Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bezsenna Zosia

Czy można wyprowadzać psa na spacer bez smyczy i kagańca ?

Polecane posty

Gość Bezsenna Zosia

Czy można wyprowadzać psa na spacer bez smyczy i kagańca ?

Gość nie można
ale ludzie i tak to robią.

Gość Bezsenna Zosia
Jest na to jakiś przepis ?

Gość nie można
zdaje się, że jest, skoro straż miejska może cię za to ukarać. Ale jaki to przepis, nie mam pojęcia. Poszukaj w googlach.

Gość facet co lubi ...
Ja bym Cie zostawił z dobermanem bez kagańca i na smyczy w ciasnej uliczce .

Gość Bezsenna Zosia
No właśnie w takiej sytuacji zostałam postawiona :o

Gość Etat
Z tego co się orientuje obowiązek zakładania kagańca maja właściciele psów ras groźnych. Tak więc jeśli pies nie ma rodowodu nie jest on psem danej rasy a jedynie psem w typie czy mieszańcem, a co za tym idzie właściciel nie ma obowiązku zakładania mu kagańca. Nie wiem co ze smyczą

Gość Etat
W Polsce nie ma jednolitych przepisów nakazujących prowadzenia psa na smyczy i w kagańcu. Obecna regulacja – skąpa i w wielu miejscach niepełna – sprowadza się do dwóch aktów prawnych powszechnie obowiązujących: - ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt - ustawa z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń Jednak ani Ustawa o ochronie zwierząt ani Kodeks Wykroczeń nie precyzuje, w jakim stopniu musimy kontrolować swojego psa udając się z nim w miejsca ogólnie dostępne. Brak jest jednoznacznego przepisu nakładającego na właściciela obowiązek wyprowadzania na smyczy czy w kagańcu. Nie oznacz to jednak, że właściciel może wypuścić swojego czworonoga jak mu się tylko podoba. Obowiązek szczególnej ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia nakłada bowiem na właściciela art. 77 kodeksu wykroczeń: Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Gość dogg
smycz musi mieć każdy pies niezależnie od rasy a kwota może być większa niż 150zł Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Gość Etat
W mojej gminie wygląda to tak: "Właściciele psów zobowiązani są do: - wyposażenie psa w obrożę, a w przypadku ras uznawanych za agresywne - w kaganiec, - prowadzenie psa na uwięzi, a psa rasy uznawanej za agresywną lub w inny sposób zagrażającego w nałożonym kagańcu" Jak już wspomniałam obowiązek noszenia kagańca ma tylko pies rasy uznawanej za agresywną. Jeżeli policja czy też straż miejska nie może udowodnić, że pies jest rasy uznawanej za agresywną, ponieważ nie ma na to żadnego dokumentu, tym samym nie może wlepić mandatu