Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Dość powszechnie znane są wady używania chodzików. Nie wszystkie mięśnie dzieci, pracują, są generalnie niezalecane. Zresztą różnych ryzyk jest sporo. Ale czy któraś z Was używała specjalnych stelaży do chodzenia dla niemowląt ? Ostatnio FDA po dość rygorystycznych testach dopuściłą je do obrotu w USA. Wiem, że zaczyna się je sprowadzać do Polski. Co sądzicie o tej nowej możliwości, aby w ten sposób przyspieszyć możliwość chodzenia naszym niemowlętom ?

powiem tak, u mnie w rodzinie niejedna mama używała chodzików i jakoś nikomu się nic nie stało :) mój synek dostał na chrzciny od chrzestnego taki chodzik : http://junior.euromall.pl/product-pol-12498-Chodzik-edukacyjny-z-pulpitem-muzycznym-i-stoperami-BabyOno.html i nie widzę powodu żeby od czasu do czasu go poużywać. chodzi o to żeby wszystko robić z głowa i nie przymuszać dziecka. A jak już będę widziała że jest dość stabilny by zacząć chodzić samodzielnie to wole kupić szelki do nauki chodzenia a nie jakiś stelaż... no ale to moja prywatna opinia.

chodzikom i wszelkiego rodzaju "wspomagaczom" mówię stanowcze NIE!

No właśnie, jak przeważnie w takim przypadku sprzeczne opinie. Wspomniane stelaże są w założeniu bezpieczniejsze no i co najważniejsze, pozwalają już na naukę chodzenia dla niemowląt. W zasadzie już dziecko 3 miesięczne, radzi sobie w nich, z chodzeniem.

czy ty widzisz co piszesz? "W zasadzie już dziecko 3 miesięczne, radzi sobie w nich, z chodzeniem." 3 miesięczne dziecko nie siedzi, co dopiero mówić o utrzymywaniu pozycji pionowej potrzebnej do chodzenia. pozycja pionowa powoduje nacisk na kręgosłup który dla 3 miesięcznego dziecka może być tragiczny w skutkach

Gość Taka co nie wie
Cała moja rodzina jest na chodzikach wyuczona chodzić i nic nam nie jest. z kolei moja koleżanka była uczona "za rączkę" i ma krzywe kostki ;p. Teraz moja 8 msc kuzynka chodzi powoliw chodziku i lekarz ortopeda powiedział "OK ale z umiarem"

Ale chodzik to można by ewentualnie zastosować w przypadku dzieci 10-12 miesięcznych. Bardziej chodzi mi o możliwość nauki chodzenia dla dzieci od 3 miesiąca. Szukałam trochę po sieci o najnowszych możliwościach i stąd moje pytanie.

Gość autorko chyba jestes
niepowazna!!!!! nauka chodzenia od 3 miesiaca????? dziecko ledwo co nauczylo sie trzymac glowke a Ty chcesz je uczyc chodzic puknij sie

tja no i nauka prowadzenia samochodu od 6. roku życia :D