Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość igaaaaa

Swiadectwo pracy ?

Polecane posty

Gość igaaaaa

Witam co zrobić jeśli pracodawca nie dotrzymuje terminu wydania świadectwa pracy ,w kodeksie coś jest że ma 7 dni ,a już mineły te dni .Dzwoniłam do pracodawcy ale to nic nie daję ?

Gość cień motyla
Ja na Twoim miejscu zwróciłabym się na piśmie do pracodawcy ponaglając wydanie świadectwa pracy. Coś w rodzaju: informuje, że do dnia dzisiejszego tj 13 sierpnia 2009r. nie otrzymałam od firmy świadectwa pracy, a minęło już 7 dni od ustania stosunku pracy. Brak powyższego świadectwa powoduje, że nie mogę zarejestrować się w urzędzie pracy w wyniku czego nie jestem objęta ubezpieczeniem zdrowotnym na wypadek choroby. Jak również utrudnia mi szukanie pracy/ podjęcie nowej pracy. Chodzi o to, że jeśli będziesz chciała złożyć zawiadomienie do sądu, że pracodawca nie wydał ci świadectwa pracy, będziesz musiała niejako udowodnić, że z tego tytułu poniosłaś SZKODĘ. A takie pismo nijako będzie potwierdzeniem.

Gość cień motyla
Jeszcze coś. Kodeks pracy mówi o NIEZWŁOCZNYM wydaniu świadectwa pracy. Nie ma w nim mowy o 7 dniach. Dopiero rozporządzenie ministra pracy i polityki socjalnej w sprawie w sprawie szczegółowej treści świadectwa praca mówi 7 dniach. To tak celem wyjaśnienia, żebyś nie powoływała się na kodeks pracy, że tam jest napisane 7 dni.

Gość babb
pismo powyższe wysyłaj prioruyetem za potwierdzeniem odbioru . potem odczekaj kilka dni i zgłoś GNOJÓW do sądu.

to się nazywa mieć pracownika w dupie :-( nie patyczkuj się z nimi, ja bym tam nawet pojechał osobiście