Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olivvia

czy swiadek musi byc??

Polecane posty

Witam jestesmy z mezem juz po slubie cywilnym teraz we wrzesniu mamy slub koscielny, jeszcze nie podjelismy decyzji kto bedzie naszym swiadkiem i naszą swiadkową... Mąż chcial wziąśc mojego brata ciotecznego ktory dopiero w listopadzie skonczy 18 lat i tu moje pytanie czy swiadek na slubie tylko koscielnym musi byc pelnoletni??? Czy jesli musi, to czy ktos spotkal sie z sytuacją ze ksiądz jednak pozwolił aby osoba ktora w najblizszym czasie bedzie miala 18 lat byla swiadkiem w kosciele??

Gość musi być pełnoletni

Gość asderiosa
A mi sie wydaje, ze glupoty piszesz. Jesli nie jest to slub konkordatowy, tylko zwykly koscielny to swiadek moze byc niepelnoletni - musi byc tylko po bierzmowaniu.

Gość ja osobiscie swiadkowalam
mojemu bratu na slubie majac 17 lat. byl to konkordatowy ale pierwsze sluby tego rodzaju i swiadkow musialo byc 4. 2 na cywilny (pelnoletni) i 2 na koscielny- ja 17 lat. podpisywalam papiery wiec swiadkowalam.

podobno swiadek nie musi byc po bierzmowaniu ale wlasnie czy musi byc pelnoletni... moze ktoś jeszcze się wypowie

Gość świadek musi być
po spowiedzi - i tyle. jak masz wątpliwości, zapytaj ksiedza.

po jakiej spowiedzi ?? przeciez swiadek nie musi byc nawet wierzacy!!! co wy za glupoty gadacie... swiadek musi byc pelnoletni i w pelni wladz umyslowych, tzn ze jest w stanie swiadomie poswiadczyc, ze malzenstwo zostalo zawarte. aczkolwiek wielu ksiezy robi ustepstwo od tego, ze swiadek ma byc pelnoletni. zalezy od ksiedza... moj przyszly szwagiel wzial slub mimo iz nie ma bierzmowania... jak ksiadz "ludzki" to da sie z nim wszystko zalatwic...

no u moejj szefowej siostry, matką chrzestną jej syna została 13 letnia dziewczynka :O i ja sie pytam jej czy ksiądz pozwolil przeciez ona nie ma bierzmowania to zaczely sie smiac, ze jak ksiedzu odpowiednio sie sypnie to wszystko mozna i co wy na to zeby matką chrzestną zostawala dziewczynka 13 lat

Gość sztuka terria
u mnie na ślubie kościelnym (nie konkordatowym) świadkowie byli niewierzący oboje, ale za to pełnoletni :) Nie piszcie głupot, jak nie wiecie. Chrzestni muszą byc wierzący i po bierzmowaniu, ale nie swiadkowie ślubu. No ludzie, jak sama nazwa wskazuje to tylko świadkowie, do niczego więcej sie nie zobowiązują tylko poświadczają, że małżeństwo zostało zawarte.

Gość małogośkaaaa
Oliviaa ja byłam chrzesną w wieku 14 lat. Nic w tym dziwnego. Po prostu wzięłam zaświadczenie ze swojej parafii i rodzice musieli poświadczyć. Może i byłam małolatą, ale u tak malutkiego dziecka to rodzice pełną główną funkcję. Dzieciątko i tak nic nie rozumie. A komunie miało dopiero w wieku 9 lat tak więc ja byłam już daleko po osiemnastych urodzinach. Czasem życie zmusza do takich decyzji. Na pewno lepiej wziąc na chrzesną 14 latkę niż obcą koleżankę z pracy. Akurat w rodzinie nie było osby, która mogłaby zostać matką chrzesną dlatego zostałam nią ja. I nikt się nie sprzeciwiał. Myślę, że i u świadka wiele zależy od księdza najlepiej zapytaj, bo ile księży tyle reguł.

Gość jeszcze wklejam
W sensie ścisłym prawodawca kodeksowy nie stawia żadnych szczególnych wymagań świadkowi, byleby w razie konieczności mógł zaświadczyć o fakcie zawarcia związku małżeńskiego. Do ważności musi mieć używanie rozumu, musi być w stanie przytomności w trakcie zwierania małżeństwa, nie może być równocześnie osobą niewidomą i głuchą, nie możne być upośledzony umysłowo w stopniu uniemożliwiającym rozeznanie sytuacji. Tyle wynika z pewnych norm ogólnych. Świadek nie musi być pełnoletni, przynajmniej według norm kodeksowych, za używających rozumu zaś prawodawca uważa osoby które ukończyły 7 rok życia (kaan 97 par 2). Do godziwości zaś, oraz ze względów duszpasterskich, ze względu na powagę zawierania małżeństwa, wypadałoby aby była to osoba w miarę możności mająca pewna powagę. Za wiek upoważniający do powołania na świadka w procesie kościelnym prawodawca uważa osobę, która ukończyła 14 lat, podobnie osobę 14 letnia uważa za zdolna do podjęcia decyzji o wyborze, do którego Kościoła chce przynależeć w przypadku chrztu. Do pełnienia funkcji chrzestnego prawodawca zaleca wiek 16 lat, chyba że szafarz chrztu uzna że można dokonać wyjątku. Byłoby wiec rzeczą po prostu całkowicie niestosowną, gdyby na świadka powołano osobę, która nie ukończyła jeszcze 14 roku życia.

Gość mojej mamusi wczoraj kupilysmy
no tak ale podobno chrestnym/chrzestną moze byc osoba bierzmowana no to nei mogli wziąść twojej mamy przeciez skoro poswiadczała równie dobrze moglabyc chrzestną

Gość przy ślubie konkordatowym
świadek musi być pełnoletni, ale nie musi być wierzący. Przy ślubie tylko kościelnym nie musi być pełnoletni i chyba jednak wypadałoby, żeby był wierzący? Skoro to wyłącznie ślub KOŚCIELNY...

Gość
a u mojej siostry swiadkowa byla 17latka, ateistka, nieochrzczona. ogolnie jak dasz w lape, mozesz miec za swiadka nawet swinke morska. 🖐️

Gość w slubie konkordatowym
musi być pelnoletni, bo w USC nie przyjma dokumentów. Na kościelnym nie musi byc pełnoletni