Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dor

czy to normalne miesiączka w wieku 10 lat

Polecane posty

Gość dor

własnie moja 10 letnia córka dostała miesiaczkę jestem w szoku .Uwazam , ze troche zawczesnie ,ale natury nie zmienie .Sama dostałam w wieku 14 lat.Teraz wstydzi sie powiedziećw klasie i zabroniła mi o tym mówic .Jej kolezanki bawią się jeszcze zabawkami ona rownież.

Gość bluegreenlady
4klasa, tak? Rzadko ale się zdarza. Pewnie zuwazylas u nie inne oznaki dojrzewania - powiekszone piersi, tradzik itp... Moja siostra i kolezanka tez dostaly w 4 klasie.

Gość dor
Ale dla niej to jest szok .Dopiero zacznie4 klase .Mówi żeby to chociaz było pod koniec4 klasy.Chce to trzymac w tajemnicy nie wiem jak ma postapic.rozumiem że to jest dla niej bardzo wstydliwe

Gość ALE PO CO
niech nie trzyma tego w tajemnicy, niech wyglosi na niedzielnej mszy... ty jak dostalas okres tez do wszystkich latalas i o tym mowilas????

Gość mamamamma
moja corka dostala okres majac 10 i 3miesiace.w jej klasie jest 5 miesiaczkujacych dziewczynek.tez bylam w szoku.

Gość do autorki topicu
skoro Ty jestes w szoku to ona pewnie to zauważyła i to potęguje jeszcze jej zażenowanie :o Wytłumacz jej że to normalne, że nie ma powodu do wstydu. Oczywiście nie musi o Tym nikomu gadać - bo po co? Moja koleżanka X lat temu dostała okres w wieku 11 lat i to na wycieczce kiludniowej szkolnej. Wystraszyła się bo myślała że umiera - nikt jej nie wytłumaczył w domu że to normalne. Fakt chłopcy sie z niej nabijali - ale to taki głupi wiek. Myślę że można by uprzedzić wychowawczynie na wypadek właśnie wycieczki szkolnej. Po za tym wyposaż ją we wszystko co niezbedne - łącznie z tabletkami przeciwbólowymi i po sprawie. Niektórzy uważają że wraz z pierwszą miesiaczką powinno sie isc z córką do ginekologa dzieciecego - ja uważam że to nie głupie, i raczej na pewnie nie bedzie jej badał tylko zrobi wywiad i obejrzy z wierzchu czy sie dobrze rozwija. Po za tym nauczysz ją tym samym że nie ma sie czego bac u tego lekarza.

Gość Milita
Moim zdaniem to glupie, iść z taka małolatą do ginekologa. Wystraszy sie dziewczyna okrutnie i jeszcze jej się uraz zrobi. Myślę, ze odpowiedni wiek na pierwsza wizytę to jakies 17 lat. nie rób z tego sensacji, teraz młodzież szybciej dojrzewa, za rok to juz sporo ich bedzie, a za 2 lata prawie wszystkie. Wytlumacz jej co i jak, spokojnie, bo to jest normalna sprawa. Fakt, troche wczesnie, ale to sie miesci w granicach normy

Gość niestety.
Mleko i mięso pełne hormonów zrobiły swoje. :(

Moja sostra też miała 10 lat :P Byłam w szoku bo dla mnie ona nadal jest moją malutką siostrzyczką :P ehh a teraz dojrzewa 😭 i już niedługo będę musiała się o nią bać bo ładna dziewczyna z niej 😭 :P Najbardziej mnie zdziwiło to ,że się nie przestraszyła ani nic tylko przeszła nad tym do porządku dziennego :P ależ te dziewczynki szybko dorastają ,a pamiętam jak w pieluszce biegała :D

Gość dor
dzięki za rady

Gość gość
tak to normalne ja również miałam 10 lat gdy dostałam pierwsza miesiączkę a mam obecnie 14 lat.

Gość Nati sikorska
Ja mam 10 lat i 5 miesięcy. Weszłam tu bo szukałam odpowiedzi na ,, co oznacza biała wydzielina " i teraz nie wiem co mam robić ! Wiem że ta biała wydzielina to nie okres, ale to znaczy że się zbliża .Nie wiem co mam zrobić !!! Boję się dostać okresu !!!

Gość gość
To śluz to normalka pani nam o tym mówiła na wdżwr

Gość Diana

Ja dostałam po I Komunii Św. Myślałam, że to jakaś kara od Boga i że umieram. Tragedia. Nikt ze mną o tym nie rozmawiał, bo nikt się tego nie spodziewał. Poza tym to było wiele lat temu. Teraz dzieci szybciej dojrzewają i znam przypadki 7-letnich dziewczynek, które miesiączkują.

Gość Gość

Ja dostałam w wieku 15 lat-jako ostatnia ze wszystkich i też się wkurzalam,ze cos ze mną nie tak.Ale teraz widzę,że im ppzniej tym lepiej.