Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lilenaaa

Opieka spoleczna

Polecane posty

Gość Lilenaaa

Witam. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze . wiec tak mieszkam z rodzicami niedlugo bede rodzic . Z ojcem dziecka nie jestem a alimenty bedzie dawal dobrowolnie. Czy przysluguje mi sie cos z opieki spolecznej??

Gość słownik miejmy nadzieję

tak,należy ci się zasiłek celowy,okresowy i pż wszystko zalezy od dochód, dochód na osobę nie może przekroczyć 351zł, składasz stosowny wiosek do opieki,ktos przyjdzie na wywiad i po 8 dniach dostaniesz decyzje :)

Gość ale patologiaa
dziecko się umiało zrobić a już zapracować na nie to już nie. Wstyd. Trzeba bylo nie robić dziecka jak masz dwie lewe ręce, a najwyżej twoja matka niech ciebie z dzieckiem utrzymuje jak nie umiała ciebie wychować i kazała leżeć, robić dzieci i nie pracować.

Jeśli liczysz na zasiłek rodzinny i dodatki do niego np: becikowe dla rodzin w których dochód nie przekracza 504zł to musisz założyć sprawę o alimenty i dostarczyć wyrok do opieki. Co do zasiłków okresowych czy docelowych z opieki to się nie orientuję:)

Gość zolzaa
matko co za wiedzmy siedza teraz na kafe😠 od rana nie macie co robic tylko sledzicie topiki komu dowalic...wredne babska nikt nie prosil Was o opinie o sobie a Wy juz z jadem albo czepiacie sie bledow...co za wredota owszem przysluguja Ci rozne formy pomocy:)

Gość gosianica
przysluguja ci zasilki i dodatki do rodzinnego o ile twoj dochod nie przekroczy wymaganej sumy na rodzinne jest 504zl na osobe na miesiac.choc moze sie to zmienic w najblizszym czasie.na 1 dziecko rodzinnego otrzymasz 48zl+1000zlza urodzenie w pierwszym miesiacu oraz becikowe tez 1000zl

Jak nie masz dochodu to i tak musisz przedstawić dokument z us o tym że ich nie osiągnęłaś w ubiegłym roku Tak czy siak nie załatwisz nic jeśli chodzi o rodzinne i dodatki do niego dopóki nie będziesz miała wyroku z sądu a alimentach na dziecko. Jeśli chodzi o inne zasiłki z opieki społecznej to możesz o nie się ubiegać, ale wtedy będą brane pod uwagę dochody wszystkich osób które mieszkają z Tobą pod jednym dachem

Do ale patologia ty sie glupia krowo martw zebys sama nie musiała kiedys wyciagac reki do pomocy społecznej.a tak czesto bywa ze los sie lubi zemscic a zreszta od tego ta pomoc jest zeby pomagac,jak nie ty pomagasz to sie odczep lepiej jak pomagaja samotnej matce niz zasiłkuja miejscowych pijaczkow bo to najcesciej tacy alkocholicy siedza na pomocy społecznej , mieszkam wobok takiej ' rencistki" bez prawa do renty na zasiłku z pomocy a dniu w którym dostaje pomoc z mopsu idzie pic i wraca po 3,4 dniach pijana i bez pieniedzy i rozczula sie nad soba.

a o co chodzi z zasilkiem okresowym?? Jesli ja mieszkam z rodzicami ale jestem na osobnym gospodarstwie czyli musze sama siebie i dziecko wyzywic. No niewierze ze pijaczki dostaja kase z opieki a ja nie dostane to bylo by przegiecie

Gość d owika2
od krów to możesz swoją matkę wyzywać jak ciebie nauczyła też dawania a nie kultura. A skąd wiesz, ze ci co są przeciwni dawania pieniędzy z opiek społeczniej nie dają swoich podatków, przecież opieka społeczna to są podatki pracujących, a nie korzystających z opieki społeczniej. a samotna matka jak umiała nogi rozłożyć to niech teraz umie pracować min. na swoje dziecko. Nie daje się dupy jak się ma dwie lewe ręce.

