Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komarzyca purpurea

Plektrantus purpurea komarzyca, żółknące liście

Polecane posty

Gość komarzyca purpurea

Zakładam temat na ogólnej, bo tu najwięcej osób zagląda :) Proszę poradźcie, co zrobić - mojej komarzycy zaczęły żółknąć liście, co może być przyczyną? Z góry dziękuję

Może trzeba podlewać? A tak na poważnie, jak to wygląda? Bo mi najpierw żółkły liście w drzewkach grejpfrutowych, z powodu przędziorka- widać takie niby cieniutkie pajęczynki, najczęściej w załamaniu gałązek czy pod liśćmi. Na liściach pojawiały się suche plamy i całe liście nabierały żółto- zielonego koloru. Przędziorka zwalczyłam, teraz liście żółkną mi małymi fragmentami (i to nie wszystkie), są z boku albo na końcu zupełnie suche i pękają... Też potrzebuję porady...

Gość komarzyca purpurea
Podlewam :D też podejrzewam przędziorka, widziałam białą pajęczynkę na liściach... Jak zwalczyć to paskudztwo?

Kupowałam jakieś środki na szkodniki, ale słabo działa... Teraz Ci będzie trudniej, bo właściwie tak na pewno przędziorka wyniszczają niskie temperatury (pojawia się w czasie upałów). A, i szybko się przenosi więc odseparuj zaatakowaną roślinkę. U mnie pomogły prysznice z... mydłem w płynie. Gdzieś czytałam że na bazie mydła robi się środki zwalczające przędziorka, zaryzykowałam i zrobiłam drzewkom porządny prysznic, umyte wszystkie liście po kolei i łodyżka. Ważne żeby umyć liście od spodu, głównie tam przędziorki siedzą i składają jajeczka z tego co wiem. Musiałam kilka razy powtórzyć, prysznic z mydłem, czyszczenie liści gąbeczką, spłukiwanie czystą wodą, wymieniłam ziemię i zadziałało w większej części. Na jedno drzewko pomogły niestety tylko zimne noce na balkonie. Nawet zżółknięte już liście odżyły więc powodzenia :)