Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eaudegloss

Jaki paszport dla malucha?

Polecane posty

Nasza dzidzia urodzi sie w marcu 2010 i dwa mies pozniej musimy leciec do Polski. Jaki moge wyrobic dziecku paszport gdy ja jestem Polka a tata dziecka Anglikiem, nie jestesmy malzenstwem i ja pomimo pobytu tutaj juz 5 lat nie posiadamz danej rezydentury tylko Home office i t d ??? Pomocy :)

Gość bbbeeeeeee25
angielski będzie po prostu szybciej

Gość jesli ojciec uznal dziecko
to tak, bo dziecko przejmuje obywatelswo po rodzicach bez wzgledu na to czy sa czy nie po slubie :)

Tak oczywiscie ze uznal to jego male marzenie :) ale czytalam na roznych forach inne rzeczy ze obywatelstwo przechodzi na dziecko po matce jesli para nie jest po slubie czy cos tam takie glupoty. Ale skoro morze miec ang paszport to chyba lepiej.....niz polski.

a mnie się wydaje, że dziecko ma obywatelstwo kraju, w którym się urodzi...

mi tez sie tak zawsze wydawalo ale tak chyba nie jest... co prawda porod dopiero w marcu 2010 ale juz musze sie dowiedziec gdyz musimy ze smykiem leciec do Polski na wesele.

Gość grrrrrrrrrrrrr.....
za latwo by to bylo jakby dziecko mialo obywatelstwo kraju w ktorym sie urodzi :-D :-D Dziecko ma obywatelstwo po rodzicach... zazwyczaj ;-)

Gość kromka chleba ze smalcem
Wpisz w google uk border agency i tam dowiesz sie wszystkiego/

moja kolezanka polka kiedy urodzila coreczke a jej partnerem (jeszcze wtedy nie mezem) byl szkot to dostala obywatelstwo brytyjskie bo sie troszke zgapila i nie zalatwila jej podwojnego a teraz juz na to za pozno i mala nie moze dostac polskiego paszportu.... Bez problemu wyrobisz dziecku paszport brytyjski. Ale z 2 miesieczynym bobasem decydujesz sie juz na lot samolotem? A co jak przenosisz ciaze z 2 tygodnie i dziecko bedzie jeszcze mniejsze? Ja tez mam wesele 2 miesiace po terminie ale jednak sie nie zdecydowalam na podroz.

Gość czemu nie moze
zalatwic podwojnego obywatelstwa? Czy prawo polskie nie przewiduje takiej mozliwosci? Bo brytyjskie tak, bez problemow. Natomiast na pewno nie ma w UK prawa ziemi, tzn dziecko urodzone w UK nie otrzymuje automatycznie obywatelstwa, tylko prawo krwi. nie ma problemow latanie z tak malym dzieckiem, trzeba tylko bardzo uwazac podczas odlotu i ladowania - moja zawsze caly lot przesypiala ku uldze mamusi do wieku ok 2 lat.

Wiem to jest troche wszystko szybko szybko ale musimy leciec. rozwazamy takze jazde samochodem i zatrzymanie sie gdzies. w aucie i wiecej wezmiemy i dzidza bedzie mogla wygodnie w foteliku spac. jednak wiem ze to nie bedzie latwe podroz z takim maluszkiem.

moglaby zalatwic podwojne obywatelsto bez problemu tylke ze jak napisalam zagapila sie i teraz jest na to juz za pozno bo na zgloszenie faktu urodzenia dziecka i zlozenia dokumentow opodwojne obywatelstwo ma sie 3 miesiace a pozniej to juz pozostaje tylko wyjazd z dzieckiem do polski i staranie sie o paszport tam.