Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dla znajomych Bell

Fantastyka- Co czytać?

Polecane posty

mam coś w sam raz dla nastolatki. Serię Melissy Marr: "Królowa lata", 'Król mroku"- to książki o złych wróżkach, niebezpiecznych wróżach i dziewczynach z normalnego świat, które są w to wszystko wplątywane.

Gość erytrea
Koniecznie Sapkowski! I inni polscy autorzy - Pilipiuk, Grzędowicz, Oramus

Kiedy miałam 15 lat to zaczytywałam się klasyką. Rewelacyjna jest np. "Cieplarnia" Aldissa, "Władcy marionetek" Heinleina albo ""Wieczna wojna" Haldemana. Polecam gorąco!!!

Gość polehka
Sapkowski: Wiedzmin (obowiazkowa dla fanow fantastyki, bo nie jest taka cukierwkowa jak tolkien ;) ) Brzezinska: Saga o zbóju Twardokęsku (jak wyzej) Margaret Weiss i Tracy Hickman: saga Dragonlance Steven Erikson - z Malazanskiej Ksiegi poleglych (dla prawdziwych fanow fantasy)

Gość bansholowa
Kossakowska - Siewca wiatru i druga część tejże książki - zbieracz burz (II tomy) innych książek jej jeszcze nie czytałam, ale moja siostra jest zachwycona Gaiman - Amerykańscy Bogowie, Chłopaki Anansiego, Nigdziebądź, Odd i lodowi olbrzymi Pamiętniki wampirów wszystkie tomy z serii 'świat nocy' naznaczona-zdradzona-nieposkromiona-wybrana szeptem seria - miasto kości, miasto popiołów, miasto szkła i cała seria nekroskopa Briana Lumleya - 16 zaje... części!!

Gość bansholowa
aha jeszcze saga o mrocznym elfie (Drizzt drow) + saga o ludziach lodu oczywiście takie klasyki jak wywiad z wampirem, królowa potępionych :) s.king - miasteczko salem! :)))) wizje w mroku, tajemny krąg,

To ja jeszcze dorzucę cykl "Tułacze" Mariny i Siergieja Diaczenków. Emocje aż buzują, miłość po grób, albo i dalej, tajemnice z przeszłości i niespodzianki w przyszłości. Najbardziej niefantastyczna fantastyka, jaką czytałam:)) Właśnie wyszedł czwarty tom "Awanturnik". Wcześniejsze to "Odźwierny", "Szrama" i "Następca".

Gość priszniii
Fajny wywiad z autorami książek Urban fantasy. "A co jeśli magia powróciła? A co jeśli w przeciągu historii ludzkości magia i technika przenikały się wzajemnie, uzurpując między sobą prawo do pierwszeństwa? zapytali kiedyś siebie Ilona i Andrew Gordon, pisarskie małżeństwo. Odpowiedzią były kolejne powieści stworzone w nurcie Urban Fantasy. To sposób na osadzenie potworów w codziennym otoczeniu, ale rozczarują się Ci, którzy liczą na kolejne dobre wampiry i romantyczne wilkołaki. Potwór to potwór." http://www.portalwww.eu/pl/artykuly/2011/5/4/magia-powraca-rzadna-zemsty/

"Historyk" Elizabeth Kostova - bardzo ciekawa fabuła, w poszukiwaniu Draculi, tylko trochę ciężko się czyta. No i oryginał: "Drakula" Brama Stokera - warto przeczytać, bo wiele książek do tego nawiązuje.

Ja z fantastyki baśniowej czytałam najsłynniejsze: serię o H.P., Opowieści z Narnii (też wszystkie książki) i Hobbita- wszystkie wspaniałe. Fantasy górą.

Ostatnio zacząłem czytać "Smok jej królewskiej mości", teraz biorę się za drugi tom "Nefrytowy tron". Bardzo fajna fantastyka, autorstwa Naomi Novik, polecam każdemu :)

Gość absints
dla mnie Stephanie Meyer nic nie przebije, i nie chodzi tu tylko o wampiry, ale tez o ksiazke Intruz, ktora nie jest o wampirach, a jest swietna, mi sie podoba sposob w jaki ona pisze, zawsze jest tam pelno emocji, przezyc, strachu, milosci i przemyslen, Meyer konstruuje skomplikowane, wrazliwe bohaterki, pelne poswiecenia dla bliskich, empatii, ktore same sie pakuja w klopoty i to jest fajne i nikt inny tak nie pisze, dla mnie jej ksiazki maja duza wartosc od strony psychologicznej bardziej niz fantasy, te wymyslone rzeczy sa jakby przy okazji, wazniejsze sa portrety psychologiczne roznych postaci

Gość absints
jak mi znajdziecie ksiazke napisana w podobny sposob, to chetnie przeczytam, kupilam moze 2 ksiazki jedna o wampirach, druga Kossakowskiej o jakichs aniolach i mnie nie wciagnely, bo brakuje tego elementu psychologicznego, potepiencza gra jest jeszcze troche taka jak chcialam

Mi Kossakowska też nie podchodzi. A bardzo przyjemnie czyta się też "Naznaczeni błękitem"Białołęckiej :)

Gość zuzannaanna
Mogę Wam polecić "Tajemnicę Niny" Moniki Siudy. Właśnie kończę czytać:) Książka jest świetna. Opowiada o rodzeństwie któremu śni się ta sama mroczna postać Z każdą chwilą napięcie rośnie a szare komórki pracują na najwyższych obrotach:) Fragment znajdziecie na http://www.monikasiuda.pl/ksiazki.php

Ja mogę ze swojej strony polecić Patricię Briggs. Przeczytałam już całą serię o Mercedes Thomson (5 książek) oraz Alfę i Omegę jej autorstwa. Jak dla mnie fantastyczne!