Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

chce dzidzie

chrzestni, kogo wybrac,kiedy zapytac, co dalej

Polecane posty

witam mam dylemat. o toz nie wwiem kogo wybrac.jestem jedynaczka... niby mam kuzynki,znajome ale niewiem kogo wybrac. moze zbyt powaznie podchodze do tego. pozatym kiedy poprosic dana osobe przed porodem juz czy dopiero po. czy jako rodzice musimy przejsc jakis kurs w kosciele, czy chrzestnym moze byc kazdy,kiedy zglasza sie w kosciele ?

To najlepsze bedzie rodzenstwo cioteczne - córki/synowie rodzenstwa Twoich rodziców. Albo w ogole kuzynki ktore najbardziej lubisz i z ktorymi masz kontakt, a nie takie znad morza, kiedy Ty meiszasz w Zakopanem. Nie radze kolezanek, bo kontakt sie urwie a dziecko nie bedzie znało chrzestnych. Pyta sie po porodzie, najczesciej jak sie zaprasza na chrzciny, ew. troiche przed w razie gdyby ktos odmowil, ale mówią ze dziecku sie nie odmawia ;) przed chrztem są nauki dla rodziców i dla chrzestnych. Chrzestni musza nalezec do Wspolnoty, miec zaswiadczenie od proboszcza ze chodza do koscioła i musza koniecznie miec bierzmowanie.

To najlepsze bedzie rodzenstwo cioteczne - córki/synowie rodzenstwa Twoich rodziców. Albo w ogole kuzynki ktore najbardziej lubisz i z ktorymi masz kontakt, a nie takie znad morza, kiedy Ty meiszasz w Zakopanem. Nie radze kolezanek, bo kontakt sie urwie a dziecko nie bedzie znało chrzestnych. Pyta sie po porodzie, najczesciej jak sie zaprasza na chrzciny, ew. troiche przed w razie gdyby ktos odmowil, ale mówią ze dziecku sie nie odmawia ;) przed chrztem są nauki dla rodziców i dla chrzestnych. Chrzestni musza nalezec do Wspolnoty, miec zaswiadczenie od proboszcza ze chodza do koscioła i musza koniecznie miec bierzmowanie.

w moim kosciele nie ma nauk dla chrzestnych . mój brat musiał tylko przynieśc zaswiadczenie z koćsioła ze jest katolikiem i że ma bierzmowanie tak samo chrzestna Dominika