Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SOSSOS

TĄ-TĘ....KTOŚ TU WIE?

Polecane posty

Gość SOSSOS

Jak bedzie prawidlowo?....TĄ skromną płytkę dedykuję itd........czy?...TĘ skromna plytke dedykuje itd.======jaka forma bedzie prawidlowa?Dziekuje za wszelka pomoc.milego wieczoru wszystkim zycze.

Gość TĘ płytkę
choc w jezyku potocznym czesto uzywane jest błedne TĄ. Jesli np piszesz, drukujesz itd wtedy nie wypada pisac niepoprawnie.

Gość tą i już

W języku potocznym już można, w rozmowach, w nieoficjalnej korespondencji też. Ale tutaj użyłabym "tę".

Gość goodies
tę płytkę 🖐️

Gość SOSSOS
Jak widac wiecej osob ma watpliwości...nie jest to takie proste. "Jesli np piszesz, drukujesz itd wtedy nie wypada pisac niepoprawnie." Właśnie-nie wypada,dlatego chce sie upewnic=otwierdzić.Dziekuje za wypowiedzi,ale...nadal sa rozbieżności,chociaz z akcentem na TĘ

SOSSOS Jak widac wiecej osob ma watpliwości...nie jest to takie proste. Nie, to jest proste. Tylko trzeba znać zasady. :)

Tę płytkę. Zasada jest bardzo prosta, żeby zapamiątać: analogicznie do końcówki rzeczownika. Tę płytkę, tą płytką to jajko ta kurtka, z tą kurtką, podaj tę kurtkę. Mam nadzieję, że to pomoże na przyszłość.

Gość Ooo...
jessienna jesteś super!

jessienna Tę płytkę. Zasada jest bardzo prosta, żeby zapamiątać: analogicznie do końcówki rzeczownika. Tę płytkę, tą płytką to jajko ta kurtka, z tą kurtką, podaj tę kurtkę. Niczego nie wyjaśniłaś tak naprawdę. :) Tutaj chyba jednak lepiej :) http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2227

Gość SOSSOS
Bardzo dziekuje za zmagania,podpowiedzi itd. Szczególnie dziękuję JESSIENNEJ,ktora w bardzo ładne ,prosty sposob wyjaśnila TĘ zasadę+ MUSZTARDA-za podeslanie linku-dziekuje. .Mam nadzieję,że...wielu j skorzysta.Dziekuje i pozdrawiam wszystkich.

Gość Ooo...
Musztarda! ci zaszkodziła. Przecież tam pisze to samo, o czym pisała jessienna. Jesienna dzieki, lubie proste zasady. Mozna łatwo i na zawsze zapamiętać.

Gość zdecydowanie uzyj
formy "tę" chociaz forma "tą" tez jest poprawna. Ale to raczej w jezyku potocznym ;)

Jeśli dla Ciebie „Weź tę książkę”, ale: „Weź tamtą książkę”, „Weź pierwszą książkę”, „Weź ładną książkę”. to jest to samo co napisała jesienna, to nie mam pytań. I... jest napisane...

napisz tak Ta skromna płytka jest z dedykacją dla.............. i już :classic_cool:

Gość SOSSOS
DO ....Ooo... Z całym szacunkiem,ale....nie zaszkodzila mi Musztarda,czytaj uważnie prosze,tak wlasnie napisalam JESSIENNA w ladny i prosty sposob nam przekazala,ale Musztarda tez sie pofatygowala i wstawila nam aktywny link=należy rownież to docenic...jestem obiektywna JESZCZE RAZ DZIEKUJE

Gość Ooo...
Czytam uważnie! Przytyk z musztardą, nie był skierowany do ciebie, lecz właśnie do niej, za ignorację wypowiedzi jessiennej. Musztarda, najpierw sie doczepiłaś do jessiennej, (nie wiem, po co?) a zaraz potem do mnie. A co do zaimków, to wydaje mi się, że w tym topiku chodziło o zaimek "tę" i "tą", a nie o inne określenia, co wyjaśnia artykuł powyższego linku. Nie rozumiem więc, wątpliwych uwag musztardy. Sama więc, czytaj uważnie, a dopiero potem zwracaj komuś uwagę.

Chyba nie zrozumiałaś o co mi chodzi... Jesienna napisała: jessienna Tę płytkę. Zasada jest bardzo prosta, żeby zapamiątać: analogicznie do końcówki rzeczownika. W ogóle nie o to chodzi. 🖐️

Gość musztarda nie czepiaj się
chodziło o TĘ i TĄ a nie TAMTĄ. Jesienna wyjaśniła jak należy, że trzeba patrzeć na końcówkę rzeczownika, który jest za TĘ czy TĄ tę - książkĘ, płytkĘ, markę, sukienkę

Ok, już się nie czepiam... Tę płytkę, tą płytką to jajko ta kurtka, z tą kurtką, podaj tę kurtkę. Tę płytką wodę pokonałam pontonem... Też takie oczywiste, że końcówka wskazuje?

Gość oczywiście że tak
tę wodę :) o rzeczownikach mówimy a nie o przymiotnikach

Gość chórek kafeterianek
Biernik: tę Narzędnik: tą