Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Friese

kiedy uzywac did a kiedy was/were

Polecane posty

wszystko mi sie miesza... mam slaby angielski, chodze teraz na kurs, mialam present simple : nie wiem kiedy uzywac do/does a kiedy are/is a teraz mam past simple i nie wiem kiedy uzywac did a kiedy was/were :( pomoze ktos? :(

nieprawda np where were you? were you parents happy when you were late for dinner yesterday?

Gość dshsslkjda
friese nieprawda np where were you? were you parents happy when you were late for dinner yesterday? gdzie byles? czy twoi rodzice byli szczesliwi gdy spozniles sie wczoraj na obiad? i was you were he, she, it was we were you were they were

Gość hellołł
W PYTANIACH I do /am/was You do /are/were she does/is/was he does/is/was it does/is/was we do /are/were you do/are/were they do/are/were nie wiem czy nie pomyliłam "they" ale chyba tak to się pisze

Gość hellołł
bez tego "w pytaniach" miało być :D

no ale kiedy did a kiedy was/were?? czemu pytam: where were you? a nie where did you?

Gość a dlaczego zaraz
Ok, krótki wyklad, jak rozumiem czasy proste na tapecie są. Otóż: w angielskim masz 2 grupy czasowników, nazwijmy je 1) zwykłe i 2) modalne. Z czasownikami zwykłymi pytania robisz za pomocą operatorów, w czasie teraź. do/does w czasie przeszłym did. Czasonik zwykły to np. "read". Czyli Present Simple Do you often read books? What kind of books do you like reading? Past Simple: Did you read the book yesterday? No, I didn't. I had no time. Czasownik modalny to np. "być" czyli "be" I tu pytania robisz przez inwersję, czyli przestawiajac podmiot z orzeczeniem. Present Simple: Are you ready? Past Simple: Were you at school yesterday? No, I wasn"t. Inne modale to np. can i may. Wiecej jest zecydowanie czasowników zwykłych, dla których w czasach prostych Present Simple i Past Simple musisz pamietac o wzieciu operatora.

Gość a dlaczego zaraz
Where were you? Gdzie byłeś? Where did you...? gdzie (co zrobileś?) Np. Where did you buy this dress? Gdzie kupiłaś te sukienkę?

Gość a dlaczego zaraz
Hmmm, liczyłam chociaż na "dziekuję". :O

ja dziekuje:) tez sobie podczytalam i cos mi sie rozjanislo, bo myslalam, ze to rozumiem,a jak zadala pytanie autorka, to zglupialam:D:D dzieki:) a jeszcze mam pytanie, moglabys zbudowac zdanie z jakims innym czasownikiem modalnym?

dopiero odczytalam. dziekuje za wytlumaczenie, troche sie rozjasnilo, ale dzisiaj na kursie podpytam babke to mam nadzieje ze mi sie to utrwali. dziekuje Wam za odpowiedzi

Gość a dlaczego zaraz
Dla rudej rosjanki can= umiec, móc I can swim. Tom can speak 5 languages. Can Mark dance? How well can you ski? What can you do about it? I can't speak Japanese. ;) Modale mają jeszcze to do siebie, że nie mają koncówek dla 3 os.l.poj. Porównaj: I often go to the cinema. He often goes to the cinema. A z modalami: I can ski. He can ski. Do przeczeń nie potrzeba ci operatorów takze. Dodajesz słówko not do modala. Porównaj: I don't like strong coffee. He doesn't love me 😭 I can't speak Japanese. He can't dance well.