Gość popierammmm

DSaruj sobie bo zawsze antykoncepcja moze Cie zawiesc nic nie mam przeciwko pomocy dla samotnych matek bo byc moze kiedys jej dziecko bedzie musiało wypracowac nasz dochód narodowy matomiast wrorwia mnie rozdawanie kasy z pomocy lokalnym pijaczkom to nie ja zaczełam wyzwiska wiecradze przeczytac poprzednie wpisy to czy ktos rozkladał nogi czy nie nie znaczy ze dziecko ma chodzic głodne albo skonczyc w smietniku bo ktos taki jak ty na pewno by nie pomógł .zauwazylam ze Ci którzy sami wcale nie pomagaje a i unikaja płacenia podatków najwiecej maje do gadania gdy ktos potrzebuje pomocy. na całym cywilizowanym swieciw matki samotnie wychowujace dzieci w ciezkiejnsytuacji maja pomoc społeczna tylko u nas wspomaga sie pijackie miernoty które przechleja zasiłek w kilka dni a potem wegetuja do następnego i nie pisze tego gołosłownie bo widze takie widoczki na codziennie mieszkam na duzym osiedlu i osobiscie widuje osoby korzystajace z zasiłku z opieki jak po pobraniu kasy z mopsu ida oddac kase za alkochol zakupiony na zeszyt w osiedlowym sklepiku i tak po kilku dniach widuje jak znowu biora cwiartke na zaszyt i chlaja w bramie.nigdy nie widziałam w takiej sytuacji zadnej samotnej matki .A takie w sasiedztwie tez mieszkaja,to chyba swiadczy o tym kogo taka pomoc poiwinna obejmowac.

Gość gosianica
dokladnie opieka pieniadze daje tym co pija bez umiaru i tyle a tym co potrzebuja to mowia ze nie maja albo ze nie przysluguje.ja tez musialam i korzystam z opieki ale maz pracuje wiec do wiadomosci co niektorych odprowadza podatki!i zey cos dostac swoje sie wychodzilam i nagadalam tym paniusiom z opieki i wtedy sie pieniadze znalazly

"nagadalam tym paniusiom z opieki i wtedy sie pieniadze znalazly" - nie do końca mi sie chce w to wierzyc, zasilki sa przyznawane wg okreslonych kryteriow a nie temu kto ma gadane :O

Gość miluniaasiuniak
lucy zejdz na ziemie samotna matka czesto nie dostanie pomocy bo w domu jest czysto i nie wyglada na nedze a u takich meneli nedza zalatuje z każdego kata.

Gość gosianica
lucy fair tak bylo jak ich nie objedziesz to nie dostaniesz.byla u mnie raz na wywiadzie i przyznala nam 50 zl jednorazowo zlozylam wniosek jeszcze raz przyjechala druga dostala zrypke i jakos pieniadze sie znalazy po 200 zl na 3 kolejne miesiace

Gość jufnalka
masz racje kiedys znajoma poszła z prosba o pomoc do MOPS i jak na wizytacje przyszła jej jakas paniusia i zobaczyła telewizor to powiedziała ze mozna go sprzedac i na jakis czas będzie miała na zycie u żuli nie ma tv.bo gdyby był to pewnie dawno by go przepili wiec nie ma sie do czgo przyczepic.Znajoma wyszła od nich z płaczem bo jak ma sprzedac tv gdy w domu jest 2 dzieci a po drodze przy kasie zobaczyła pijaczke z jej bloku jak pobierała zasiłek.TO dopiero jest sprawiedliwosc społeczna.

miluniaasiuniak - lucy zeszla na ziemie pare lat temu jak byla samotną matka i pobierala zasilek na dziecko :)

