Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tesc i ja

prawo pierwszej nocy

Polecane posty

Gość tesc i ja

jest kultywowane w rodzinie mojego faceta! jestem podlamana. Myslalam, ze juz tego nie ma dawno.

Gość patryczek lisko
a co to takiego?

Gość qazedc
Prawo pierwszej nocy (łac. ius primae noctis) – prawo pana feudalnego do spędzenia pierwszej nocy ze świeżo poślubioną żoną każdego ze swych poddanych i zdeflorowania jej. Zwyczaj wzbudzający wiele kontrowersji, opisany m.in. przez Herodota jako obyczaj ludów Afryki. W Europie dość powszechny do XVI w., a gdzieniegdzie nawet dłużej. Praktykowano go również w Polsce. Jego istnienie w średniowieczu było reliktem epoki plemiennej. Niemal wszystkie informacje na ten temat pochodzą ze źródeł mówiących o wykupowanych przez wasali zobowiązaniach, celem uniknięcia wyegzekwowania tego prawa. Było ono jednym z uprawnień pana feudalnego w stosunku do poddanych, stanowiących jego źródło dochodu związane z nadzwyczajnymi wydarzeniami. W praktyce było w średniowieczu prawdopodobnie stosowane jedynie w niektórych regionach Francji i Włoch i to przez krótki czas. Podobnie jak prawo do wyboru narzeczonej dla swego wasala, stanowiło rodzaj podatku. W niektórych rejonach, gdzie to prawo stosowano, zostało ono zastąpione "transakcją" polegającą na tym, że pan feudalny w zamian za zgodę na spędzenie nocy poślubnej z żoną poddanego pozwalał mu na upolowanie jednego lub kilku jeleni ze swego lasu — zwyczaj ten szybko wyszedł z użycia, ponieważ mężowie zgadzający się na taką "transakcję" nie cieszyli się szacunkiem w swoim otoczeniu (jedyny ślad to nazywanie zdradzanego męża "rogaczem"). Prawo to formalnie do niedawna obowiązywało na wyspie Sark, choć od dawna było już niestosowane.

Gość tesc i ja
wspolcześnie, ze pierwsza noc nalezy do teścia. Bezsensu, bede musiala zerwac, a to 5 lat .

Gość tesc i ja
tesc jest bardzo brutalny i nie zadowala się byle czym. Słyszałam od teściowej, że jest jednak łaskawy i to mój mąż mnie rozdziewiczy. Mnie jedynie będzie boleć gardło przez parę dni.

Gość dno dna rzekłbym
dobrze że jeszcze miesiąc wakacji tylko

Gość tesc i ja
to wyzej to prowokacja. No tak, tez mnie to zszokowalo.

Gość tesc i ja
o jej, chciałam napisać "ten temat" a napisałam "to wyżej" sorry

Gość ojoj ale się dziecku spodobał
obrazeczek :o

Gość zafrapowana20
kiepsko..a ile teśc ma lat? z

Gość tesc i ja
35 :o

Gość tesc i ja
a co ja takiego zrobilam?

ojoj ale się dziecku spodobał ---> a żebyś szmatławcu wiedział/a że sie spodobał. i raczej nie dziecku, popłuczyno jedna :-O

Gość tesc i ja
T-1000 Ty widac masz jakis problem i to na dloni widac jaki. oj to niczyja wina jak tylko Twoja, ze maz woli inna ;)

Gość Bartekwacek
Starego wysłać do burdelu, niech tam sobie popraktykuje prawo pierwszej nocy.

tesc i ja--> "maz woli inna" żal.pl - po pierwsze to kiepsko u ciebie z kojarzeniem bo T-1000 to postać grana przez aktora Roberta Patricka wiec raczej to oczywiste że babeczką nie jestem skoro taki nick sobie wziąłem. po drugie nie jestem żonaty (mężaty tymbardziej) po trzecie u ciebie nie tylko kiepsko z kojarzeniem ale także z mózgiem skoro zakładasz takie durne tematy..

Gość GwidekNikoderski
Stary pryk chciałby se pobzykać. To jest chore. Ludzie opamietajcie się!

Gość a dlaczego zaraz
:D :D :D :D :D :D Całkiem dobre, i błysnęłaś wiedzą historyczną :D

Gość tesc i ja
no wiec dlatego ja sie opamietalam i musze zerwac szczesliwy 5-letni zwiazek. A tego T-1000 nie bede nawet komentowac.

Gość yks
świetny komentarz :dno dna....dobrze że jeszcze tylko miesiąc wakacji:-))))0 hihihihi

Gość t-1000 to chyba w terminatorze
byl, o ile dobrze pamietam a wlasnie ze prowokacja ciekawa, wreszcie cos innego od tych wszystkich nudow

Gość tesc i ja
no to ja napisze inny komentarz - jestescie krótkowzroczni i dopuszczacie tylko szablonowe sytuacje. Wpisalam w google seks z teściem i wyszlo tyle linków, ze mnie zamurowalo. Tym bardziej, ze po wpisaniu takiego hasla wychodzi najwiecej linkow z tesciowymi. Wiec moze warto otworzyc oczy na problem, a nie gasic czlowieka i to w taki sposob.

tesc i ja -- >posłuchaj dziewczyno. ok, może i trafiłaś na popierrdoleńców jakichś ale patrząc na to z boku to wydaje sie nic innego jak prowokacja jakiegoś popapranego gimnazjalisty co zamiast pokopać w gałe z kolegami, wychylić piwko to non stop siedzi na necie i bzdury pisze. jednak jeśli to jest real to spierrdalaj z tej rodziny jak najprędzej bo to normalne nie jest i chooy go wie co sie tam wyprawia wewnątrz tej rodzinki... do t-1000 to chyba w terminatorze --> TAAAK to z Terminatora, 2 części dokładniej :-)