Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MariczkaDul

Pytanie do kobiet które gotują

Polecane posty

Gość MariczkaDul

No wiec tak mam dwa pytania: 1.)"z białek ubić na parze sztywną pianę"-co to znaczy i jak się to robi?:) 2.)"utrzeć żółtka z cukrem" również co to znaczy i jak się to robi":) prosze o pomoc ponieważ jestem początkująca i chciałabym samodzilenie zrobic pierwszy deser:):) będę wdzieczna za pomoc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MariczkaDul
Proszę pomózcie mi chce zrobic niespodzianke mamie:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ci powiemm
2. utzrec zoltka z cukrem to nic innego jak cukier i zoltka i misce i ucierasz ... np . palka do ciasta albo od ziemniako mozna... ucierasz czyli trzesz ... ile ty masz lat?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masz mikser
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Białka wlewasz do garnka , który to garnek wstawiasz do drugiego- większego, wypełnionego wodą. Woda ma "mrugać" - czyli delikatnie sobie bul-bulkać . A Ty klasycznie mikserem ubijasz pianę. Wzrost temperatury jest łagodny , więc nie ma niebezpieczeństwa gwałtownego ścięcia białka. Natomiast piana pomalutku się zagęszcza i jest sztywniejsza, niż po normalnym ubijaniu "na zimno". Utrzeć żółtka z cukrem możesz w makutrze, lub mikserem w misce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i jeszcze jak ucierasz żółtka to do białości ,czyli jak dasz jaja z cukrem to na początku masa jest żółta i to mocno a ma być biała coś a'la wanilia i nie może być wyczuwalny kryształ cukru ,czyli do gładkości .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ej czy ja dobrze rozumiem
utrzec zoltka z cukerem to jest kogiel mogiel,wiesz ?? bierzesz zoltka (same!) i dajesz duzo cukru i krecisz lyzeczka :)az bedzie geeeste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MariczkaDul
mam 16lat...dzięki wam za pomoc:::)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
białko na parze nie wiem. nigdy nie robiłam. robię normalnie. utrzec żółtka z cukrem: bierzesz i oddzielasz białka od żółtek. na jedno żółtko 1,5 łyżeczki cukru i miksujesz/ubijasz, aż utworzy się jednolita masa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oporna gospodyniiii
uwierz mi ze to jeszcze nie jest nic dziwnego ... moja kuzynka ma 19 lat a nawet nie wie jak herbate zrobić.... poważnie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MariczkaDul
Nigdy tego nie robila i dlatego pytam//..mama zawsze gotuje itd. to jest do deseru a ja jeszcze czegos takiego nie robiłam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja mam 32 i też nie wiedziałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mariczka szacun! Pamiętaj żectrening czyni mistrza a na naukę nigdy nie jest za późno. Ubijanie białek na parze nie jest rutynową czynnością w kuchni, nawet dla tych które gotują na codzień. A jak szukasz odpowiedzj na kulinarne pytania to wybierz inną, profesjonalną stronę. Tutaj jak widzisz za chęci same potrafią zjeść...kogoś. :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mysle ze Mariczka przez 9 lat nauczyła się już.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×