Gość kowokokow
Menelom daja kase ze wzgledu na to abysmy my czuli sie bezpiecznie. Ja tez jest wkurzona,ze menelstwo dostaje z opieki kase,ale trzeba spojrzec na to pąd katem bezpieczenstwa społeczenstwa,bo nie przeszlibysmy normalnie ulica gdyby menel nie dostał pare złotych z oopieki. Samotna matka jezeli nie jest menelem nie stanowi zagrozenia dla społeczenstwa.A poza tym mamusia moze sobie zarobic pracując.Tylko,ze wiekszoisc mamus samotnych wymowki ma,ze nie ma ja z kim dziecka/ci zostawic,ze nie stac je na opiekunke,ze nie ma pracy i dalej bla,bla,blaaa...

Gość kowokokow
Mamusie samotne,weźcie sie do pracy to bedziecie miec na zycie i to znosne,a zuli zostawcie w spokoju,bo dzieki opiece ,ze im daja mozecie bezpiecznie chodzic po ulicach i bezpiecznie czuc sie w domu.

Gość jufnalka
kowokokow a tak nie jest? kto zostanie samotnej z dzieckiem? Opiekunka zada co najmniej 6,7 zł na godz i tylko gdy dzieciak nie choruje pracodawce nie chce jej zatrudnic bo ma małe dziecko a jak znajdzie prace to nieraz brakuje jej tego co zarobiła na wypłate dla opiekunki, która jest jakas starsza poni pobierajaca rente lub emeryture moja sasiadka tak miała wiec po 3 miesiacach pracy gdy po zapłaceniu opiekunki zostawało jej tylko ok 70zł na bilet miesieczny przestała pracowac wIadomo ze zadna opiekunka nie zajmie sie jej dzieckiem tak jak ona sama.Rozwiazaniem mogły by byc żłobki ale w nich jest za mało miejsc ok.10 chetnych na 1 miejsce. nie pisz wiec o czyms o czym nie masz pojecia nie zawsze dziadkowie chca lub moga samotnej mamie zaopiekowac sie dzieckiem.

Gość zrozumiano czy dalej nie docie
a ja jestem wkurzona, ze samotna matka daje bez zastanawiania się komu a później lata po opiece. Jaka ustawa nakazuje dawać każdemu. Nie ma się pieniędzy to się zakłada nogę na nogę i do faceta, który chce je rozchylić na bok mówi się spierdalaj.

Gość kowokokow
No to samotne mamy,jezeli praca opiekunki jest taka opłacalna i dobrze płatna,to same zostancie opiekunkami i bedziecie przy okazji opiekowac sie swoim dzieckiem i zrobicie dosc spora kase.Takze praca na kompie jest dosc opłącalna,ogłoszcie sie,ze przepisujecie rozne prace na komputerze i tak przeceiz przesiadujecie na kompie,wiec mogłybyscie zarobic i dziecko dogladnac.Dla chcacego nic trudnego,tylko,ze trzeba chciec ,a nie patrzec na to aby ktos dał,bo mi sie"nalezy"

Gość kowokokow
zrozumiano czy dalej nie docie--nie przesadzaj,nie kazda samotna matka daje kazdemu .samotna matka mozna stac sie nawet wtedy gdy miało sie super meza i rozwiodło sie lub zostało sie wdowa.

Gość praca nie dla nichhhhh
ta, one wezmą się za pracę, nie bądź śmieszna, one nie do tego są stworzone. Podejrzewam, ze pochodzą z rodziny wielodzietnej i nie są nauczone pracy, bo zapewne już ich matka korzystała z opieki społecznej. To się ciągnie z pokolenia na pokolenie.

