Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kelish

mieszkanie po slubie z rodzicami - PODZIAL KOSZTOW I OBOWIAZKOW

Polecane posty

Gość kelish

po slubie zamierzamy zamieszkac z moimi rodzicami. Jednak zastanawiam sie, jak rozwiazac podzial kosztow czy obowiazkow. Jak to jest u was w takiej sytuacji? W sumie 2 rodziny pod jednym dachem. Jak to rozwiazac?

pewnie trzeba porozmawiać z rodzicami. Na "krzywy ryj" przecież nie będziecie mieszkać. My się latem składamy na pół. A zimą to i więcej płacimy, bo nasza część domu jest ogrzewana gazem, a do węgla i tak się dokładamy.

Gość kelish
wlasnie o to mi chodzi. Ale jak rozwiazujecie problem obowiazkow? pranie (na zmiane, czy moze Ty pierzesz swoje i meza, a mama swoje i taty), sprzatanie, gotowanie?

Gość nie sypiam z komiczne1
na krzyz Ty pierzesz tesciowi tesciowa synowi (twojemu mezowi) to samo z gotowaniem, sprztaniem i prasowaniem raz Ty, raz tesciowa to sprawiedliwe

Gość echhhhhh
tego typu podziały wychodzą tylko w teorii bo i tak wiadomo że mamusia ugotuje, wypierze i posprząta :P

my mieszkamy z moją mamą, a podział obowiązków wyszedł sam z siebie. praniem zajmuję się ja, bo naprawdę to lubię, sprzątamy w trójkę (każdy ma swój rewir), a mama gotuje (jej hobby). prasowanie na zmianę, raz ja, raz mama. zakupy na ogół robię z narzeczonym. na opłaty składamy się po połowie. na razie wszyscy są zadowoleni. najlepiej porozmawiajcie z rodzicami jak oni to widzą i przedstawcie swoją wizję. najlepiej się dogadać na początku by uniknąć problemów.

ha widzę, że trochę inaczej będziecie mieszkać niz my. My mieszkamy w bardzo starym przedwojennym domu, który z definicji był dwurodzinny. Tzn wspólny korytarz, ale po prawo jedno mieszkanie, po lewo drugie. My wyremontowalismy pół domu i to tak od zera i mamy własny piec do ogrzewania, na gaz, ale pod jeden licznik bije. Dlatego zima za gaz trochę wiecej płacimy. A kuchnię miałam tylko przez chwile wspólną, dopóki sie nie okazałao, że choc teściowa nie pracuje i całymi dniami ogląda telewizję, to ja więcej gotuję. Zbuntowałam się i zaimprowizowaliśmy prowizoryczna kuchnię na poddaszu (była taka mozliwość, bo były media wszystkie). teraz juz mam swoją z prawdziwego zdarzenia. Ja gotuje sobie i mężowi, a teściowa sobie i mężowi. Pranie robi każda oddzielne. Niestety łazienkę mamy wspólną, ale jakoś dajemy radę. Ponieważ jest oddzielnie kibelek w takim malutkim pomieszczeniu, a oddzielnie umywalka i wanna, ja sprzatam tę część z wanna, a teściowa kibelek, bo mniejszy, a juz starsza kobieta jest. Tak, że się jakoś ułozyło.