Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z.a.n.i.e.p.o.k.o.j.o.n.a

Tomografia

Polecane posty

Mam pytanie... Czy tomografia głowy z kontrastem wykryła by nowotwór na podniebieniu?

Gość nie wiem chyba tak
ale rezonans jest dokładniejszy jednak.

.

Dziękuję za odpowiedź.

Gość tomografia jest zbędna
do wykrycia guza na podniebieniu.Jest on widoczny bez tego badania.Widać ,że badanie zlecono zupełnie w innym celu i to najpierw należy wyjaśnić.

Tak, tak zostało zlecone z powodu bólu głowy. Miałam je robione 3 miesiące temu. Jednak od miesiąca mam guzek na podniebieniu. Dokladnie na środku. Bylam z nim u dentysty i powiedział, że jest on nie widoczny, ponieważ ma kolor podniebienia, ale faktycznie wyczuwalny palcem. I ze jezeli przez miesiac plukania szalwia nie zejdzie, to skieruje mnie do chirurga szczekowego. I mam teraz schizy, że to może być coś poważnego... (?)

?

Gość nie panikuj
wg mnie wszystko jest ok.

Gość tomografia jest zbędna
To wyjaśnia całą sprawę.Bóle głowy ,a guzek to odrębna sprawa.Jeżeli nie przeszkadza w jedzeniu i przełykaniu nie ruszałabym tego.Chyba że szybko rośnie!!!Głównie tomograf jak i rezonans jest od wykrycia zachodzących zmian w głowie,szczególnie po podaniu kontrastu w trakcie badania.Co prawda dokładniejszy jest rezonans ,ale i o wiele droższy.Gdyby były zauważalne te zmiany i tak polecą rezonans.Jeżeli bóle głowy są z przodu,może to oznaczać ,zatoki,migrene itd. ale jeżeli bóle są z tyłu głowy tzw.potylicy tzn. że są jakieś zmiany neurologiczne.Pozdrawiam

Gość nonetti 27
a jak tomografia głowy moze wykryc guz na podniebieniu??? nie ma takiej opcji! guz na podniebieniu jest zwyczajnie wyczuwalny a ocenić czy to nowotwór mozna tylko poprzez badanie histopatologiczne wycinka!

Gość wystarczy pobranie wycinka