna ale lepiej jak dziewczyny piszą odczekać z 3 miesiące do pół roku.

Gość ŚWIEŻOUPIECZONA MĘŻATKA
CZYLI MOGĘ JUŻ TERAZ ZACZĄĆ BRAĆ KWAS FOLIOWY NAWET JEŚLI JESTEM W TRAKCIE OPAKOWANIA?? I CZY DOSTANE GO BEZ RECEPTY?? NIE WIEM JAK INNI A DZIECKO URODZIŁO CI SIE ZDROWE?NIE MIAŁAŚ PROBLEMÓW Z DONOSZENIEM CIĄŻY?? DZIĘKI ZA WYPOWIEDZI PROSZE O WIECEJ!

Gość oczywiście że możesz
kwas foliowy kupisz bez recepty w każdej aptece, cyba jedynie duże dawki sa na recepte. Możesz spokojnie brac z tabletkami anty, nawet podobno jest to wskazane:d

A ORIENTUJE SIE KTOŚ W JAKIEJ JEST CENIE TEN KWAS FOLIOWY??

Gość joojjjjj
folik nawet w rosmanie kupisz 5zł na 30 dni

DZIĘKI ZA UDZIELONE INFORMACJE;) A MOŻE KTÓRAŚ Z WAS ROZPOCZĘŁA STARANIA ZARAZ PO ODSTAWIENIU TAB I SKOŃCZYŁO SIE TO CIĄŻĄ MNOGĄ?? CZY TYLKO TAKIE CHODZĄ POGŁOSKI A W PRAKTYCE JEST INACZEJ?

MOŻE KTÓRAŚ SIE WYPOWIE W TEJ KWESTII JESTEM BARDZO CIEKAWA

jest szansa na ciążę mnogą, bo po odstawieniu antykoncepcji jajniki się budzą i zaczynają pracować ze zdwojoną energią, i czasem w jednym cyklu zamiast jednego jajeczka wypuszczą dwa. nie ma w tym nic strasznego, ot, normalna fizjologiczna reakcja organizmu na odstawienei antykoncepcji. czasem nawet tak się leczy objawy niepłodnosci na tle "leniwych jajników". wiec don't worry. przypadków ciąży mnogiej spontanicznej na tym tle znam jeden, przypadków kiedy był to efekt leczenia - kilka. wszystkie dzieci zdrowe i normalne.

A POWIEDZCIE MI JESZCZE JAK WYGLĄDA STARANIE O DZIECKO KIEDY KOBIETA BIERZE TAB ANTY KIEDY MA TZW. LENIWE JAJNIKI? CZY TEŻ MUSI ODCZEKAC TE 3-6 MIESIĘCY I DOPIERO PO TYM WIELKIE STARANIE CZY OD RAZU ZABIERA SIE DO DZIAŁANIA??

przeczytaj to co anpisałam i powiedz mi jak na logikę to powinno wyglądac?... zadnego czekania, tylko od razu do roboty.

e myśle ze tabletki nie tak bardzo wpływają na to czy sie w ciąże mnogą zajdzie czy nie - raczej to jakis znikomy procent przypadków bardziej juz leczenie niepłodnosci itp. Ja odłożyłam tabletki w lipcu a w marcu zaszłam w ciąze mnogą ale nie sądze zeby to była przyczyna tabletek zwłaszcza po takim czasie.

no po takim czasie oczywiscie ze nie. ten efekt utrzymuje się max trzy cykle po odstawieniu piguł, a czasem krócej, bo organizm tak naprawde potrzebuje właśnie max trzech cykli zeby sie do piguł przyzwyczaic i odzwyczaic.

Gość Kaaarrraaammmbbaa
AUTORKO!!! Wyłącz caps lock bo tego sie nie da czytac :o

więc jak to kiedy mam np tzw. leniwe jajniki biore anty żeby je pobudzić i zaraz biore sie do roboty a kiedy biore anty jako antykoncepcje odstawiam i musze odczekać te kilka miesięcy???dlaczego?? czy po kuracji pobudzającej jajniki nie ma ryzyka wad u dziecka??

Kaaarrraaammmbbaa wyłączyłam ale masz coś interesujacego do powiedzenia??

spa_cja I Z DZIDZIUSIEM WSZYSKO OK?

"więc jak to kiedy mam np tzw. leniwe jajniki biore anty żeby je pobudzić i zaraz biore sie do roboty a kiedy biore anty jako antykoncepcje odstawiam i musze odczekać te kilka miesięcy???dlaczego?? czy po kuracji pobudzającej jajniki nie ma ryzyka wad u dziecka??" nic nie musisz czekać. po żadnej antykoncepcji nie ma ryzyka żadnych wad u dziecka. robi się przerwę po ich odstawieniu po to zeby organizm mógł wrócić do swojego naturalnego cyklu, żeby zaczął własnie owulacje i żeby mozna było wyznaczyc moment zapłodnienia. a nie jakies głupoty o wadach...

Czyli tak to odczekiwanie 3-6 miesiecy po tab anty jest tylko po to aby w razie ciąży ustalić termin zapłodnienia??bo od razu po odstawieniu tab nie wiadomo kiedy są oluwacje i ciężko by było doszukać sie dnia zapłodnienia o to chodzi??

tak, tylko i wyłącznie. właściwie to o tym powinnaś z lekarzem rozmawiać skoro dziecka planujesz

WIEM WIEM lekarz jest konieczny ale ja chciałam w połowie opakowania sie wybrac a jestem dopiero na początku. a poza tym Wasze opinie chciałam poznać i doświadczenia na ten temat...zawsze sie przydadzą takie rady...bo kto nie będzie lepiej wiedział jak nie my kobiety

tak. o to chodzi. no i o to żeby nie ryzykowac ciązy mnogiej :)

Gość ale w Twoim przypadku
nie zażywałaś kwasu foliowego, więc z ciąża powinnas czekać. Bo akurat niedobór tego kwasu - a bardzo latwo go miec powoduje wady rozwojowe układu nerwowego.

"bo kto nie będzie lepiej wiedział jak nie my kobiety" lekarze?... poczytaj tu częśc wypowiedzi to sama dojdziesz do wniosku że wiedza randomowej użytkowniczki netu nie powinna byc podstawą do snucia wniosków. przeciez tutaj w co drugim temacie lecą takie kwiatki ze włosy dęba stają...