Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jolaaaa

Jak zrobić pyszną nalewkę z malin ???

Polecane posty

Gość Jolaaaa

:-) jak wyżej :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kill Grill
pierwsze słyszę o nalewce z malin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jolaaaa
Robi się robi :-) tylko zapomniałam jak,ktoś mi kiedyś tłumaczył ale nie pamiętam już jak to było :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jolaaaa
upp :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nalewkę można zrobić
niemalże ze wszystkich owoców "jagodzianych"" albo zasypujesz maliny cukrem, a jak puszczą sok łączysz ze spirytusem albo,zalewasz maliny spirytusem, po kilku dniach zlewasz płyn , a owoce zasypujesz cukrem i odstawiasz na około dobę, jak puszczą sok łączysz dwa płyny i gotowe teraz tylko rozlać naleweczkę i niech sobie leżakuje i się przegryza :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zawsze robię na spirytusie i wcale aż takie mocne nie wychodzą, wszystko zależy od tego ile otrzymasz soku jak np do 2l soku dodasz o,5 litra spirytusu, to będziesz miała około 20% malinowej nie robiłam, ale mam już w barku 5 flaszek wiśniowej 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z jezyn tez moeg zrobic
czy sa za kwasne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z jeżyn to nie wiem,ale ja robiłam lipóweczkę w tym roku.Na spirycie plus woda.I chyba mi za słaba wyszła :( Mam w planie zrobić jeszcze jarzębinówkę.Szkoda,że spirytus taki drogi.A nalewki robi się na spirytusie,bo je się smakuje a nie pije.Wiśniówkę mojej koleżanki babcia robiła ze spirytusu i wódki.Poezja to była...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skleroza nie boli ;) podobno powinno się owoce zalać spirytusem,a po odcedzeniu dodać do owoców cukier.Wspominając smak tak robionych nalewek skłonna jestem przyznać rację wytwórcom.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w zeszłym roku robiłam nalewkę z jeżyn-wyszła przepyszna, więc śmiało możesz robić:-) w tym roku niestety jeżyn będzie mniej, więc szału nie będzie, ale za to aronia tak mi obrodziła, że aż się boję czy butelek mi starczy😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobra nalewka to nie takie hop
Nie ze wszystkich owoców robi się jednakowo nalewki. A już opinia - zalać spirytusem a potem zlać i zasypać cukrem to niemal profanacja. Nalewka z samych malin gorzknieje z czasem, może raczej: dostaje goryczki. Nie każdemu to smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to jak zrobic dobra nalewke
z jezyn? mam tyle jezyn, ze i kompoty i dzemy i ciasta juz pieklam, na mrozenie nie mam miejsca..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zasyp jeżyny cukrem, odstaw na kilkanaście godzin, po tym czasie zlej sok, podgrzej, wystudź i połącz ze spirytusem i to wszystko jeśli chcesz nalewkę to dajesz mniej cukru, a więcej mocy jeśli chcesz likier dajesz więcej cukru i mniej mocy:-) a fachowo przedstawia się to tak: nalewka powinna mieć około 40% mocy i zawartość cukru do 350g na 1 litr alkoholu likier jest zdecydowanie słodszy i powinien zawierać ponad 350g cukru na 1 litr alkoholu i mieć moc od 25% w zwyż a co do tej profanacji... jest tak, że z miękkich owoców lepiej zrobić sok i połączyć je ze spirytusem lub wódką , a owoce twardsze lepiej zalewać wódką niż spirytusem, bo słabszy alkohol wyciągnie z nich więcej składników aromatycznych pozdrawiam:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewlinqa
Jak to jest dokładnie z tą mocą alkoholu i owocami, bo czytałam że najlepiej używać alkoholu ok. 60%, nie zamyka porów przez co owoce oddają więcej smaku i aromatu. Tylko o ile pamiętam nie było rozróżnienia na owoce miękkie i twarde

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też uważam,
że na tym najwyższym spirytusie to za dużo, ten specjalny do nalewek jest akurat, ewentualnie wódka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziewczyny potraficie może
Ta nalewka jest świetna i zdrowa w zimie na przeziębienie:) Zasypać maliny cukrem,aż puszczą sok (ok 12 godzin)całość wyłożyć na kilka razy złożoną gazę lub ściereczkę tetrową i wszystko dokładnie wycisną,tak by uzyskać jak najwięcej soku . Następnie odmierzyć ilość uzyskanego soku i jeśli jest jego np. 1/2 litra to mieszamy: 1/2 litra soku 1/2 litra soku wyciśniętego z cytryn 1/2 litra miodu lipowego 1/2 litra spirytusu(można ciut więcej,jeśli lubi się mocniejszą) Wszystko razem dać do dużego słoika,zakręcić i przetrzymać przez ok 6 tygodni,1 dziennie przemieszać zawartość,potrząsając słojem i pilnując by miód się rozpuścił.Po tym czasie dobrze przemieszać,zlać przez gazę i do butelek.Ta nalewka dobra jest już po tym czasie,ale im dłużej stoi tym jest lepsza.Moja stoi już 1 rok i zapewniam jest super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może zainteresuje cię oferta, którą znajdziesz pod adresem www.alkohole-domowe.pl To strona mojego ulubionego sklepu Domowe Alkohole, w którym zaopatruje się we wszystkie produkty niezbędne do produkcji nalweki. Ostatni odkryłem w nim zaprawki do alkoholi, które są rewelacyjne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katiamir
Nie polecam sokowników :) Moja znajoma miała i próbowała zrobić nim taką prawdziwą smaczną nalewkę z malin. I niestety ale nie jest to możliwe. Za to polecam zerknąć sobie tutaj: https://www.przepisy.pl/blog/co-zrobic-z-malin Na blogu jest kilka pomysłów na to co zrobic z malin ( nie musi byc to nalewka, osobiscie uwielbiam dzemy malinowe, które sa moimi ulubioinymi)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×