Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pigulkiyasminn

9-dniowa przerwa w pigulkach

Polecane posty

Gość pigulkiyasminn

Czy jesli zrobie 9 dniowa przerwe i 10-tego dnia zaczne nowe opakowanie to dalej bede zabezpieczona? oczywiscie nie mowie tu w trakcie przerwy (tych 2och dodatkowych dni) tylko czy od momentu rozpoczecia nowego opakowania bede zabezpieczona?

a co cię się dzieje że chcesz przedłużać- poczytaj ulotkę, jest napisane na pewno, że przerwę w pigułkach można skracać, ale nigdy wydłużać :O

Gość tabletkiyasmin
tak, wiem ze teoretycznie nie mozna wydluzac tylko ze w takim razie po jakim czasie jestem zabezpiczona bo w ulotkach zawsze jest napisane ze jest sie zabezpieczonym od pierwszej tabletki (np jesli to jest twoje pierwsze w zyciu opakowanie) w tym momencie rozumiem ze przez te 2 dni pigulki nie dzialaja ale jak rozpoczynam opakowanie to nie powinno byc juz wszytko ok?

maleńki kwiatek- no w mojej ulotce tak napisali :) Np. jak chcesz sobie przyszłą miesiączkę przesunąć np. o dwa dni( ja tak zrobiłam bo miałam jakieś ważne wyjscie i chciałam, żeby się wczesniej zaczęła) to przerwę w tabletkach miałam nie 7 dni ale 5. I luz, lekarz mi powiedział, że nic się nie dzieje

Gość tabletkiyasmin
no skraca sie np jak sie chce zmienic date wystepowania miesiaczki ja niestety troszke przekombinowalam i tak sie stalo ze jest to przerwa 9 dniowa

nie można wydłużać ani teoretycznie, ani też praktycznie. nie i koniec. jesteś zabezpieczona od 1 tabletki na początku brania. jeśli przerywasz branie zabezpieczenie spada. w tym przypadku musiałabyś chyba z tydzień na gumie jechać, sprawdź co ulotka mówi o ZAPOMNIANYCH tabletkach w 1 tygodniu. Maleńki żółty kwiatek nie możecie skracać przerwy? np. do 4 dni? bo moja ulotka na taki manewr pozwala, no ale wydłużać nie wolno w żadnym razie

u mnie to skrócenie przerwy nie wpływa na następne opakowanie, biorę w całości, tylko oczywiście dni "odstawienia" się przesuwają ;)

Bo mi chodzi tylko o jeden dzień. Byłam u gina w piątek i pytałam o tą przerwę. Powiedziała mi, że owszem mogę ją zrobić, ale musze przyjąć dodatkowe, tak by przerwa wypadła w ten sam dzień co zawsze.

przerwe mozna skracac ale nigdy wydłuzac bralam 3 rodzaje tab i na kazdej ulotce tak pisało a co do pigulkiyasminn to potem widzimy takie tematy "brałam regularnie tab a jestem w ciazy" przeczytaj ulotke i nie ma zadne teoretycznie, jak pisze ze nie wolno wydłuzac to nie wolno

Maleńki żółty kwiatek mozesz skrocic przerwe a potem normalnie zaczac brac nowe opakowanie i nie ma koniecznosci dobierania tabletek dziwna troche informacje podała ci twoja ginekolog

Gość echhhhhh
mi moja lekarka powiedział co innego :D i ulotka też mówi (moja) że jak chcesz przesunąć okres robisz np tylko 6 dni przerwy i potem normalnie bierzesz 21 tabletek. Dla przykładu: zaczynasz opakowanie zawsze w soboty i kończysz zawsze w piątek. A chcesz przesunąć okres to nowe opakowanie zaczynasz w piątek (nie w sobotę jak zawsze) i kończysz w czwartek. później juz normalnie tyle że od tej pory bedziesz zaczynac opakowanie w piątki a konczyc w czwartki.

Gość tabletkiyasmin
nic nie jest napisane apropos wydluzania w ulotce generalnie to sytuacja byla taka ze postanowilam przesunac okrez biorac kolejne opakowanie (kiedys mialam opankowanie po skroceniu cyklu zostalo kilka tabletek) niestety tabletek nie starczylo na pelne 7 dni tak wiec musialam skonczyc wczesniej nie tak jak zawsze i zeby ustawic sobie okres tak jak mialam chcialam 9 dniowa przerwe no ale nie bede ryzykowac w takim razie

absolutnie nie bedziesz zabezpieczona. Gin mi mówił. Najważniejsze sa pierwsze dni brania pigulek. Jesli nie wzięłaś na czas- musisz zrobic przewre 1 cykl i od krwawienia nastepne opakowanie.