Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mia1234

Wycieczka do Londynu

Polecane posty

Gość Mia1234

Witam! Chcę z chłopakiem lecieć na tydzień do Anglii do koleżanki. Bilety na samolot mamy kupione, zakwaterowanie zapewnione. Chciałabym się dowiedzieć od osób, które mieszkają w Londynie, ile kasy potrzebujemy orientacyjnie na jakieś dojazdy, zwiedzanie Londynu (muzea itp.), jedzenie (oczywiście nie w drogich restauracjach).

Gość Mia1234
A może ktoś był na takiej wycieczce?

Gość Lucjusz26
Czesc kilka przydatnych informacji: tygodniowka na metro do drugiej strefy to ok 27 funtow (mozesz tez jezdzic autobusami bez ograniczen) tygodniowy bilet na wszystkie autobusy to 14 funtow KFC Mcdonalld to ok 5 funtow na osobe kolacja w taniej restauracji to ok 15 funtow od osoby... W londynie jest mnustwo darmowych atrakcji np national History Museum (dinozaury, flora i fauna), Science Museum, National Galery, British Museum , z platnych atrakcji polecam London Dungeon ok 25 funtow, Tower of London ok 30 funtow, London Eye ok 15 funtow i London Aquarium (naprawde super) ok 15 funtow pozdrawiam

To prawda, ze w Londynie jest duzo darmowych atrakcji, wiec warto z nich skorzystac. Uwazam jednak, ze atrakcje typu London Aquarium nie jest w zaden sposob typowa atrakcja londynska (moglaby byc gdziekolwiek - to po prostu duze akwarium z rekinami etc) a dlatego, ze jest umieszczone w bardzo turystycznym miejscu jest dosc drogie. I moim zdaniem akurat nie warte pojscia, ale poprzdeniczce np bardzo sie podoba. Gusta sa rozne. Moim zdaniem zdecydowanie drogie i nie warte swojej ceny jest Muzeum Figur Woskowych. Bylam 2 razy ze wzgledu na przyjazd rodziny, ale moim zdaniem cena jest zdecydowanie zawyzona. Ale Londyn jest drogi ogolnie...

Gość Mia1234
Dzięki dziewczyny! Jesteśmy parą studentów, 500 funtów to trochę sporo jak na same atrakcje i przejazdy na 5 dni :/ Może jeszcze ktoś zna miejsca warte zobaczenia, a niekoniecznie z drogimi wstępami?

Gość Lucjusz26
500 funtow to zdecydowanie duzo na 5 dni... Jak wspomnialas masz zakwaterowanie wiec chodzi jedynie o zwiedzanie... Polecam tez Regents Park z 400 odmianami roz i pieknym alejkami... naprawde warto ... polecam zdjecia... wpisz na google Regents Park pictures i sama sie przekonasz... muzea ktore wczesniej podalem sa naprawde super i za darmo na muzeum techniki i natury (sa bardzo blisko siebie) potrzebujesz caly dzien jesli nie dwa... Polecam tez spacerek wieczorem wzdluz Tamizy od London Eye w kierunku Waterloo station... naprawde przepiekne widoki i super sofy przy National Theatre... Dodatkowo mozecie pozwiedzac Trafalgar Squere (jest tam galeria narodowa) i z tamtad przejsc sie do Backingam Palace czy do Westminster... w kazdym razie posprawdzaj na google... Pozdrawiam

Gość krucafuks
Macie jeszcze poludnik zerowy(tylko obserwatorium jest platne), Imperial War Museum na poludniu Londynu, warto polazic po Covent Garden i wybrac sie na Camden Market, zajzec do Harrodsa, kolo Natural History Museum. Jak pogoda bedzie ładna jedzcie nad morze(bilety z Barking do Southend-on-see po 5funtow w obie strony-tylko w okreslone dni). Jak jest odplyw mozna kraby polapac:), a wieczorem do wesolego miasteczka.

Ja tydzień temu wróciłam z Londynu. Byłam tam 10 dni i na wstępy i jedzenie wydałam jakieś 1200 zł, więc Ty w ciągu 5 dni wydasz mniej wiecęj połowę tego. :) Zestaw w MCDonaldzie kosztuje 4,09 funta (z dużymi frytkami i Colą), mniejszy zestaw-3,79funta. Hot dog czy hamburger kupiony na ulicy kosztuje jakies 3 funty Zwróć uwagę na możliwość zakupu biletu łączonego na kilka atrakcji - można na tym zaoszczędzić, np. na stronie Sea Life Acquarium można kupić bilet do Acquarium, Madam Tussaud, the Dunegeons i na London Eye za 54 funty. Przeliczyłam, że kupując oddzielne bilety na te atrakcje wydałabym jakieś 25 funtów więcej. Wstęp do Buckingham Palace kosztuje prawie 30 funtów - jeśli chcesz zobaczyć Galerię, Aparamenty, i Stajnie. Możesz też wybrać jedną z tych rzeczy - choć znowu rzecz jasna bilet łączony bardziej się opłaca. Opactwo Westminsterskie kosztuje 15 funtow. Za dopłatą 3 funtow mozesz uczestniczyc w wizycie z przewodnikiem (tylko w j.ang.). Katedra Św.Pawła kosztuje zdaje się 10 funtow + 2 lub 3 funty dopłaty za przewodnika. Jest też łączony bilet za 8 funtow na wystawę w Tower Bridge i the Monument. Tower of London - ok. 17 funtow. No a poza tym są darmowe atrakcje - Natural History Museum, Science Museum, the British Museum, Imperial War Museum i wiele innych... Informacje o tym znajdziesz w necie. Ja za tygodniową travelcard na 4 strefy zapłaciłam prawie 40 funtów. Pamiętaj też, ze dosc drogi jest dojazd z lotniska i na lotnisko...w zaleznosci od lotniska od 9 futnow do 15....

Gość Mia1234
Dzięki! :) Te łączone bilety na atrakcje wypadają naprawdę korzystnie!

Gość Lucjusz26
Jesli chcesz chodzic po restauracjach i miec duze znizki to sprawdz www.toptable.co.uk pozdrawiam

Z Londynu wróciłam tydzień temu, na pewno Was urzeknie,bo jako miasto turystyczne jest wspaniałe,tylko dla Polaków niestety bardzo drogie.Najpierw radzę zaplanować ile będziecie potrzebować na komunikację,czyli karta do Underground,czy bilety na autobus z i na lotnisko oraz wyżywienie. Macie dobrze,że nocleg nic Was nie kosztuje :) Muzea to świetna sprawa,jest ich dużo i właściwie obok siebie,jak już wcześniej wspomniano-za darmo. Lodnon Eye nie polecam,bo nie dość,że długo stoi się w kolejce to i dla mnie to żadna atrakcja,raczej nudne 45 minut...ale jak kto woli. Dla miłośników lotnictwa -RAF Museum in Hendon (trzeba wysiąść na Colindale station,dokładny dojazd na stronie muzeum). Polecam też Portobello Road,Nothing Hill,Covent Garden i mogłabym tak wymieniać. Wydaje mi się,że na dwie osoby-5 dni wystarczy 400 funtów. Życzę miłych wrażeń i opiszcie jak było po powrocie!!!!