Gość mama dziewczynek
dziewczyny skad w waszych wypowiedziach tyle jadu.Znam samotne matki i naprawde im nie zazdroszcze to ze tatus dziecka sie na nich wypiął nie jest ich wina, pamietajcie ze najczesciej to facet nie dorasta do miana mężczyzny i czesto nie ma znaczenia ze sie tego chłopaka znało kilka miesiecy czy lat. W pracy mam taka dziewczyne z chłopakiem chodziła 2 lata i wszystko układało sie pieknie do momentu gdy zaszła w nieplanowana ciaze .Wowczas on powiedział ze to nie jest jego problem bo on sie zabezpieczał i ma sobie radzic sama. Jak sie okazało zakładał gumka ale przed finiszem a w trakcie pieszczot i gry wstepnej o tym nie myslał. Wiekszosc facetów nie wie ze zywe plemniki moga dostac sie do pochwy juz w trakcie petingu.kolerzanka podała go o alimenty a w tym czasie on sie zwolnił i pracował na czarno wiec w trakcie rozprawy mowił ze sam jest bez srodków do zycia a zarabiał wowczas nieźle.potem wyjechał do pracy za granice ale ona nie wiedziała gdzie wiec nie mogła dochodzic swoich praw.mieszkała tylko z ojcem bo mama zmarła kilka lat wczesniej .Ojciec nadał jej od kurew i powiedział ze nie pomoze ,po porodzie gdy chciała wrocic do pracy po urlopie wycowawczym szukała opiekunki i najtansza chciała 6,5 za godz. po przeliczeniu ze zajmowałaby sie jej synkiem ok 9,5 godz do pracy i z pracy ma ok 40 minut wyszło na to ze zostawało jej pieniedzy na paczke pampersow.Kowokow czy wiesz ze sama pomyslała o tym by zajmowac sie dziećmi zarobkowo ale gdy mowiła potencjalnym klientkom ze podejmie sie opieki nad ich dzieckiem w tym czasie zajmujac sie tez własnym to chetnych jakos ubywało .bo kto niby chciałby miec w swoim domu oprocz własnego jeszcze obce dziecko. nie wspominajac iz jedna z mam wyraźnie jej zarzuciła za opieka nad jej corka odbywałaby sie ich kosztemi ,ze na pewno faworyzowała by własne a zaniedbywała ich maleństwo. mimo ze kolezanka nie miała wysokich wymagan finansowych.Wiem ze musiała isc po pomoc społeczną i nikomu tego nie zycze bo z jej słow wynikało jak bardzo czuła sie upokorzona ,a tatulek buja sie po swiecie na naszej klasie widziała jego zdjecia z wczasow na wyspach kanaryjskich. Tak wiec dziewczyny nim zaczniecie dowalac samotnym matkom zastanówcie sie bo bardzo łatwo mozna nia zostac mimo iz pozornie pozostaje sie w udanym zwiazku.

Gość sssoooosss
mama dziewczynek--Twoja koleŻanka z pracy sama sobie jest winna.Widziała jak postepuje jej chłopak w trakcie seksu,wiec sama mogła takze zabezpieczac sie.A tak w ogole to rzadko ktora dziewczyna rozmaiwa na temat dziecka ze swoim chłopakiem.Na poczatku powaznego zwiazku powinno sie porozmaiwac o tym, czy chca i kiedy chca miec dziecko.Takie rozmowy duzo daja,wtedy dziewczyna wie na czym stoi.I jezeli widzi,ze chłopak miga sie od odpoweidzi,to wie,ze powinna zabezpieczac sie nawet w dwojaki,albo nawet potrojny sposob.NIe było by wtedy takiego lamentu jak u Twojej kolezanki.

Gość mama dziewczynek
sssoooosss Byc moze masz racje sama jej zadałam to pytanie ale odpowiedziała ze nigdy by sie po nim nie spodziewała takiego zachowania, bo przeciez mieli plany na wspólna przyszlosc, za soba wiele rozmów i 2 lata zwiazku, nie bardzo widac mozna liczyc na szczerosc facetow w tej kwestii.